Konyha

Kökény veszi fel a harcot a rákkal, a bodzabogyó gyógylekvárja varázserővel bír: ezeket a terméseket gyűjtheti most az erdőből

Kirándulás közben az erdőt, mezőt járva hívogatók a színpompás bogyók a bokrokon. A legtöbbjük valóságos vitaminbomba, de legyünk körültekintőek a kóstolgatásnál, mert egészségre ártalmas fajták is akadnak bőven. Nézzük meg őket közelebbről!

Bodza

A természeti népek varázserőt tulajdonítottak neki, a kereszténység viszont boszorkány-növényként kezelte. Tavasszal a virágait használhatjuk fel, ősszel sötétkék-fekete bogyójából készíthetünk szörpöt, lekvárt, mártást. A gyógylekvárral a náthát lehet enyhíteni. Nyersen ne együk, úgy mérgező lehet, hasmenést, hányást okozhat. Főzés után is passzírozzuk át, mert a magjaiban is lehetnek mérgező anyagok. A bodza A-, B-, C-, D- és E-vitamin-tartalma rendkívül magas, és ásványi anyagok, például vas, foszfor, magnézium, kálium, kalcium is van benne.

Húsos som

Hasonlít a vörös áfonyához, egy-egy bogyója a két centistől akár a szilva méretűig is megnőhet. Íze savanykás, finom, jellegzetesen fanyar. Lekvárt (más gyümölccsel keverve), szörpöt és kompótot is lehet belőle készíteni. Egy kiló somhoz 30 dkg cukrot lehet számítani, a magokat át kell passzírozni. Aszalva is jó, borecetben tartósítva pedig remek savanyúság. Magas C-vitamin-tartalma miatt erős antioxidáns és hatékony immunerősítő. Nagyanyáink lázcsillapításra is használták.

Csipkebogyó

Még várnunk kell rá egy kicsit, akkor érik be, amikor már fagyosak az éjszakák. Leszedés után azonnal használjuk fel, hogy ne csökkenjen magas C-vitamin-tartalma. Gyógyteát, szörpöt, mártást, hecsedli lekvárt készíthetünk belőle. Régi gyógynövény, remek immunerősítő. Teája megfázásra és ízületi gyulladás ellen is hatékony lehet, erősíti az érfalakat, támogatja a szív egészségét, a vérszegénység jó ellenszere. Inkább áztassuk langyos vízbe, mint hogy főzzük: ezzel is őrizzük a vitamintartalmát.

Kökény

A szilvával rokon kék kökény tüskés, sötétszürke ágú, 1-4 méter magas cserjén nő. Magas a C-vitamin-tartalma, és a benne lévő flavonoidok miatt a rákmegelőzésben is hatásosnak tartják. Segít a vérképzésben, a bogyó pedig fokozza az anyagcserét, vízhajtó hatású. Torokfájást, a szájban keletkező sebeket, gyulladásokat is kezelhetünk vele. Akkor érdemes begyűjteni, amikor a dér már megcsípte, ekkorra puhább lesz, veszít savasságából, és enyhén édes ízeit nyersen is élvezhetjük. Ha mártást főzünk belőle, vadhúsok mellé kínálhatjuk. De készülhet belőle lekvár, befőtt, likőr és bor is.

Fekete berkenye

Aróniának is nevezik. Termése a fekete áfonyára hasonlít, tojásdad levelei ősszel fénylő vörössé válnak. A Kanadából származó cserje régóta terem nálunk, élettani hatásaira azonban csak az elmúlt két évtizedben figyeltek fel. Magas a C-vitamin-tartalma. Gyulladáscsökkentőként ismert, ezzel azonban számos további betegség kialakulását is megelőzheti. Pektintartalma méregtelenítő, segít eltávolítani a lerakódott káros anyagokat a  szervezetből. Értágítóként gátolhatja a vérrögképződést, csökkentheti a koleszterinszintet. A belőle készült gyümölcslé savanyú, de almalével keverve vagy mézzel édesítve is fogyaszthatjuk.

Galagonya

A tövises cserjén vagy kis fákon pompázó galagonya szedésével nem kell megvárni a fagyokat. Bár nyersen a bodzához hasonlóan nem tanácsos fogyasztani, a belőle főzött lekvár, bor vagy likőr nagyon finom. A növényből kivont hatóanyagok szívregeneráló és értágító hatásúak. Természetes szívgyógyszernek tartják, javíthatja az oxigénellátását, csökkentheti a vérnyomást, és segíthet megelőzni az érelmeszesedést. Enyhe nyugtató hatással is bír, és erősíti az idegeket.

Homoktövis

Zöldes, ezüstös levelei vékonyak és hosszúkásak. A sárga bogyókból készült lekvárok, gyümölcslevek a legjobb immunerősítők. Védelmet nyújthatnak a  szervezetünknek, állítólag még az öregedési folyamatokat is hatékonyan akadályozzák. Betegségek után vagy bármilyen legyengült állapotban magas C-vitamin-tartalmával segíti a szervezet regenerálódását. Megfázás ellen is bevethetjük, de a májat és a gyomrot is védi. Csökkentheti a koleszterinszintet, lassíthatja az érelmeszesedés folyamatát. Támogatja a sebek gyógyulását, csökkenti a gyulladásokat. Jó hatással van a száraz bőrre, de a hajhullás megállításában is hatékony lehet.

Vigyázat, mérgező!

Ősszel teremnek azok a bogyók is, amelyek ugyan nagyon hasonlítanak a gyógyító, egészséges változatokra, mégis tilos a fogyasztásuk, mert kisebb vagy nagyobb mértékben mérgezőek.

Tűztövis: Hasonlít a homoktövishez, levelei azonban kerekdedebbek annál. Tele vannak vele az utcák, gyönyörűen sárgállik vagy vöröslik. Sövénynek is remek, mert nagyon sűrű, de ciántartalmú bogyói veszélyesek.

Magyal: Élénk színű bogyói remek karácsonyi dekorációk, de enni nem szabad belőlük. Könnyű felismerni őket: levelei tojásdad alakúak, fényesek, az oldalukon tüskékkel.

Fagyal: Kék bogyói a fekete bodzához teszik hasonlóvá, de vele szemben mérgezőek. Hegyes végű, ovális levelei egész évben sötétzöldek és fényesek maradnak.

Tiszafa: Mind a fenyőéhez hasonlító, de puha tapintású tűlevelei, mind piros termése, benne a fekete maggal rendkívül látványos, ám erősen mérgező.

Madárbirs: Levelei tojásdad vagy lándzsa alakúak. Bogyói aprók, pirosak vagy rózsaszínűek. Súlyos tüneteket okoz, ha sokat eszünk belőle.

Nadragulya: Kék bogyói halálos mérget tartalmaznak. Tojás alakú, szürkészöld, körülbelül 15 cm hosszú, szőrös leveleiről és finoman szőrös száráról ismerhető fel.

Fotó: Adobestock, Pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete