Egészség

Most ettem, de máris fáj a hasam: 10 ok, ami kiválthatja a panaszokat

Az ízletes falatok mindig jólesnek, de az utána hirtelen jelentkező gyomorfájdalom az egész élményt tönkreteheti. Ez a diszkomfort érzés együtt járhat puffadással, gázokkal, székrekedéssel, hasmenéssel, amelyek akár komoly betegségekre is utalhatnak.

Orvosi vizsgálat nélkül természetesen nehéz kideríteni, hogy pontosan mi lehet a felelős az emésztési zavarokért, de a legtöbb esetben a savas ételek, az alkohol és a koffein tehet mindenről. Amint nemet mondunk rájuk, vagy csak jelentősen kevesebbet fogyasztjuk ezeket, a közérzetünk jobb lehet, elmúlik a fájdalom, főleg, ha valamilyen probiotikummal is megtámogatjuk a szervezetünket. A további lehetséges okokat nemzetközi gasztro­enterológusok gyűjtötték össze, hogy könnyebb legyen azonosítani a bajt.

  1. Túl gyors evés
    „Farkaséhesen nagyon nehéz lassítani az étkezési tempón, de a túl gyors falás gyakran okoz gyomorpanaszokat. Az étkezés siettetésével ugyanis több levegőt nyelünk le, ami megnehezíti az emésztést” – mondja dr. Natalie Allen dietetikus, a Missouri Állami Egyetem oktatója. Az orvos azt tanácsolja, hogy elkerülhetjük az evés utáni diszkomfort érzetet, ha mindig alaposan megrágjuk az ételt, és legalább húsz percet szánunk egy étkezésre.
  2. Ételintolerancia
    Bizonyos esetekben a gyomorfájást okozhatják olyan élelmiszerek, amelyeket nehezen tolerál a szervezetünk. „Annak kiderítése, hogy pontosan mely ételek okozzák a fájdalmat, időbe telhet. Érdemes mindig feljegyezni, mit ettünk, hogy gyorsabban összeálljon a kép, mi lehet a ludas, és fontos, hogy konzultáljunk egy szakemberrel az étkezési szokásainkról és a hozzá kapcsolódó tünetekről” – magyarázza dr. Thomas VanderHeyden gasztroenterológus, aki a krónikus gyulladásos bélbetegségek specialistája.
  3. Túlzott gázképződés
    Előfordulhat, hogy a gyomorfájást az evés és ivás okozta felgyülemlett gázok okozzák. „A gáz felhalmozódhat a belekben, amikor evés közben levegőt nyelünk, vagy amikor a vastagbélben lévő baktériumok lebontják a vékonybélben nem teljesen megemésztett ételt. Ha hajlamosak vagyunk a túlzott gázképződésre és puffadásra, próbáljunk meg kisebb adagokat szedni, és azokat minél lassabban elfogyasztani” – javasolja dr. Jordan Hill táplálkozási szakértő.
  4. Reflux
    „Ez az állapot akkor lép fel, amikor a gyomorsav irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami gyomorégést és gyomorfájdalmat okoz” – magyarázza dr. Ashkan Farhadi gasztroenterológus. A szakértő szerint nagy valószínűséggel refluxban szenved az, aki hajlamos minden étkezésen túlennie magát, illetve gyakran kerülnek a tányérjára nagyon fűszeres ételek. Elsősorban ezeken a szokásokon kellene változtatnunk, illetve kerüljük a koffeint, az alkoholt, és szedhetünk vény nélkül kapható savlekötőket is.
  5. Irritábilisbél-szindróma
    „Az IBS egy olyan bélrendszeri rendellenesség, amely okozhat gyomorfájdalmat, gázképződést, hasmenést, de székrekedést is. Számos különböző módon jelentkezhet, de mindenképpen gyomorfájdalmat okoz evés után” – magyarázza dr. Farhadi, majd úgy folytatja, ha étkezések után mindig fáj a gyomrunk, és emellett állandóan székrekedést vagy hasmenést észlelünk, érdemes kivizsgáltatni magunkat IBS-re.
  6. Cöliákia
    A cöliákia egy krónikus emésztési és immunrendszeri rendellenesség, amely különböző módon érintheti az abban szenvedőket. Az egyik a glutén elfogyasztása utáni gyomorfájdalom, ami akkor is jelentkezhet, ha csak enyhe gluténérzékenységben szenvedünk. Ez jelenti azt is, hogy a szervezetünknek nehézséget okoz a glutén megemésztése, de ez különbözik a cöliákiától. A cöliákia esetén az ember vékonybélrendszere károsodik, amikor glutént eszik. A glutén­intolerancia esetén valakinek egyszerűen „csak” fizikai reakciója lehet, például hasmenés vagy gázképződés evés után. A szakorvos segíthet meghatározni, hogy mi állhat a probléma hátterében.
  7. Fekély
    Ha krónikus fájdalommal küzdünk evés után, és emellett fogyással, vérszegénységgel, hányással, nyelési nehézségekkel is, vagy vért észlelünk a székletben, nagy eséllyel fekélyünk van. „A  nyelőcső, a gyomor vagy a vékonybél nyálkahártyáján kialakuló sebeket savcsökkentő gyógyszerekkel és bizonyos esetekben antibiotikummal kezelik, de mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát” – mondja dr. Thomas VanderHeyden gasztroenterológus.
  8. Gasztroparézis
    A „lassú gyomor” néven is ismert gasztroparézis a gyomorizmok részleges bénulását jelenti, ami megakadályozza a megfelelő emésztést, és emiatt az étel tovább marad a gyomorban, mint kellene. Mivel a gyomor tartalma nem tud megfelelően kiürülni, hányingert, hányást, vércukorszint-ingadozást okoz. Már pár falat után is jelentkezhet gyomorégés, puffadás, és nem is tudunk többet enni. Dr. Thomas VanderHeyden szerint az esetek többsége általában gyomorvírus vagy bakteriális fertőzés után jelentkezik, de közelmúltbeli Covid–19-fertőzés is összefüggésbe hozható ezzel a  betegséggel. Jobb elkerülni az olyan rostban gazdag ételeket, mint a narancs, a brokkoli, a cékla és a zeller, és nyers helyett jól megfőzött gyümölcsöket és zöldségeket kell választani.
  9. Kontaminált bélszindróma
    A más néven SIBO-nak nevezett betegség akkor fordul elő, ha a vékonybélben abnormális mennyiségű baktérium található. Amikor túl sok a „rossz” baktérium, elnyomja azokat a „jó” baktériumokat, melyek az emésztéshez szükségesek. Ez puffadást, hasmenést és hasi fájdalmat okozhat étkezések után. A SIBO kockázati tényezői közé tartozik az előrehaladott életkor, a korábbi hasi műtét, az autoimmun betegségek vagy a krónikus székrekedés.
  10. Crohn-betegség
    „Ez a gyulladásos bélbetegség egyik típusa, a szájtól a végbélnyílásig a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti” – mondja dr. Ashkan Farhadi. A Crohn-betegség okozta gyulladás enyhe vagy súlyos tüneteket okozhat, beleértve a hányást, hasmenést, fáradtságot, hasi fájdalmat, görcsöket, csökkent étvágyat és vért a székletben. Sajnos ez egy krónikus állapot, amely folyamatos megfigyelést és kezelést igényel: az orvos gyógyszereket írhat fel, étrendváltoztatást és műtétet javasolhat a tünetek megfékezésére és enyhítésére.