Egészség

Jól gondold meg, mit kensz a szendvicsbe: ez történik a szervezeteddel, ha minden nap vajat eszel

A legtöbben csak szendvics- vagy süteményalapanyagként gondolunk a vajra, pedig sokkal értékesebb alapanyag ennél. Sőt, igazi egészségvédő szupersztár.
kenyeret vajaz egy nő

A vaj sokunk számára csak egy hétköznapi alapanyag, amit szalámi alá kenhetünk a kenyérre, vagy sütemények tésztájába gyúrhatjuk, hogy omlósabb legyen tőle. Pedig ez a tejszínből készült zsiradék sokkal többet tud annál, mintsem szimpla alapanyagként gondoljunk rá, aminek semmi köze az egészségünkhöz.

Az alábbiakban megmutatjuk, miért is a vaj legyen az, amit akár minden nap is a szalámid alá kensz a szendvicsedbe.

A vajban található vitaminok

A vaj remek forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, a D-, a K-vitaminnak és nagyobb mennyiségben az A-vitaminnak. Utóbbi hozzájárul a nyálkahártyák, a bőr, a látás, az immunrendszer egészséges működéséhez, míg a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, a megfelelő csontozat kialakítását, az izomműködést, a fogak épségének megőrzését. A vaj sárga színét az antioxidáns hatású karotinfélék adják. Ásványi anyagok közül csekély mennyiségben nátrium, kálium, kalcium, magnézium és foszfor található benne.

Zsírként nélkülözhetetlen szerepe van a zsíroldékony (A-, D-, E-, K-) vitaminok hasznosulásában, a nemi hormonok képződésében, a megfelelő ütemű növekedésben és fejlődésben.

Tévhit, hogy hízni fogsz tőle

Egészséges embernél, csekély mennyiségben fogyasztva, a vaj koleszterintartalma nem jelent kockázatot, mert a készítményben lévő foszfolipidek (lecitin, kefalin) szabályozzák a zsír elszállítását a májból, és gátolják a koleszterin lerakódását az érfalakon. Rövid lánchosszúságú zsírsavainak köszönhetően könnyen emészthető zsiradék, a közepes lánchosszúságú ún. MCT zsírsavak lebontás nélkül, közvetlenül képesek felszívódni a bélrendszerből.

Valamennyi zsiradék közül a tejzsír emészthetősége az egyik legjobb, ami a zsírsavösszetételének, emulziós állapotának, a trigliceridek szerkezeti felépítésének és kedvező olvadáspontjának köszönhető.

kenyeret vajaz egy nő
Ne sokat gondolkozz, legyen vaj minden szendvicsben

Ez is érdekelhet

Mi történik a szervezeteddel, ha minden nap eszel vajat?

Egyrészt nyilván beviszed a szervezetedbe azt a rengeteg vitamint, amit fent felsoroltunk, de ennél sokkal több is.

Összeszedtük a vaj 10 jótékony hatását:

  1. A vaj az A-vitamin legkönnyebben felszívódó forrása, amely támogatja a pajzsmirigy és mellékvesék, valamint a szív- és érrendszer működését.
  2. A vaj nem segíti elő a hízást, mivel rövid- és közepes hosszúságú zsírláncai gyorsan energiává alakulnak, és nem kerülnek elraktározásra. Ezen kívül a vaj eltelíti az embert, ezáltal csökkenti az éhséget és a túlevést is.
  3. Gazdag antioxidánsokban, beleértve az A- és E-vitamint, valamint a szelént, amely védelmet nyújt a szívbetegségek és a rák kialakulása ellen.
  4. A vaj nagy mennyiségben tartalmaz egészséges koleszterint, amely antioxidáns hatású: helyrehozza a szabadgyökök (amelyek a zöldségolajok és transzzsírok miatt jönnek létre) okozta károkat. A koleszterin ezen kívül segíti az agy és idegrendszer fejlődését a gyerekeknél.
  5. A vajban lévő telített zsírok rövid- és közepes hosszúságú zsírsavakból állnak, amely tumor ellenes hatásúak és erősítik az immunrendszert.
  6. A vaj konjugált linolénsavat (CLA) tartalmaz, amelyek védenek a rák kialakulása ellen.
  7. Nyers és pasztörizálatlan állapotban a vaj Wulzen-faktornak nevezett tulajdonsággal bír, ami azt jelenti, hogy védelmet nyújt az ízületi gyulladással, a szürkehályoggal, valamint az artériák falának megkeményedésével szemben.
  8. A vaj nagy mennyiségben rendkívül jól felszívódó jódot tartalmaz, amely elengedhetetlen a megfelelő pajzsmirigy működés érdekében.
  9.  A vaj hozzájárul ahhoz, hogy a belek egészségesek maradjanak, és csökkenti a hasmenés gyakoriságát a gyerekeknél.
  10. A vaj nagy mennyiségben K2-vitamin található, amely megakadályozza a fogszuvasodást és erősíti a fogakat, valamint a csontokat.

Mennyit eszel belőle?

Egy 2022-es tanulmány szerint hazánkban évi 1,5 kg/fő a vaj-, illetve a vajkrémfogyasztás, ami az EU-országok 4,31 kg-os fogyasztásának a harmada. A gyártók évente mintegy 9200 tonna vajat állítanak elő, az import emellett 6800 tonna – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) körképéből.

Forrás

Fotó: gettyimages

Címkék: