Ezt erősíti meg egy több mint 47 000 nő részvételével készült hosszú távú tanulmány: azok, akik középkorúként sok „jó” szénhidrátot fogyasztottak, 30 évvel később egészségesebbek voltak, mint azok, akik étrendje kevesebb ilyen élelmiszert tartalmazott.
A szénhidrát és szénhidrát között nagy különbség van
Legalábbis ha az egészségről van szó. A cukorral és a fehér kenyérrel érdemes óvatosan bánni, viszont a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű termékek bátran fogyaszthatók. A rostokban gazdag élelmiszereknek valójában az étrend alapját kellene képezniük. Az összetett szénhidrátok nemcsak hogy hosszabb ideig eltelítenek, de rengeteg tápanyagot és vitamint is biztosítanak.
Ez hosszú távon is kifizetődő – ahogy azt egy új, amerikai hosszú távú kutatás is alátámasztja. A tanulmány a „Nurses Health Study” adatait használta, amely 1976 óta rendszeres egészségügyi felméréseket végez.
A most a JAMA Network Open című szaklapban megjelent kutatás középpontjában az állt, hogy a középkorú emberek táplálkozása hogyan hat a későbbi egészségükre. Mivel az emberek egyre tovább élnek, de időskorban egyre több betegséggel kell szembenézniük, a cél az életminőség javítása lett.

Ezek is érdekelhetnek:
30 évvel később
Az Andres Korat vezette kutatócsoport az egészséges öregedés fogalmát úgy határozta meg, hogy valaki 70 éves kort elérve ne szenvedjen a tizenegy leggyakoribb krónikus betegség egyikétől sem (pl. rák, 2-es típusú cukorbetegség), valamint jó szellemi, lelki és fizikai állapotban legyen. Az olyan befolyásoló tényezőket, mint a dohányzás, túlsúly vagy aktivitási szint, kiszűrték az elemzés során.
A gyümölcs, a gabona és a zöldség hosszú távon egészségesen tart
Végül 47 513 nő adatait vették figyelembe, akik 1984-ben vagy 1986-ban töltöttek ki táplálkozással kapcsolatos kérdőíveket. Az akkori résztvevők egészségesek voltak és 60 év alattiak. Harminc évvel később – 2014-ben és 2016-ban – ismét megkérdezték őket egészségi állapotukról. Végül 3 706 nő felelt meg az „egészséges öregedés” kritériumainak.
A zöldség különösen jótékony hatású
A kutatók szerint az amerikaiak étrendjének körülbelül fele szénhidrátból áll, de ennek nagy része egyszerű, egészségtelen szénhidrát (pl. fehér kenyér, tészta, édesség, üdítőital). Az egészséges szénhidrátok – mint a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű termékek – aránya viszont átlagosan kevesebb mint egyötöd. Az eredmények azt igazolják, hogy hosszú távon megéri a minőségre helyezni a hangsúlyt.
Azoknál a résztvevőknél, akik korábban több egészséges szénhidrátot fogyasztottak, 8–24%-kal nagyobb eséllyel alakult ki egészséges időskor. Ezzel szemben az egészségtelen szénhidrátok akár 13%-kal is csökkentették ezt az esélyt. A legerősebb pozitív hatás a zöldségeknél mutatkozott: ezek akár 31%-kal is növelték a betegségmentes öregkor valószínűségét. A rostbevitel is pozitív hatásúnak bizonyult, akár 15%-kal javítva az esélyeket.
A kutatók szerint a rostok az egyik fő oka annak, hogy a „jó” szénhidrátokban gazdag étrend ennyire előnyös: ezek az emészthetetlen összetevők táplálják a bél mikrobiomját. Ezenkívül a szénhidrátdús ételek gyulladáscsökkentő hatású összetevői, vitaminjai és más növényi hatóanyagai is hozzájárulhatnak a hosszú távú egészségmegőrzéshez.
Forrás: science.orf
Fotó: pexels