Konyha

A nyaralás ízei: fahéj teszi pikánssá az igazi török pizzát

Új országokkal, új szokásokkal, új ételekkel ismerkedtünk meg a nyáron? Elevenítsük fel őket a konyhánkban!

Mentás-csilis török pizza

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3-3,5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál méz
  • 50 dkg fehér liszt
  • 3 evőkanál olaj

a raguhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 35 dkg darált marhahús
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 csapott evőkanál szárított menta
  • 1 teáskanál csilikrém
  • csipetnyi fahéj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a tésztát: langyos vízben elkeverjük az élesztőt a mézzel együtt. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a mézes élesztőt és az olajat.
  2. Ruganyos tésztát gyúrunk belőle, szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük, majd átgyúrjuk, és még legalább másfél óráig kelesztjük. Minél tovább kel, annál finomabb lesz.
  3. Közben elkészítjük a ragut: az apróra kockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, beletesszük a darált marhahúst, alaposan megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított fűszereket, a zúzott fokhagymát, 1 dl vizet és a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve 40 percig főzzük a ragut. Levesszük a fedőt, és sűrűre főzzük a mártást.
  4. A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatára. Egy sütőlemezt belisztezünk, a tésztát 4 részre osztjuk, majd az egyes részeket kb. 6-7 mm vastag ovális alakra nyújtjuk. Összecsípjük a széleket, csónakot formázunk belőlük, megtöltjük a húsraguval, meglocsoljuk kevés olajjal, és forró sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük a pizzákat.

Ráérős reggelekre: édes bundáskenyér és házi granola lesz a nyár sztárja

Spanyol tepsis csirkecomb

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy, piros kaliforniai paprika
  • 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 dl száraz vörösbor
  • só, frissen őrölt bors
  • 20 dkg szemezett kukorica
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 egész csirkecomb
  • 20 dkg szárazkolbász (csípős is lehet)
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a felkockázott paprikát, ezzel is pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a vörösbort.
  2. Összeforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a leszemezett kukoricát, a vágott petrezselymet.
  3. Hőálló cseréptálba helyezzük az alsó és felső részre szétvágott, besózott csirkecombokat és a felkarikázott kolbászt. Köré szedjük a paradicsomos keveréket.
  4. Alufóliával lefedjük a tálat, és 220 fokon 1 órán át sütjük, majd fólia nélkül 10-15 perc alatt megpirítjuk.

El sem tudja képzelni, mi minden mehet bele: tízezreket is spórolhat, ha okosan használja a fagyasztót!

Görögös csirkegírosz

Hozzávalók:

60 dkg csirke-combfilé

a gírosz fűszerkeverékhez:

  • só, pirospaprika, bors
  • olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szárított oregánó
  • őrölt római kömény
  • őrölt ánizsmag
  • őrölt fahéj
  • szerecsendió ízlés szerint

a tzatzikihez:

  • 1 db kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1dl tejföl és joghurt
  • olaj, friss kapor, menta
  • tengeri só

Elkészítés:

  1. A csirkecombfilét felcsíkozzuk. A gírosz fűszerkeverékhez összezúzzuk a fokhagymát, elkeverjük a fűszerekkel és 5 evőkanál olajjal. Megforgatjuk a pácban a feldarabolt csirkehúst, hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk állni benne.
  2. A tzatzikihez sajtreszelőn lereszeljük az uborkát, kinyomkodjuk a levét, sózzuk, elkeverjük 4 evőkanál olajjal, majd a tejföllel és a joghurttal. Beletesszük a zúzott fokhagymát, az aprított friss mentát és kaprot, megsózzuk, megborsozzuk.
  3. Készen vásárolt pitakenyérrel, friss zöldsalátával és sült krumplival tálaljuk.

Képek: Vrábel Kriszta