Konyha

Borral minden sokkal finomabb: Vörösboros kakaspörkölt pörcös tarhonyával – Recept

Elindult a szüreti szezon: a nedűk azonban nemcsak a poharunkba kerülhetnek, a főtt ételeinket is különlegessé varázsolhatják.

Vörösboros kakaspörkölt pörcös tarhonyával

Hozzávalók:
• 1,5-2 kg körüli kakas vagy tyúk
• 2 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1 kisebb zellergumó
• 1 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor petrezselyem
• 1 evőkanál szárított kakukkfű
• friss rozmaring
• 75 g sűrített paradicsom
• 2 db babérlevél
• só, frissen őrölt bors
• 0,5 l száraz vörösbor
• olívaolaj
• 10 dkg zsírszalonna
• 25 dkg tarhonya

1. A kakast feldaraboljuk, a farhátból, lábakból főzünk egy finom húslevest.
2. A raguhoz a mellre, a szárnyakra, az alsó és felső combokra lesz szükségünk. Olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a húst (ha kell, részletekben), és körbepirítjuk.
3 . Beletesszük a feldarabolt zöldségeket és a zúzott fokhagymagerezdeket. Felöntjük annyi borral, amennyi majdnem ellepi. Hozzáadjuk a fűszereket, a sót, a borsot, a paradicsompürét, és kevés vizet, hogy ellepje a húst. Lefedve, takaréklángon forralva kb. 2 óra alatt puhára főzzük a kakast.
4. A körethez a zsírszalonnát egészen apróra vágjuk, zsírjára sütjük, leszűrjük, és félretesszük.
5. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a tarhonyát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Amikor elkészül, elkeverjük benne a lepirított szalonnát, és a kakaspörkölt szaftjából is keverünk hozzá egy jó evőkanálnyit.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete