Mértékkel mindent szabad
A diéták többsége azért fullad kudarcba, mert eltiltjuk magunkat kedvenc ételeinktől, és a koplalás miatt kevés vitamint, ásványi anyagot viszünk a szervezetünkbe. Ezek oda vezetnek, hogy annyira kiéhezik
a testünk, hogy falási rohamok törnek ránk. A szőlőben és az ebből készült italokban az a jó, hogy szinte az összes fontos tápanyag megtalálható benne, édes ízük pedig legyűrik a nassolási vágyat. „Egy egészséges embernek a jól megtervezett fogyókúrájába mértékkel minden belefér, így a szőlő, a bor és a must is” – mondta Tarnai Irén dietetikus.
Tisztítókúrához jó a must
„A mustnak magas a cukortartalma, ezért a diétázóknak érdemes felvizezve inniuk. Így az ízéről és a benne lévő vitaminokról nem kell lemondaniuk” – tanácsolta a dietetikus. A mustból egyébként sem ajánlott egyszerre 2 decinél többet inni, mert hasmenést okozhat. Emésztést segítő hatása azonban hozzásegít a diétát megelőző méregtelenítéshez.
A mustot egy-két napnál tovább ne tároljuk, mert erjedni kezd, és murci lesz belőle. Műanyag palackban lefagyaszthatjuk, de felengedés után még aznap meg kell inni. Fáradtság esetén egy pohár must hatékonyabb a kávénál, mert gyorsan felpörgeti a szervezetet. Megfázás és egyéb betegségek idején ajánlott napi rendszerességgel mustot inni, mivel a benne lévő ásványi anyagok lerövidítik a gyógyulás idejét.
Égeti a kalóriát a jó bor
A borkedvelőknek különösen jó hír, hogy a jó vörösbor meggátolja a hízást. Mértéktelenül azonban ebből sem lehet hörpintgetni, naponta legfeljebb 2 dl ajánlott. A megfigyelések azt mutatták, hogy akik naponta egy kis pohárral isznak ebből a nedűből, azoknál akár 30%-kal kevesebb eséllyel alakul ki elhízás. Ezt a bor antioxidáns-tartalmával magyarázzák. „A mediterrán étrendben is megengedett a napi egy pohár száraz vörösbor. Ez a mennyiség szinte orvosságként hat ránk, az ennél több azonban már káros lehet – mondta a dietetikus.”
A vörösbor enzimei az anyagcseréhez szükségesek, így elkezdi égetni az energiát. A benne lévő alkohol beindítja a hőtermelést, így testünk még több kalóriát éget el. A napi 2 dl-nél több bor viszont hízáshoz vezet, a benne lévő kalória gyorsan pótolja az elégetett mennyiséget, a nagyobb alkoholmennyiség pedig éhessé tesz.
Egy kicsi szőlő senkinek sem árt…
„A szőlőnek magas az energiatartalma, 10 dkg-ban 80 kalória van, ezt a diétázóknak ajánlott figyelembe venni. Lemondaniuk a szőlőről nem kell, hiszen egyéb hatásai a szervezetre igen kedvezőek. Magas a káliumtartalma, ami a szív- és érrendszerre van jó hatással, van benne B1-, B2- és K-vitamin, valamint rengeteg folsav és biotin. A héjában és a húsában rengeteg a vitamin és a növényi rost, magja és héjának természetes vegyületei megvédik szervezetünket a szív- és érrendszeri betegségektől, és egyes rák-
típusokkal is felveszik a harcot. Emellett különösen erős a gyulladást gátló hatásuk” – mondta a dietetikus. Felgyorsítja az emésztést és a bélműködést, valamint epehajtó hatása is van. „Fogyókúra alatt naponta egy kisebb fürtöt érdemes megenni, ennél több nemcsak a kalóriatartalma miatt nem ajánlott, hanem azért sem, mert étvágyserkentő hatása lehet. Ez nagyon jót tesz az időseknek, gyerekeknek vagy a lábadozóknak, de a diétázók nem biztos, hogy erre vágynak” – tette hozzá a dietetikus.
Francia bordiéta
Nem gyors kúra, de ha huzamosabb ideig betartjuk, úgy a fogyás fokozatos és tartós lesz. A lényege, hogy a fehérjék, az egészséges zsírok és a szénhidrátok egyensúlyban legyenek. Tartalmazzanak természetes vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint polifenolokat, melyeket a minőségi száraz vörösborokból is megkaphatunk.
Mintaétrend 3 napra
1. nap
Reggeli: zabpehely sovány tejjel vagy natúr joghurttal elkeverve. Egy marék bogyós gyümölcs, például áfonya vagy szeder.
Ebéd: avokádóból, paradicsomból és mozzarellából készült vegyes saláta egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel
Vacsora: grillezett csirkemell dióval megszórt zöldsalátával és 1 dl vörös bor
2. nap
Reggeli: asztalt gyümölccsel és reszelt almával elkevert müzli sovány tejjel
Ebéd: csicseriborsó-pástétom egy szelet pitával és paradicsomsalátával
Vacsora: olívaolajon sütött hal barna rizzsel és 1 dl vörös bor
3. nap
Reggeli: fél grépfrút, egy főtt tojás grillezett
paradicsommal, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér
Ebéd: lencseleves egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, natúr joghurt, egy kivi
Vacsora: marharagu újburgonyával, natúr joghurt vegyes bogyós gyümölccsel és 1,5 dl vörös bor
Fotó: pexels