A kenyér minden háztartásban alapvető élelmiszer, de még soha, senkinek nem sikerült pont annyit vennie belőle, ami maradéktalanul elfogy frissen. Hogy ne kelljen kidobni, sokan tesszük a fagyasztóba, ahonnan később elég csak pár szeletet kivenni, ha pirítóst, bundás kenyeret csinálnánk. De vajon jót teszünk az egészségünkkel, ha fagyasztott kenyeret eszünk? A válasz egyértelműen igen, sőt, még jobbat is, mintha frissen fogyasztanánk.
Egy mikrobiomot kutató orvos szerint a kenyér lefagyasztása nemcsak praktikus, hanem egy bizonyos feltétel mellett hozzájárulhat a megfelelő bélműködéshez is.
Miért segítheti a fagyasztott kenyér a bélműködést?
Fagyasztás során a keményítő egy része úgynevezett rezisztens keményítővé alakul a pékáruban. Ez egy olyan rost, ami nem emésztődik meg a vékonybélben. Eléri a vastagbelet, ahol a hasznos baktériumok táplálékává válik. A fagyasztott kenyér lassabban emeli meg a vércukorszintet, csökkenti a puffadást és még az immunrendszert is erősíti azáltal, hogy nemcsak az éhségedet veszi el, hanem a hasznos baktériumokat is táplálja.
Az erjedés során ezek a baktériumok egy zsírsavat termelnek, amely védi a bélnyálkahártyát. 2022-ben az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a rezisztens keményítő fogyasztása javította a mikrobiom állapotát és csökkentette a gyulladásos gócok kialakulását.
Hogyan kell a kenyeret lefagyasztani?
Ez is érdekelhet
- A legjobb, ha a kenyeret felszeleteled fagyasztás előtt, mert akkor mindig annyit vehetsz ki, amennyire szükséged van.
- Minden adagot légmentesen záródó zacskóban kell tárolni, hogy a kenyér ne szívja magába a nedvességet és a szagokat.
- A legfontosabb pedig a kiolvasztás folyamata: bár sokan szobahőmérsékleten hagyják a kenyeret felmelegedni, a szakértő másjavasol:
- „A legjobb hatás érdekében vegyük ki a szeletet a fagyasztóból, és azonnal melegítsük fel egy serpenyőben vagy kenyérpirítóban.”
- Az így elkészített fagyasztott kenyér több ellenálló keményítőt tartalmaz, ropogós és finom lesz.
Milyen kenyeret lehet lefagyasztani?

- Válassz teljes kiőrlésű kenyeret, mert még az összetétele is eleve jobb: több rostot és kevesebb üres kalóriát tartalmaz.
- A hozzáadott cukrot vagy néha zsírt is tartalmazó fehér lisztből készült pékáru nem biztosítja ezeket az előnyöket.
- Ha gondoskodni szeretnél a bélflórádról, a legjobb, ha jó minőségű fagyasztott kenyeret használsz, és fogyasztás előtt mindig felmelegíted.
Fotó: gettyimages