Egészség Ezotéria

Több energia, jó közérzet: az ajurvéda egyensúlya megteremthető otthon

A tél kiváló időszak a méregtelenítésre. Ehhez most a hagyományos indiai tudományt, az ajurvédát ajánljuk, amely táplálkozási tanácsokkal, masszázsokkal és gyógynövényes terápiákkal segít egyensúlyban tartani testünket és lelkünket.

Hogyan működik?

Az ajurvéda tanítása szerint az Univerzum öt elemből áll: térből, vízből, földből, tűzből és levegőből. Mi is ezekből az ősi elemekből állunk, amelyek egységes energiákká (dósa) olvadnak össze bennünk. Három dósa-típus van, és ha ezek egyensúlyban vannak bennünk, akkor leszünk testileg és lelkileg is egészségesek.

  1. Váta: az idegrendszerért, a légzésért és minden mozgási folyamatért felelős a testben.
  2. Pitta: szabályozza az emésztést és a testhőmérsékletet, felelős a szervezet anyagcsere-folyamatáért.
  3. Kapha: egyensúlyban tartja a test vízháztartását, gondoskodik a stabilitásról és az erőről.

Így érjük el az egyensúlyt!

Ha valamelyik dósa eluralkodik a testünkben, azzal testi és lelki zavarok alakulnak ki. Ezt azonban elkerülhetjük, ha megfelelő ételeket eszünk.

Az ajurvéda hatféle ízt különböztet meg: édes, sós, savanyú, csípős, keserű és fanyar. Úgy kellene helyesen étkeznünk, hogy a nap folyamán mind a hat ízvilág egyszer előforduljon.

Forró vizes ivókúra: a forralt víz gondoskodik arról, hogy megtarthassuk vagy visszaállíthassuk az egyensúlyunkat. Ehhez forraljunk vizet 15 percig, töltsük egy termoszba, és félóránként kortyoljuk belőle kettőt-hármat.

Olajos masszázs: az ajurvéda egyik alapja a meleg szezámolajos, egész testes masszázs. A szezámolaj behatol a bőrbe, feloldja a kötőszövetekben a méreganyagokat, a simogató masszázs pedig serkenti a nyirokkeringést.
A hasmasszírozást semmiképpen ne hagyjuk ki, mert elősegíti az emésztést és megnyugtatja az idegrendszert.

Így csináljuk: melegítsük fel a szezámolajat vízfürdőben szobahőmérsékletűre. Tegyünk egy tenyérnyit a hasunkra, és az egész kezünkkel végezzünk az óramutató járásával megegyező irányban körkörös masszírozást öt percig. Ezután helyezzünk egy meleg vízbe mártott kéztörlőt a hasunkra, és pihenjünk le egy kicsit. A végén töröljük magunkat szárazra.

Tudta?

Az 5000 éves indiai orvoslás neve a szanszkritból származik, és azt jelenti: a hosszú és egészséges élet tudománya (ayur=élet, veda=tudás).

Ajurvédikus étkezési szabályok

✔ Szánjunk elég időt az étkezésre. Soha ne együnk kutyafuttában vagy állva!
✔ Csak akkor együnk, ha tényleg éhesek vagyunk, és az előzőleg elfogyasztott ételeket a szervezetünk már megemésztette (tehát 3-6 óránál nem hamarabb).
✔ Az édes és nehéz ételeket mindig az étkezés elején fogyasszuk el!
✔ Soha ne igyunk semmit jéghidegen! Lehetőleg kerüljük az alkoholt, a kávét és a szénsavas italokat.

Anyagcserét gyorsító fűszerek

Gyömbér: salaktalanító hatású, segíti a zsír gyorsabb elégetését. Kiváló levesekbe, egytálételekbe, húshoz, halhoz, salátába és szószokba.

Csili: javítja a vérkeringést, nem engedi lerakódni a zsírt, hanem energiává alakítja! Bár sok ételbe lehet tenni, vigyázzunk az adagolásával, mert nagyon erős.

Kardamom: csípős-édes íze van, jót tesz a szívnek, és megnyugtatja az egész szervezetet. Segít közömbösíteni a koffein mérgező hatását, tehát érdemes egy csipetnyit beleszórni a kávénkba és a teánkba.

Teszt

Egy egyszerű teszt segítségével kideríthetjük, hogy milyen dósa-típusba tartozunk, csak válasszuk ki a ránk legjobban illő választ minden kérdésnél!

Energiaszint
❑ A) Mozgékony, sportos alkat vagyok
❑ B) A mindennapi sport a lételemem
❑ C) Nehezen szánom rá magam a mozgásra

Memória
❑ A) A rövid távú memóriám kiváló
❑ B) A hosszú távú memóriám kiváló
❑ C) A memóriám átlagosnak mondható

Személyiség
❑ A) Energikus és makacs vagyok
❑ B) Félős és nyugtalan típus vagyok
❑ C) Nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érzem magam

Immunrendszer
❑ A) Jó és ellenálló képes
❑ B) Közepes
❑ C) Gyenge

Alvás
❑ A) Mély és pihentető
❑ B) Kielégítő, bár néha felébredek
❑ C) Pihentető, de éjjel sokszor felébredek

Testfelépítés
❑ A) Vékony, vékony csontú
❑ B) Robosztus és erős
❑ C) Átlagos

Bőr
❑ A) Vékony, szürkés árnyalatú és hideg
❑ B) Vastag, zsíros és hideg
❑ C) Érzékeny, meleg

Haj
❑ A) Vastag, erős szálú
❑ B) Már vannak ősz hajszálaim
❑ C) Vékony szálú, száraz

Értékelés: Most számoljuk össze, hány A, B, illetve C választ adtunk. A ránk most éppen legjellemzőbb dósa-típust a legtöbbet választott betűjelnél találjuk.

A) Váta-típus: állandóan mozgásban van, mind lelkileg, mind testileg. Mindig kész a változásra és változtatásra. Ha azonban elveszti az egyensúlyát, elégedetlenné, kedvetlenné és unottá válik.
Betegségei: hajlamos a gyomorpanaszokra, székrekedésre, depresszióra és reumára.
Gyógynövényei: len- és szezámmag, boróka.

B) Pitta-típus: kifejezetten vezető egyéniség, éles eszű, erős személyiség. Kitűzött célját soha nem téveszti szem elől, néha még túl is lő a célon. Hamar felfedezi a hibát másokban és magában is. Mindig mindenben pontos és finnyás is. Sokszor türelmetlen, ingerült és hamar lesz agresszív.
Betegségei: hajlamos az alvászavarra, vese- és epekőre, bőrproblémákra.
Gyógynövényei: szegfűszeg, kurkuma, koriander és ligetszépeolaj.

C) Kapha-típus: mindig nyugodt, érzelmes és kiegyensúlyozott. Bármibe fog, azt rendesen és alaposan csinálja – viszont sok időre van szüksége hozzá. Ha nyomás alá kerül, minden szempontból stressznek éli meg azt. Ennek súlygyarapodás és renyhe anyagcsere lesz a következménye, mivel a szervezete megpróbálja a nyugalmat ismét helyreállítani.
Betegségei: hajlamos a megfázásra, hörgőgyulladásra és az elhízásra.
Gyógynövényei: ánizstea, kardamom és a szerecsendió.

Fotó: profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete