Az öregedés természetes folyamat, amely mindannyiunkat érint. Azonban egy új kutatás kimutatta, hogy ez a folyamat nem egyenletesen zajlik.
Új tudományos eredmények az öregedésről
A Stanford Egyetem Orvostudományi Karának nemzetközi tanulmánya szerint az emberi test két meghatározó életkorban öregszik a legintenzívebben: a 44. és a 60. életév körül. Ezeket az időszakokat drámai molekuláris változások jellemzik, amelyek az egész szervezetet érintik.
A kutatók hét éven keresztül követték 108 ember molekuláris folyamatait 25 és 75 éves kor között, és azonosították az öregedéssel kapcsolatos két nagy hullámot.
Ez is érdekelhet
Sok testi változás történik
A negyvenes évek közepén a testben elkezdődnek a változások. Nehezebbé válik az alkohol és a zsírok lebontása, nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, és a izomtömeg gyorsabban csökken. Ezek a változások nem csak a hormonális változásokkal magyarázhatók a nőknél, hanem a férfiakat is érintik.
A 60. életév körül újabb jelentős változások következnek be. A cukoranyagcsere és az immunrendszer szabályozása instabilabbá válik, a vesefunkció csökken, és a gyorsabb izomvesztés is megfigyelhető.
Öregedési folyamatok lassítására: tökmagolaj
Omega 6 zsírsavban, E- és F-vitaminban gazdag, így rendkívül egészséges. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, lassítja a szervezet öregedési folyamatait, terhesség idején segít a magzat idegrendszerének kifejlődésében. A karakteres ízű olajat nyersen érdemes fogyasztani, salátákra, tésztafélékre.
Hosszú, egészséges élet

A tanulmány eredményei lehetőséget adnak a megelőző intézkedésekre. A rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet lassítani az öregedés folyamatát. Emellett ezekben a kritikus életkorokban célzott orvosi vizsgálatok és kezelések is hasznosak lehetnek az egészségügyi problémák megelőzésére.
Hogy melyik életkorban, melyik szűrővizsgálat a legfontosabb, arról itt olvashatsz részletesebben.
Mit érdemes reggelizni, ha fiatalos akarsz maradni?
- Bogyós gyümölcsök: a reggeli zabkásádra szórt málna, áfonya, eper vagy szeder nemcsak színesíti az ételt, de antioxidáns-bombaként védi sejtjeidet az öregedés ellen. Antocián és C-vitamin tartalmuk révén csökkenti a gyulladást, támogatja az agyműködést és javítja a bőr állapotát.
- Diófélék és magvak: dió, mandula, lenmag, chia mind-mind értékes omega-3 zsírsavakat, E-vitamint, fehérjét és ásványi anyagokat tartalmaznak.
- Kollagén: természetes fehérje, amely segít a bőr feszességének megőrzésében, a körmök és haj megerősítésében és védik az ízületeket.
- A legjobban akkor hasznosul, ha C-vitaminnal együtt fogyasztod. Érdemes hidrolizált, tengeri eredetű kollagént választani a jó felszívódás érdekében.
- Spirulina, chlorella: az algák méregtelenítenek, feltöltenek energiával és támogatják az immunrendszert. Vas-, fehérje- és antioxidáns-tartalmuk miatt kitűnő kiegészítői lehetnek a reggelinek – por vagy kapszula formában is.
Forrás: focus
Fotó: archív