Egészség

Gyakran eszel fagyasztott kenyeret? Jobb, ha tudod: ilyen hatással van a belekre

Ha marad pár szelet kenyér, akkor nem kell kidobni, tedd a fagyasztóba. Csökkented az élelmiszer-pazarlást, és az egészségre is jótékony hatással lehet.
bagettet tesz a fagyasztóba egy nő

A kenyér minden háztartásban alapvető élelmiszer, de még soha, senkinek nem sikerült pont annyit vennie belőle, ami maradéktalanul elfogy frissen. Hogy ne kelljen kidobni, sokan tesszük a fagyasztóba, ahonnan később elég csak pár szeletet kivenni, ha pirítóst, bundás kenyeret csinálnánk. De vajon jót teszünk az egészségünkkel, ha fagyasztott kenyeret eszünk? A válasz egyértelműen igen, sőt, még jobbat is, mintha frissen fogyasztanánk.

Egy mikrobiomot kutató orvos szerint a kenyér lefagyasztása nemcsak praktikus, hanem egy bizonyos feltétel mellett hozzájárulhat a megfelelő bélműködéshez is.

Miért segítheti a fagyasztott kenyér a bélműködést?

Fagyasztás során a keményítő egy része úgynevezett rezisztens keményítővé alakul a pékáruban. Ez egy olyan rost, ami nem emésztődik meg a vékonybélben. Eléri a vastagbelet, ahol a hasznos baktériumok táplálékává válik. A fagyasztott kenyér lassabban emeli meg a vércukorszintet, csökkenti a puffadást és még az immunrendszert is erősíti azáltal, hogy nemcsak az éhségedet veszi el, hanem a hasznos baktériumokat is táplálja.

Az erjedés során ezek a baktériumok egy zsírsavat termelnek, amely védi a bélnyálkahártyát. 2022-ben az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a rezisztens keményítő fogyasztása javította a mikrobiom állapotát és csökkentette a gyulladásos gócok kialakulását.

Hogyan kell a kenyeret lefagyasztani?

Ez is érdekelhet

  1. Soha többé Horvátország: „Amit átéltünk, a legnagyobb ellenségünknek sem kívánnánk”
  2. Kertészek kedvence: ezt ültesd augusztusban, és még novemberben is virágzik a kertedben
  3. Túrd fel a gyerekkori holmijaidat: egy ház árát éri ez a régiség, amit a nagypapádtól kaptál
  • A legjobb, ha a kenyeret felszeleteled fagyasztás előtt, mert akkor mindig annyit vehetsz ki, amennyire szükséged van.
  • Minden adagot légmentesen záródó zacskóban kell tárolni, hogy a kenyér ne szívja magába a nedvességet és a szagokat.
  • A legfontosabb pedig a kiolvasztás folyamata: bár sokan szobahőmérsékleten hagyják a kenyeret felmelegedni, a szakértő másjavasol:
  • „A legjobb hatás érdekében vegyük ki a szeletet a fagyasztóból, és azonnal melegítsük fel egy serpenyőben vagy kenyérpirítóban.”
  • Az így elkészített fagyasztott kenyér több ellenálló keményítőt tartalmaz, ropogós és finom lesz.

Milyen kenyeret lehet lefagyasztani?

bagettet tesz a fagyasztóba egy nő
Nemcsak kenyéérrel, bármilyen pékáruval működik a fagyasztó-trükk
  1. Válassz teljes kiőrlésű kenyeret, mert még az összetétele is eleve jobb: több rostot és kevesebb üres kalóriát tartalmaz.
  2. A hozzáadott cukrot vagy néha zsírt is tartalmazó fehér lisztből készült pékáru nem biztosítja ezeket az előnyöket.
  3. Ha gondoskodni szeretnél a bélflórádról, a legjobb, ha jó minőségű fagyasztott kenyeret használsz, és fogyasztás előtt mindig felmelegíted.

Fotó: gettyimages

Forrás