Konyha

Szüretelők kedvence: Vörösboros marharagu slambuccal – Recept

Az őszi munkálatokhoz laktató fogások dukálnak. És még jobban esik az étel azokból a hozzávalókból, amiket a természet ilyenkor kínál.

Vörösboros marharagu slambuccal

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 50 dkg marhahús
• 10 dkg füstölt szalonna
• 1-1 szál sárga- és fehérrépa
• 25 dkg csuszatészta
• 80 dkg burgonya
• 2 dl száraz vörösbor
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál őrölt pirospaprika
• 2 dl paradicsompüré
• 2 db babérlevél

1. A szalonna felét kockázzuk, zsírjára sütjük, a felaprított vöröshagymát megdinszteljük benne. Hozzáadjuk a kockázott marhahúst, és körbepirítjuk. Megszórjuk 1 evőkanál paprikával.
2. A reszelt répákkal összedinszteljük, a zúzott fokhagymát és a babérlevelet is belekeverjük, megsózzuk. 5-10 percig kevergetve főzzük, amíg a zöldségek is összeesnek kicsit, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk.
3. Lefedve puhára főzzük a húst. Időnként megkeverjük, és pótoljuk az elpárolgott vizet. Amikor a hús már szinte teljesen megpuhult, hozzáöntjük a bort és a paradicsompürét, és további 30 percig takarékon főzzük a pörköltet.
4. A slambuchoz a maradék, felkockázott szalonnát is zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az egyenletesre tört csuszatésztát és enyhén megpirítjuk. 1 evőkanál pirospaprikával megfűszerezzük, és ezzel is pirítjuk egy keveset. Beletesszük a felkockázott burgonyát. Összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk.
5. Fedő nélkül, időnként rázogatva/kevergetve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, közben pótoljuk a vizet. Amint a krumpli is megpuhult, elkeverjük a kész pörkölttel.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete