A metabolizmus, vagyyis az anyagcsere az életkorral lelassul. A testnek más tápanyagok-összetételű ételekre van szüksége és nehezebb az emésztése csomó finomságnak, amit korábban bátran ehettünk. Sokunknak még a gombákkal is meggyűlik a baja, ahogy változókorba lép. Ezért, ha gondoskodni akarsz az egészségedről, érdemes felülvizsgálni az étrendedet. Egy bizonyos kor után korlátoznod kell néhány étel fogyasztását a betegségek kockázatának csökkentése végett.
Melyik ételeket kerüld 50 év felett?
A szalonna, a kék sajt, a vörös húsok, vagy a zsír – mindezeket erősen korlátozni kell az étrendedben 50 év felett. Ezek az ételek sok zsírt tartalmaznak, amelyek felhalmozódhatnak a testben. Mindenekelőtt vigyázz a telített zsírsavak bevitelével. Ötven év felett a napi zsír szükséglete a testnek körülbelül 25 %-át teszi csak ki az összes bevitt energiának. Ha gyakran meghaladod ezt az értéket, az különféle betegségek kialakulásához vezet, ideértve a hiperglikémiát, a hiperlipidémiát és a hipertóniát (magas koleszterinszint és magas vérnyomás), amelyek súlyosan befolyásolhatják az egészséget, csökkenthetik az életminőséget és lerövidíthetik az életet.
Ezenkívül van az a kor, amikor már kerülni kell a gyorséttermeket és az ultrafeldolgozott termékeket is, mint a sütik, a chips, a szénsavas édesített italok vagy a bő olajban sült krumplit. A zsírok helyett határozottan jobb, ha az étrendet szénhidrátokkal gazdagítod például teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, korpa, friss gyümölcs és zöldség formájában.
Ez is érdekelhet: Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle
Kerüld a túlsózást
Az időskor velejárója lehet, hogy már nem érezzük úgy az ízeket, nem olyan finom és nem olyan intenzív semmi, mint annak előtt. Sokan nyúlnak ilyenkor a sótartóhoz, hogy még egy kis extra ízt adjanak az ételnek, ám sajnos ez is kerülendő. Ez ugyanis gyorsan megemeli a sóval kapcsolatos egészségi kockázatok kialakulását.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 5-6 g só bevitelét javasolja, figyelj rá.

- Túl sok só fogyasztása magas vérnyomás kialakulásához vezet,
- ami mi növeli a sztrók és a demencia kockázatát, ami kognitív károsodáshoz is vezethet.
- A só növeli a vesekő kialakulásának kockázatát is,
- és negatívan befolyásolhatja a csontok állapotát.
- A só helyett érdemes zöldfűszereket használni ízesítésre, vagy paprikát és fokhagymát.
Ez is érdekelhet: Ezeket edd 50 éves kor felett és ritkábban leszel beteg
Fotó: gettyimages