Megéhezünk, eszünk valamit, majd… nemsokára újból éhesek leszünk… Talán mindenkivel előfordult már hasonló. Ennek oka általában nem az, hogy pillanatok alatt elégettük a bevitt kalóriát – természetesen az aktívan sportolóknál ez is elképzelhető –, sokkal valószínűbb, hogy rosszul választottunk ételt. Némi odafigyeléssel elkerülhetjük ezt a hibát.
1. Fehér kenyér
A fehér kenyér teljesen feldolgozott szénhidrátból áll, ami gyorsan energiához juttatja a szervezetünket, ugyanakkor nagyon hamar újra éhesek leszünk, és ránk törhet a falásroham is. Az oka, hogy hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami az inzulin villámgyors felszabadulását idézi elő, majd ugyanilyen gyors cukorcsökkenést.
Helyette: Dietetikusok ezért inkább a teljes kiőrlésű változatot ajánlják, amely vitaminokban, ásványi anyagokban – például magnéziumban – gazdag. A teljes kiőrlésű pékárú összetett szénhidrátot tartalmaz, ennek köszönhetően a szervezetnek több időre van szüksége a megemésztéséhez, és segít, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.
2. Gyümölcslé
A gyümölcs egészséges, a folyadék pedig eltelít – ezért sokan próbálják beépíteni akár a diétájukba is a különböző gyümölcsleveket. Ám még a hozzáadott cukor nélküli termékek sem igazán ajánlottak: ezeknek is magas ugyanis a gyümölcscukor tartalmuk. A gyümölcscukor hatására az agy éhségközpontja aktív lesz, megemelkedik a vércukorszint, így ahelyett, hogy telítene az ital, éhesebbé tesz.
Helyette: Jó alternatíva lehet a smoothie, amelynek ugyanannyi a kalóriatartalma, mint a hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslének, ám a benne található gyümölcshús, illetve a gyakori alapanyagként használt avokádóból, tejtermékekből, kókuszból származó zsíroknak köszönhetően jobban eltelít.
Ez is érdekelhet: Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle
3. Sorbet
A tejszínes fagylalthoz képest kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz a gyümölcssorbet, ám a gyümölcsléhez hasonló hatást okoz (megemelkedik a vércukor-szint, aktiválja az éhségközpontot a gyümölcscukor), így ne csodálkozzunk, ha elfogyasztása után nem sokkal újra megéhezünk.
4. Üdítőital
Azt talán nem kell magyarázni, hogy a kóla és a limonádé rengeteg kalóriát tartalmaz, ám nem igazán laktat. Ezért szoktak a diétázók a light változatra szavazni: ám szakemberek óva intenek tőle. Ezek ugyanis elhitetik az agyunkkal, hogy cukrot kap, az inzulinszintünk megemelkedik, de a várt cukor nem érkezik meg, ennek következében pedig falási rohamok törhetnek ránk.
Helyette: Éppen ezért a legjobb szomjoltó a víz, amelyet – ha unjuk már – néhány friss vagy fagyasztott gyümölccsel, uborkával ízesíthetünk.
Ez is érdekelhet: 12 étel, amivel csökkentheted és stablizálhatod a vércukorszintedet: ennyit egyél belőlük
5. Leves porból, kockából
Egy forró leves kevés kalóriát tartalmaz – pláne az üres húsleveslé –, és kifejezetten jólesik éhség esetén. Ez igaz, ám a híg levest gyorsan megemésztjük, és utána üresség marad a gyomorban, így nem sokkal később újra ennünk kell.
Helyette: Éppen ezért hatásosabb, ha zöldséget és húst is teszünk a levesbe, mert azok zsír és vitamin tartalmuknak köszönhetően hosszabb ideig eltelítenek.
6. Kávé
Tudjuk, hogy a kávé igazi zsírgyilkos: a benne található koffein fokozza az anyagcserét, és hatására a szervezet zsírégetésbe kezd. Az azonban nem ilyen egyértelmű, hogy a kávé csökkenti-e az étvágyat, az éhségérzetet, vagy sem.
Egy amerikai tanulmány szerint a koffeinfogyasztás növeli az éhségérzetet és az élelmiszer-bevitelt a túlsúlyos egyéneknél. A kutatók feltételezése szerint ez a hatás annak tudható be, hogy a koffein serkentheti a ghrelin hormon felszabadulását, amely köztudottan növeli az étvágyat.
Ám egy másik vizsgálat szerint a kávé elsődleges hatóanyaga, a koffein elnyomhatja az étvágyat.
Tipp:
Abban viszont egyetértés van, hogy szakemberek szerint nem mindegy, mikor fogyasztjuk el a feketét. Az étkezés előtti kávéfogyasztás csökkentheti az étvágyat és az ételfelvételt, míg az étkezés utáni éppen ellenkező hatást fejthet ki.
7. Chips
A burgonyaszirom – pláne az ízesített, pl. chilis vagy baconos verzió – magas zsírtartalma ellenére sem laktat. Szinte bárki meg tud enni belőle egy egész zacskóval, ráadásul rövid időn belül újra éhesek lehetünk.
Egyre több kutatás szerint az olyan ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a chips ugyanúgy függőséget válthatnak ki, mint a cigaretta. Ezért a dietetikusok szerint mindenképpen legyünk óvatosak a chipsszekkel.
Helyette: Filmnézés, beszélgetés közben, vagy ha egy kis nassolásra vágyunk, válasszunk inkább mandulát, a benne lévő telített zsírsavnak köszönhetően néhány szem is eltelít, és fogyasztása után hosszú ideig nem leszünk éhesek.
8. Corn flakes
Ideális reggeli a kukoricapehely kevés tejjel… Tévedés! A corn flakes cukrot tartalmaz, így hatása – pláne, ha sovány tejjel vagy gyümölcslével fogyasztjuk – hasonló a fehér kenyéréhez. Így még be sem érünk a munkahelyre, vagy a gyerek az iskolába, és máris farkaséhesek leszünk.
Tipp:
Ha mindenképpen kukoricapelyhet ennénk, akkor joghurttal keverjük össze, a benne található zsír ugyanis segít megőrizni a jóllakottság érzését.
Helyette: Még jobb azonban, ha saját készítésű zabkását, esetleg teljes kiőrlésű gabonapelyhet fogyasztunk reggelire, friss gyümölccsel, joghurttal.
9. Alkohol
Bár a kalóriatartalma igen magas a különböző alkoholtartalmú italoknak, ám a bor, sör vagy pezsgő fogyasztása után hirtelen fellépő éhségérzetet érezhetünk. Az alkoholfogyasztás után nem képződik a májban elég glükóz, így hipoglikémia (alacsony vércukorszint) alakulhat ki, amelynek egyenes következménye az éhségérzet kialakulása.
10. Gumicukor
Bár sokan úgy tartják, hogy gyümölcsléből és zselatinból áll, ahogy a neve is mutatja, a kis zselés figurának nagyon magas a cukortartalma. A cukor gyorsan emészthető szénhidrát, amely hirtelen megemeli a vércukorszintet, ez a gyors emelkedés azonban hamar visszaesik, és fáradtságot, éhségérzetet okoz.
Helyette: Ha nagyon megéheznénk munka vagy tanulás közben, rágcsáljunk gumicukor helyett magvakat, friss gyümölcsöt vagy sárgarépát.
Fotó: Getty images