Egészség Riportok

Kínzó gondok: 10 étel, ami megelőzi a puffadást, sőt, meg is előzi a kellemetlen tüneteket

Amennyiben a következő élelmiszerekből fogyasztunk, nyugodtan felvehetjük a feszesebb nadrágunkat vagy a kosztümszoknyánkat reggel, mert nem kell attól tartanunk, hogy délutánra egy nagy lufit cipelünk majd a hasunk helyett.

Sokunkkal előfordult már, hogy egy kiadós ebéd vagy átmulatott éjszaka után, másnap alig tudtuk begombolni a nadrágunk gombját, vagy muszáj volt meglazítanunk az övünket. A puffadás roppantul kellemetlen érzés, tényleg mindent megtennénk azért, hogy azonnal elmúljon. Az igazság az, hogy az élet normális velejárója a gyomor nyúlása, ami gyakran gázfelhalmozódással jár, de a gáz felgyűlhet a belekben akkor is, ha étkezés közben lenyeljük a levegőt, vagy amikor a vastagbélben lévő baktériu­mok lebontják a vékonybélben nem teljesen megemésztett táplálékot. De a puffadás oka lehet székrekedés és hormonális ingadozás is, mindenkinél más és más. A lufiérzés általában 24 órán belül elmúlik, de hosszú távú életmódbeli változtatásokkal, például az étrend módosításával, lassabb, nyugodtabb étkezéssel, alaposan megrágva a falatokat, és rendszeres testmozgással segíthetünk megelőzni a bajokat. Érdemes kevesebb magas zsírtartalmú ételt enni, és teljesen kiiktatni az életünkből a szénsavas italokat is, de a következő élelmiszerek is sokat segíthetnek.

1. Gyömbér

Az egyik legősibb „gyógyszer”, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén csodákat tesz a puffadás és a gázképződés ellen. A gyömbér egy zingibain nevű emésztőenzimet tartalmaz, amely segíti a fehérjék lebontását. Továbbá nyugtató hatással van az emésztőrendszerre azáltal, hogy enyhíti a nyelőcső alsó szakaszára nehezedő nyomást, így visszaszorítja a görcsöket és a puffadást. Sőt, csökkenti a gyulladást a vastagbélben, ami megkönnyíti az elfogyasztott étel könnyebb áthaladását a szervezeten.
Így fogyasszuk: Kortyolgassunk el étkezés előtt vagy közben egy csésze langyos, házi készítésű (lereszelve forrázzuk le) gyömbérteát, amit mézzel és citrommal is ízesíthetünk.

2. Banán

A szakértők szerint sokszor az okozza a szervezet vízvisszatartását, hogy túl sok nátriumot, azaz sót ettünk, és a káliumban gazdag ételek – mint például a banán, diófélék, tőkehal és spenót stb. – segítenek kivezetni a nátriumot és kiüríteni a vizet. Így egyensúlyba hozzák a testfolyadékot és megszabadítanak a felesleges víztől, vagyis a nagyra puffadt pocak is fokozatosan visszahúzódik.
Így fogyasszuk: Bár egy banán nem fogja varázsütésre lelohasztani a puffadást, de ha azt eszünk tízóraira, kevesebb eséllyel kell kigombolni a nadrág gombját a nap folyamán.

3. Spárga

A spárgában található aszparaginsav egy másik jól ismert vízhajtó, amely segít csökkenteni a vízvisszatartást. A kutatások szerint ez a roppant egészséges zöldség prebiotikus rostokat is tartalmaz, amelyek táplálják a bélben lévő jó baktériumokat, és elősegíthetik az egészséges emésztést.
Így fogyasszuk: Párolva a leghatékonyabb, de akár krémlevest is készíthetünk belőle, illetve a tojásrántottába is isteni.

4. Cékla

Csak ritkán kerül a kosarakba a nyers célka, pedig rengeteg káliumot tartalmaz. Segíthet ellensúlyozni a szervezetben lévő nátriumot és ezáltal a puffadást. Egy csésze cékla több káliumot, rostot és fehérjét tartalmaz, mint egy banán.
Így fogyasszuk: Pirítsuk meg a céklát, mielőtt hozzáadjuk a salátához, hogy még ropogósabb legyen.

5. Áfonya

Ezek a kis antioxidánsokkal teli bogyók sok vizet és rostot tartalmaznak, mozgásban tartva az emésztőrendszert, tehát puffadás ellen kiválók.
Így fogyasszuk: A fagyasztott bogyók ugyanannyi tápanyagot tartalmaznak, mint a frissek. Ezért szezonon kívül is nyugodtan mehetnek az alacsony zsírtartalmú görög joghurt tetejére, szórhatjuk a zabkásánkra, vagy készülhet belőle turmix.

6. Menta

Nem csoda, hogy a mentatea sok kultúrában vacsora utáni rutin, ez a gyógynövény ugyanis nagyban segíti az emésztést.
A legtöbb kutatás a borsmentaolajra vonatkozik, amely étrend-kiegészítőként vagy kapszulaként is szedhető, de a mentaleveleket az étkezés végén is el lehet rágni.
Így fogyasszuk: Főzzünk egy bögre menta­teát, vagy tegyünk a limonádéba mentaleveleket, akár citromfűvel, amikor legközelebb puffadással vagy emésztési zavarokkal küzdünk.

7. Édesburgonya

Egy másik káliumban gazdag étel, amely a nátrium okozta vízvisszatartás ellen hatékony, sőt tele van puffadás elleni rostokkal is. És még egy érv az édesburgonya mellett: antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz, amely támogatja az érzékszervek egészségét.
Így fogyasszuk: Süssük meg sütőben a batátát, majd tegyünk a tetejére egy púpozott kanál görög joghurtot. Salátát terveztünk ebédre? A sült, apróra vágott burgonyakockákat dobáljuk a zöldek közé. De egy jó kis gyökérzöldséglevest is főzhetünk belőlük.

8. Kivi

Az intenzív ízű gyümölcs egy úgynevezett aktinidini enzimet tartalmaz, amely segít felgyorsítani az emésztést. Már két kivi is szépen meg tud küz­deni a puffadással, és az sem elhanyagolható tény, hogy mindössze 90 kalóriát tartalmaz, tehát igazán diétás. Tanulmányok szerint normális bélmozgást idézhetnek elő, sőt minimalizálják a székrekedés okozta puffadást és gyomorfájdalmat.
Így fogyasszuk: Mindenképp nyersen együk! Mehet gyümölcssalátába, turmixba, de zabkásába keverve is rendkívül finom.

9. Édeskömény

Az ánizskaporként is emelgetett fűszer és gyógynövény magjában található anetol-, fenkon- és esztragolvegyületek görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek ellazítják a bélizmokat és lehetővé teszik a csapdába esett gázok távozását. Tanulmányok szerint az édeskömény az emésztés javításával csökkentheti a puffadást és a gázképződést is.
Így fogyasszuk: Ihatjuk tea­ként, de egy marék szeletelt édesköményhagymát is tehetünk a salátánkba.

10. Ananász

Íme egy másik, ízletes, vízben gazdag gyümölcs, amely egy bromelain nevű emésztést elősegítő enzimet tartalmaz. Lebontja a gyomorban lévő fehérjéket, amelyek egyébként lufit növeszthetnek ránk.
Így fogyasszuk: Tegyünk néhány kocka ananászt a reggeli turmixba, keverjük a zabkásába, vagy rétegezzük túró­krém tetejére. Befőttként húsok mellé is kiváló.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete