Konyha

Ettől a recepttől a nagyi is elismerően csettintene: Békebeli vajas-tejes kifli

Kezdődik a tanév, újra indul a mindennapos ételcsomagolás a gyerekeknek. Ezt a péksüteményt örömmel majszolják majd az iskolában.

Hozzávalók
24 db normál kiflihez:
• 45 dkg fehér búzaliszt
• 1 teáskanál só
• 7 g szárított élesztő
• 5 + 5 dkg vaj
• 1 dl natúr joghurt
• kb. 2 dl langyos tej

1. A lisztet elkeverjük a sóval és a szárított élesztővel. Adunk hozzá 5 dkg lágy vajat, a joghurtot, és fokozatosan a langyos tejet. Kézzel vagy géppel ruganyosra dolgozzuk a tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett felületen 1-1,5 cm vékonyra nyújtjuk, megkenjük 3 dkg vajjal. Feltekerjük, mint egy rétest, és további 40 percig kelesztjük.
3. Három részre osztjuk a tésztát, lisztezett felületen 1-1 körré kinyújtjuk, vékonyan megkenjük a maradék vajjal, mindhárom részt 8 cikkelyre vágjuk, és a hosszabbik végüknél fogva kifli alakúra feltekerjük.
4. Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a kifliket, további 30 percig kelesztjük őket, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Megkenjük őket langyos tejjel, és 18-20 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.

Fotó: Vrábel Kriszta