Egészség

3 gyümölcs, amit soha ne tegyél a reggeli müzlidbe: többet ártasz vele, mint gondolnád

A müzli finom, gyors és színes reggeli, de nem mindegy, mit keversz bele! Bár a gyümölcsök egészségesek, van néhány, amit jobb lenne elkerülni reggelente.
egy nő gyümölcsös müzlit eszik

Az ideális müzlikeverék

Szakértők szerint egy egészséges müzli legalább felét teljes kiőrlésű gabonaféléknek kell alkotnia – például zabpehelynek, ami sok fehérjét tartalmaz, és hosszú ideig telítettségérzetet biztosít. Jó választás még a lenmag, a hajdina vagy a tönkölypehely is. Ha 3-4 evőkanállal teszel ezekből a müzlidbe, jó úton jársz egy kiegyensúlyozott reggeli felé.

A ropogós textúra titka: diófélék

Egy jó müzliből a diófélék és magvak sem hiányozhatnak de a mértékletesség kulcsfontosságú. Ezek a hozzávalók ugyan egészséges zsírokat tartalmaznak, viszont kalóriadúsak is, ezért csak egy kis maréknyit ajánlanak a ropogós feltétből.

Ez is érdekelhet

A gyümölccsel is mértékkel

nő müzlit eszik
A gyümölcsös feltét népszerű választás a müzlihez

„Érdemes átgondolni, milyen gyümölcs kerüljön a müzlibe”– figyelmeztet Dr. Matthias Riedl táplálkozási szakértő. A gyümölcscukor is cukor, amit a szervezetnek fel kell dolgoznia. A mennyiség tehát sokat számít. Riedl szerint egy kis tál áfonya elfogadható, de egy tál szőlő már túl sok lehet, mert a szőlőben sokkal több fruktóz van. Hasonlóan magas a fruktóztartalom a mangóban és az ananászban is.

Milyen gyümölcs kerüljön a müzlidbe?

Ahhoz, hogy a vércukorszinted ne szökjön az egekbe reggel, Riedl alacsony cukortartalmú gyümölcsöket javasol, mint a papaya vagy a bogyós gyümölcsök. Az alma is belefér, de csak akkor, ha nem fogyasztasz belőle túl sokat a nap folyamán.

+ 7 tipp, hogy gyorsabban olvadjanak a kilók

  1. A vacsorát időzítsd este hat óra környékére, utána már ne egyél!
  2. Ne egyél kutyafuttában! Szánj 15-20 percet egy-egy étkezésre. Rágj meg jól minden egyes falatot, ezzel is megkönnyíted a gyomornak az emésztést.
  3. Hagyj három óra szünetet két étkezés között.
  4. Ha szereted, alkalmanként használj csípős fűszereket, (pl. chili), mert ezek felpörgetik az anyagcserét és a zsírbontást.
  5. A zöldségeket ne főzd, hanem párold, így megmaradnak bennük a vitaminok.
  6. Ha szénhidrátot eszel, csakis teljes kiőrlésű terméket válassz. Hosszabb ideig telítenek, és a vércukorszintet is kordában tartják.
  7. Naponta legalább két liter vizet igyál. Ha az étkezések előtt legurítasz egy-egy pohárral, gyorsabban telítődik a gyomor, és kevesebbet fogsz enni.

Forrás: Bunte
Fotó: archív