A testünk barátja
Naponta legalább 25-35 grammot kellene elfogyasztanunk az élelmi rostokból. Ám a hazai felmérések szerint az étrendünkben található mennyiség bőven elmarad ettől. Pedig aki sok rostot fogyaszt, segíti a szervezetet a méreganyagok egy részének eltávolításában, így sokat tesz a vastagbélrák és a gyulladásos bélbetegségek megelőzéséért, a bélflóra egyensúlyának fenntartásáért.
Egyes felmérések szerint a rostdús táplálkozás más daganattípusok, például a mellrák kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul.
A rostok lassítják a glükóz felszívódását. Emiatt az ételek lassabban emelik meg a vércukorszintet, így a 2-es típusú cukorbetegséghez vezető állapotok kivédésében is fontos szerepe lehet ennek a tápanyagcsoportnak. De a „rossz” koleszterin szintjét is segíthetnek visszafogni, csökkentve ezzel bizonyos szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.
Ez is érdekelhet
Aranyér ellen is beválnak
Mivel a rostokkal könnyebben eltelünk, a testsúly szabályozásában is lehet szerepük, sőt a székrekedés kivédését is támogathatják. A túlsúly és a székrekedés ráadásul aranyeres panaszok kialakulásához vezethet, így a rostban gazdag étrend ennek a betegségnek az elkerülésében is fontos szerephez jut. Akkor is nagyon hasznos dolog elegendő rostot fogyasztani, ha már kialakultak az aranyeres csomók: a gyógynövénykivonatokat tartalmazó, hűsítő, hidratáló krémek a kellemetlen tünetek enyhítésében segédkeznek, míg a rostos étrend a betegség egyik legfőbb kockázati tényezőjét segít megszüntetni.
Oldható, vagy sem?
A rostok fogyasztása mellett jó, ha figyelünk a megfelelő folyadékpótlásra is, mivel a székletlazító hatás csak így tud érvényesülni.
- Érdemes emellett a rostoknak mind a két fajtájából, a vízben oldódó és a vízben oldhatatlan rostokból is elegendő mennyiséget beiktatni az étrendünkbe. Az oldhatatlan és vízoldékony rostok ideális aránya 3:1.
- Vízben oldhatatlan rostokat tartalmaznak többek között a teljes kiőrlésű gabonatermékek, a kuszkusz, a korpa, a rozsliszt, valamint számos zöldség, például a sárgarépa vagy az uborka.
- Vízoldékony rostokban gazdag a gyümölcsök jó része. Például a magas pektintartalmú alma, körte, őszibarack, szilva, valamint a hüvelyesek, például a borsó, a bab és a csonthéjasok.
- Az ideális mennyiségű rostról a leghatékonyabban úgy gondoskodhatunk, ha mindennap elfogyasztunk körülbelül fél kiló friss zöldséget, gyümölcsöt.
A gabona is fontos
Egyes kutatások arra is rámutattak, hogy a gabonafélékből származó rostok gyorsan képesek igen kedvező egészségügyi hatást kiváltani. Épp ezért amellett, hogy az egészséges táplálkozással kapcsolatos ajánlásoknak megfelelően igyekszünk minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, jó ötlet, ha a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre, a cukros gabonapelyheket natúr zabpehelyből készült házi müzlire cseréljük.
Ez is érdekelhet: Ez a legjobb fűszer 50 év felett: mindennap kellene fogyasztanod, hogy egészséges maradj
Fotó: AdobeStock