Egészség

Egészséges időskor 50 év felett: ezeket a szénhidrátokat edd, hogy sokáig egészséges maradj

A szénhidrátok nem a legjobb hírnévnek örvendenek, pedig gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona formájában kifejezetten egészségesek.
szeletelt kenyér és zabkeksz vágódeszkán

Ezt erősíti meg egy több mint 47 000 nő részvételével készült hosszú távú tanulmány: azok, akik középkorúként sok „jó” szénhidrátot fogyasztottak, 30 évvel később egészségesebbek voltak, mint azok, akik étrendje kevesebb ilyen élelmiszert tartalmazott.

A szénhidrát és szénhidrát között nagy különbség van

Legalábbis ha az egészségről van szó. A cukorral és a fehér kenyérrel érdemes óvatosan bánni, viszont a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű termékek bátran fogyaszthatók. A rostokban gazdag élelmiszereknek valójában az étrend alapját kellene képezniük. Az összetett szénhidrátok nemcsak hogy hosszabb ideig eltelítenek, de rengeteg tápanyagot és vitamint is biztosítanak.

Ez hosszú távon is kifizetődő – ahogy azt egy új, amerikai hosszú távú kutatás is alátámasztja. A tanulmány a „Nurses Health Study” adatait használta, amely 1976 óta rendszeres egészségügyi felméréseket végez.

A most a JAMA Network Open című szaklapban megjelent kutatás középpontjában az állt, hogy a középkorú emberek táplálkozása hogyan hat a későbbi egészségükre. Mivel az emberek egyre tovább élnek, de időskorban egyre több betegséggel kell szembenézniük, a cél az életminőség javítása lett.

szeletelt kenyér és zabkeksz vágódeszkán
A gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák kifejezetten egészségesek

Ezek is érdekelhetnek:

30 évvel később

Az Andres Korat vezette kutatócsoport az egészséges öregedés fogalmát úgy határozta meg, hogy valaki 70 éves kort elérve ne szenvedjen a tizenegy leggyakoribb krónikus betegség egyikétől sem (pl. rák, 2-es típusú cukorbetegség), valamint jó szellemi, lelki és fizikai állapotban legyen. Az olyan befolyásoló tényezőket, mint a dohányzás, túlsúly vagy aktivitási szint, kiszűrték az elemzés során.

A gyümölcs, a gabona és a zöldség hosszú távon egészségesen tart

Végül 47 513 nő adatait vették figyelembe, akik 1984-ben vagy 1986-ban töltöttek ki táplálkozással kapcsolatos kérdőíveket. Az akkori résztvevők egészségesek voltak és 60 év alattiak. Harminc évvel később – 2014-ben és 2016-ban – ismét megkérdezték őket egészségi állapotukról. Végül 3 706 nő felelt meg az „egészséges öregedés” kritériumainak.

A zöldség különösen jótékony hatású

A kutatók szerint az amerikaiak étrendjének körülbelül fele szénhidrátból áll, de ennek nagy része egyszerű, egészségtelen szénhidrát (pl. fehér kenyér, tészta, édesség, üdítőital). Az egészséges szénhidrátok – mint a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű termékek – aránya viszont átlagosan kevesebb mint egyötöd. Az eredmények azt igazolják, hogy hosszú távon megéri a minőségre helyezni a hangsúlyt.

Azoknál a résztvevőknél, akik korábban több egészséges szénhidrátot fogyasztottak, 8–24%-kal nagyobb eséllyel alakult ki egészséges időskor. Ezzel szemben az egészségtelen szénhidrátok akár 13%-kal is csökkentették ezt az esélyt. A legerősebb pozitív hatás a zöldségeknél mutatkozott: ezek akár 31%-kal is növelték a betegségmentes öregkor valószínűségét. A rostbevitel is pozitív hatásúnak bizonyult, akár 15%-kal javítva az esélyeket.

A kutatók szerint a rostok az egyik fő oka annak, hogy a „jó” szénhidrátokban gazdag étrend ennyire előnyös: ezek az emészthetetlen összetevők táplálják a bél mikrobiomját. Ezenkívül a szénhidrátdús ételek gyulladáscsökkentő hatású összetevői, vitaminjai és más növényi hatóanyagai is hozzájárulhatnak a hosszú távú egészségmegőrzéshez.

Forrás: science.orf
Fotó: pexels