Egészség

Hatástalan lesz a gyömbértea, ha így készíted: csak ezt a hibát ne kövesd el, amikor csinálod

A gyömbér igazi csodaszer: nemcsak a megfázást enyhíti, hanem az emésztési problémákra is jó hatással lehet. Azonban nem mindegy hogyan készítjük.
fiatal szőke nő gyömbérteát iszik

A gyömbértea már régóta bevált házi praktika, különösen a hideg évszakokban. A hagyományos ájurvéda szerint igazi multitalentum:

Bár a legegyszerűbb fegyver a megfázás elleni harcban, és jól is esik ilyenkor, tehát gyakran is főzzük, sokaknak még mindig nem tiszta, hogy hogyan is kell jól elkészíteni.

Felmerül a kérdés: a gyömbért forrásban lévő vízbe tegyük, vagy együtt melegítsük a vízzel?

A gyömbér teljes erejét akkor fejti ki, ha a vízzel együtt főzzük.

gyömbér tálban és felvágva
Sokan nem tudják, hogy sokkal hatásosabb, ha a vízzel együtt főzzük

Ez is érdekelhet

  1. Őszi balkoncsodák: 6 színpompás növény, ami novemberig virágba borítja az erkélyt
  2. Indukciós vagy hagyományos elektromos főzőlap: kiderült, melyikkel spórolsz többet otthon
  3. Mikor és hogyan kell metszeni a hortenziákat ősszel? 6 lépés a jövő évi virágözönhöz

Így készítsd a gyömbérteát

1 liter gyömbérteához csak két hozzávalóra van szükséged:

  • 1 liter víz
  • 4 darab, körülbelül 5 mm vastag szelet friss bio gyömbér – héjastul, mert a legtöbb értékes hatóanyag közvetlenül a héj alatt található

Tedd a gyömbérdarabokat egy lábasba a hideg vízzel, és forrald fel együtt. Ezután alacsony lángon főzd 15–20 percig. Így az illóolajok és a hatóanyagok jobban kioldódnak.

Minél tovább fő a gyömbértea, vagy minél több gyömbért teszel bele, annál intenzívebb lesz az íze. Ha enyhébbre szeretnéd, a gyömbért szeleteld fel, és csak rövid ideig áztasd.

A meleg gyömbérteát a nap folyamán kis kortyokban fogyaszd. Belülről melegít, serkenti a vérkeringést és segít a méreganyagok kiürítésében – tökéletes hideg őszi és téli napokra.

Otthon is termeszthetsz gyömbért

  1. Szerezz bioboltban, vagy vegyszermentes gazdaságból származó bio gyömbért. Csak ez fog kihajtani, ugyanis ezt nem kezelik csírázás-gátló szerekkel.
  2. Áztasd a rizómákat sima vízben 2 napig.
  3. Szerezz be egy sekély szaporítótálcát, töltsd meg palánták számára való tápanyagdús földdel. Nedvesítsd be a talajt és fektesd rá a beáztatott gyömbéreket.
  4. Fedd be őket egy vékony réteg földdel, tedd meleg napos helyre. Ha van szaporítótálcádnak teteje, azt is rakd rá, ha nincs, folpackkal takard le a tálcát. Rendszeresen ellenőrizd, hogy a talaj nedves legyen.
  5. Beletelhet egy kis időbe, mire a gyömbérek kihajtanak. Légy türelmes, ez akár 2 hét is lehet. Trópusi környezetre van szüksége a csírázáshoz, ezért mindig ügyelj, hogy meleg párás környezetben legyenek.
  6. Ha kihajtottak, eldöntheted, hogy a kertben szabad földben, vagy cserépben szeretnéd őket nevelni. Tápanyagdús talajba ültesd el a kis palántákat napos helyre. Rendszeresen öntözd és párásítsd őket. A fagyok előtt szedd fel a gumókat.

Fokozhatjuk a gyombértea hatását

Ízben és összetételben is tökéletes kiegészítője a gyömbérnek a kamilla- és a hársfavirágzat is. Miután a megfelelő ideig főztük, öntsük le vele a szárított gyógynövényeket és hagyjuk tovább ázni a teát. Lassan kortyolgatva, langyosan fogyasszuk.

A gyömbértea hatását természetesen mézzel is fokozhatjuk, ám ez esetben különösen fontos, hogy a folyadékot visszahűtsük, mielőtt a mézet beletennénk. A mézben található enzimek, vitaminok és antibakteriális hatóanyagok ugyanis erősen hőérzékenyek.

  • 40 °C felett már elkezdődhet az enzimek (pl. invertáz, glükóz-oxidáz) lebomlása,
  • 45–50 °C körül a mézben lévő gyógyhatású anyagok (mint a természetes antibiotikumok és antioxidánsok) jelentős része károsodhat.
  • 60 °C felett a méz biológiai értéke nagymértékben csökken, és a legtöbb aktív hatóanyag elpusztul vagy inaktiválódik.

Forrás: focus
Fotó: archív, gettyimages