Szüreteljünk!
A bodzának egy évben két alkalommal is szezonja van, először tavasszal-nyár elején, amikor virágzik, majd később, ősszel, amikor érik a termése. Szárított vagy friss virágából teát, illetve szörpöt készíthetünk, terméséből lekvárt, pürét, bort, illetve ugyancsak teát varázsolhatunk a konyhapolcra.
A bodza május közepétől egészen június végéig virágzik. Virágaiból július végétől kezdenek fejlődni a bogyótermések, amelyek őszre érnek be.
A bodza virága, termése, kérge, levele és gyökere is tartalmaz gyógyhatású anyagokat.
Fajták
Hazánkban háromféle bodzafaj él meg, a fekete bodza, a gyalogbodza és a fürtös bodza.
Fekete bodza: Egészségügyi és kulináris szempontból is ez a fajta a legfontosabb. A fekete bodza általában a települések közvetlen környezetében található meg. Lapos, tányér alakú virágzatai jellegzetessé és könnyen felismerhetővé teszik.
Gyalogbodza: Erdőszéleken, utak, árkok mentén találkozhatunk vele. Kellemetlen szaga miatt büdösbodzának is nevezik. Szára nem lesz fás, lágyszárú marad. Termései fogyasztásra alkalmatlanok, enyhén mérgező hatásúak, mely hasmenést és hányást okoz. A fekete bodzához képest a bogyói nagyobbak és állagukban is különböznek, jóval szilárdabbak.
Fürtös bodza: Az érintetlen természetben érzi jól magát, távol az emberi falvaktól. Virágairól kapta a nevét, melyek zöldessárga színűek, és fürtszerűen nőnek. Vörös bodzának vagy szarvasbodzának is nevezik. Élénkpiros bogyóterméseit semmi mással nem lehet összetéveszteni. Magja mérgező.
Ez is érdekelhet: A darázs és a szúnyog is menekül tőlük: most ültesd el ezt a 7 növényt, hogy elkerüld az inváziót
Gyógyhatásai
A bodza talán legismertebb gyógyhatása az izzasztó és vizelethajtó tulajdonsága. Akár egy megfázás vagy nátha esetén a forró bodzatea vagy bodzalé oldja a letapadt nyákot, így gyorsítja a gyógyulást. Bármilyen más betegségnél is jótékony, ahol a méregtelenítésnek szerepe van. Enyhe hashajtó hatása segít gyomor- és bélpanaszok előfordulásakor, mégpedig görcsoldás formájában.
Ezenkívül gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása ismert. Immunerősítés céljából is fogyaszthatjuk, ugyanis a bodza C- és B-vitamin-tartalma kimagasló. Ellenálló képességünk növeléséhez a J-vitamin is hozzájárul, mely fokozza a C-vitamin hatását.
- Fogfájás esetén: A szakorvos felkereséséig átmeneti fájdalomcsillapítást érhetünk el, ha bodzavirágból készült teát kortyolunk, és néhány percig a szánkban tartjuk. Az öblögetést igény szerint ismételjük.
- Fülfájás esetén: Szintén átmeneti fájdalomcsillapításról gondoskodhatunk, ha néhány csepp bodzavirágteát a fájó fülünkbe cseppentünk, majd helyezzünk bele egy kisebb vattapamacsot. Szakorvosunkat ebben az esetben is célszerű felkeresni.
- Immunrendszererősítés esetén: 10 g bodzavirágból, 15 g szederlevélből vagy 10 g hibiszkuszvirágból, 20 g magvas csipkebogyóból, 25 g hársfavirágból és 15 g édesköménymagporból készítsünk forrázási eljárással gyógyteát, majd naponta 2-3 alkalommal igyunk belőle.
- Fáradt, leterhelt lábak esetén: Tisztítsunk meg a 6 db friss bodzavirágot. Ezután 4 evőkanálnyi borsmentalevéllel együtt tegyük bele egy edénybe. Öntsünk rá a 1 liter szénsavmentes ásványvizet, és forraljuk fel. Végül szűrjük le. Várjunk, míg langyos nem lesz, és 15 percen keresztül élvezzük a frissítő, regeneráló lábfürdőt.
Bodzavirágos tej
Mossunk meg alaposan 4 db frissen szedett bodzavirágzatot, és szabadítsuk meg a nyeleitől. Forraljunk fel ½ liter tejet, és adjuk hozzá a virágokat. 15 percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és szórjunk bele 1 csomag vaníliáscukrot. Keverjük el benne, majd fogyasztásig tartsuk hűtőben az italt.
Bodzaszörp
Mossunk meg 8 db frissen szedett bodzavirágzatot, a nyeleket vágjuk le. Tegyük egy tálba, és öntsünk rá 1,5 liter szénsavmentes ásványvizet. Hagyjuk állni 3 teljes napig, majd szűrjük le. A leszűrt vízhez öntsük ízlés szerinti citromlevet, és forraljuk fel 2 kg gyümölcscukorral. Még forrón öntsük át egy tiszta üvegbe, és zárjuk le légmentesen. Ásványvízzel hígítva frissítő bodzaszörpöt kapunk.
Tea készítése
Forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított bodzavirágot ¼ liter forrásban lévő vízzel. Takarjuk le, és hagyjuk állni 5 percig. Majd szűrjük le. Egy bögrényi bodzateához adhatunk egy evőkanálnyi homoktövis-ivólevet, hogy fokozzuk a hatást.
Ez is érdekelhet: Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle
Tudta?
A bodzavirágból készített teára nem jellemző a túladagolás veszélye, de a kéreg-, illetve gyökérkivonatokat tartalmazó készítmények esetén kérjük ki szakember véleményét. Ugyanis a növényi hatóanyagok is lehetnek agresszívek helytelen adagolás esetén.
A természetgyógyász tanácsai
„A bodza virágait akkor szüreteljük, amikor a bogernyő szélső virágai kinyíltak, de középen még bimbós” – javasolja Szekszárdi Ildikó természetgyógyász, fitoterapeuta.
„Napos időt válasszunk, a reggeli harmattól mentes, délelőtti időpont a legmegfelelőbb. Forgalmas utaktól távol eső, és egyéb környezeti szennyeződésektől mentes bokrokat keressünk. Műanyag zacskó helyett kosarakba gyűjtsük, hogy megelőzzük a virágok összetörődését és elszíneződését” – tanácsolja Ildikó.
„Leveleit is virágnyíláskor szedjük. Hazaérve papírlapon szétterítve, árnyékos helyen szárításuk. Amikor a kocsányokról könnyedén leválnak a virágok, morzsoljuk le őket, és tegyük egy jól zárható, sötét üvegbe.” Ildikó az őszi termésbegyűjtéshez figyelemre int, miszerint csak az érett, szép, sötét színű bogyókat szedjük le. Zöldek véletlenül se keveredjenek közéjük, azok mérgezőek.