Gyerekkorunk kedvence, vasárnapi ebédek elengedhetetlen kísérője, a spájzok dísze: a befőtt vagy kompót. Édes, gyümölcsillatú finomság, ami készülhet ringlóból, zöld dióból és még birsalmából is, és amit sokan még ma is egészségesnek tartanak – hiszen „gyümölcsből van”. De vajon tényleg jót teszünk vele a szervezetünknek? A válasz: korántsem.
A befőtt nem vitaminbomba – hanem cukorbomba
A bolti befőttek gyakran 38-48%-ban cukrot tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy egyetlen adag befőttben több cukor lehet, mint egy doboz üdítőitalban! És ne gondoljuk, hogy ez a cukor természetes – a legtöbb esetben hozzáadott finomított cukorról van szó.
Ez is érdekelhet
Mi történik, ha rendszeresen ilyen édességgel „jutalmazzuk meg magunkat”?
- A vércukorszint az egekbe szökik.
- A májban zsírfelhalmozódás indul el.
- Az erekben gyulladások, elzáródások alakulhatnak ki.
- A hasnyálmirigy túlterhelődik, ami 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
És ez csak a kezdet. A gyakori cukorfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia, sőt a májkárosodás kockázatát is.
A doboz, ami hormonokat is zavar
Sokan nem is sejtik, hogy a befőtt nemcsak belülről veszélyes. A konzervdobozok belseje gyakran BPA-t (biszfenol A) tartalmaz – ez az anyag hormonháztartást befolyásoló vegyület, amit a tudósok összefüggésbe hoztak:
- a termékenység csökkenésével,
- a gyermekkori fejlődési zavarokkal,
- a pajzsmirigy működésének felborulásával,
- valamint a cukorbetegség és szívbetegségek kockázatának növekedésével.
Egy vizsgálat szerint a tesztelt befőttek 100%-ában kimutatható volt a BPA – még ha jogilag elfogadható mennyiségben is.
A konzerválás ára
A bolti befőtt hosszú eltarthatóságát a tartósítószerek biztosítják – például:
- Benzoesav,
- Kálium-szorbát,
- Mesterséges színezékek.
Ezek nem halálosak, de gyakori fogyasztásuk allergiás reakciókat, emésztési panaszokat okozhat, és egyes kutatások szerint gyermekeknél viselkedésbeli változásokkal is összefüggésbe hozhatók.

Miért hisszük mégis, hogy egészséges?
Mert „gyümölcsből van”. Pedig a befőtt és a friss gyümölcs között óriási a különbség. A friss gyümölcs:
- tele van rosttal, ami lassítja a cukor felszívódását,
- vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz,
- segít szabályozni az étvágyat és támogatja az immunrendszert.
Ezzel szemben a befőtt:
- cukorral van tele,
- rostszegény,
- és gyakran felesleges kalóriát jelent, értékes tápanyagok nélkül.
Mit tehetsz, ha nem akarsz lemondani a befőttről?
Nem kell teljesen száműzni az étrendedből, de tudatosan válassz!
Egészségesebb alternatívák:
- Házi készítésű befőtt hozzáadott cukor nélkül, citrommal, fahéjjal.
- Saját eltevés befőttesüvegbe, BPA-mentesen.
- Vásárlásnál keresd a „saját levében” vagy vízben eltett változatokat, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül.
- Friss gyümölcsből készült gyümölcspürék, fagyasztott gyümölcs, natúr joghurttal – finomabb és egészségesebb is!
A tanulság
A befőtt nem ördögtől való, de nem is az, aminek látszik. Ne tévesszen meg az édes íz és a gyümölcsös látszat. Ha túl gyakran kerül a tányérra, észrevétlenül árthat az egészségednek.
Fotó: archív