Egészség

Hajhullás a vészcsengő: tesztünkből kiderül, mennyire veszélyezteti a kopaszodás

Sokan azt gondolják, hogy a hajuk miatt nem kell orvoshoz, szakemberhez fordulniuk, hiszen a haj nem tud „megbetegedni”. Pedig a haj szervezetünk bonyolult jelzőrendszerének része.

Miért hullik a hajam?

„A hajhullás, hajritkulás gyakran végül kopaszodáshoz vezet. Ennek több típusa van: a seborrheás beteg haja egyenletesen ritkul – ez az állapot az időben elkezdett, kitartó kezeléssel jól gyógyítható. A koponya közepén felnyúló kopaszság főleg genetikai okokra vezethető vissza. A foltokban kihulló haj pedig betegségről árulkodik. Ez lehet: hormonális, enzim-, vitamin- vagy vashiány, stressz, de a hajfestés is okozhat komoly gondokat. Emellett előidézheti hosszan tartó láz, fogyókúrás gyógyszerek, rossz vérkeringés, de akár autoimmun betegség is. Sőt, még a fejbőrön elszaporodó Pytirosporum Ovális nevű gomba is, amely zsírsavakat szabadít fel, és ez folyamatos hajvesztést eredményez.”

Hullik a hajam vagy nem?

„Magunk is megvizsgálhatjuk, hogy a hajunk kóros mértékben hullik-e. Ha napi 80–130 szálnál több hullik ki, vagy reggel a párnán 15-20 hajszálat találunk, egy egyszerű hajkihúzásos, ún. pull-teszttel ellenőrizhetjük a hajhagymák egészségi állapotát. Tíz ujjal fésűszerűen a hajunk közé nyúlva körkörösen masszírozzuk meg a fejbőrt, majd ujjainkat összeszorítva végighúzzuk a haj hosszán, és megszámoljuk, hány hajszál maradt az ujjaink között. 5 szál felett már kóros hajhullásról van szó. Ilyenkor már érdemes szakemberhez fordulni” – mondta Őry Katalin hajgyógyász.

Hajhullás vagy hajvesztés?

A hajhullás lehet, hogy csak hajvesztés. Hogy mi a különbség? A hajhullásnál a haj tövestül távozik, míg a hajvesztés azt jelenti, hogy a kiszáradt, károsodott haj letörik. Ilyenkor nincs probléma a hajhagymákkal, csupán a szervezet nem képes ellátni a fejbőrt a hajnövekedéshez szükséges tápanyagokkal. Ennek hiáyában a növekedés teljesen megáll, a hajhagymák elalszanak.

Kihez forduljak?

Mivel a hajunkról van szó, először a készen kapható hajápolási cikkeket, vitaminokat veszünk, és várjuk a pár héten belül bekövetkező csodát. Ám ez nagyon sok esetben elmarad. Ezután sokan bőrgyógyász szakemberhez fordulnak, orvosi vizsgálatokat, góckutatást, fogászati vizsgálatokat is elvégeztetnek, de előfordul, hogy ebből sem állapítható meg a felmerült probléma oka. Ilyenkor érdemes hajgyógyászhoz fordulni, aki mikrokamerával – kétszázszoros nagyítással – megvizsgálja a hajhagymákat, a fejbőrt és a hajszálak szerkezetét. A hajvizsgálat után a hajgyógyász kezelési lehetőségeket javasol. Ez mindig személyre szabott, hiszen nem a hajhullást kell elsősorban kezelni, hanem a mögötte lévő bőrproblémákat, egyéb gondokat.

Hogyan előzzük meg?

1. Bánjunk óvatosan a hajunkkal, ne szárítsuk ki túlságosan, például hajvasalással és alkoholtar-talmú formázókkal. Rendszeresen használjunk
tápláló pakolást, tartsunk legalább hat hét szü-netet két hajfestés között. Szabaduljunk meg
a töredezett hajvégektől. Kerüljük az ammónia- és klórtartalmú samponokat.

2. Használhatunk különböző hajhullás elleni készítményeket, kezeléseket. Ezek nem két perc alatt hatnak, általában hónapokig kell használni ahhoz, hogy eredményesek legyenek. A hajszesz használata javítja a fejbőr vérkeringését, így fokozva a hajhagymák tápanyag-ellátottságát.

3. Semmi nem táplálja jobban a hajat, mint saját, naponta termelődő olaja. A napi hajmosás ezt kimossa belőle. Legalább 2-3 nap szünetet hagyjunk két hajmosás között.

4. Táplálkozással a hajhullás ellen: A haj növekedésében leginkább a proteinnek,
fehérjéknek van szerepe, fontos továbbá a vas,
a cink, szelén és egyéb ásványi anyagok fogyasztása és a komplex B-vitamin. Egy proteinekben gazdag reggeli a leghatásosabb:
✔ Vörös hús, például egy vékony szelet roston sült marhahús forrón vagy akár hidegen.
✔ Könnyű omlett két tojásfehérjéből.
✔ Zsírszegény túró bogyós gyümölcsökkel vagy ananásszal. A sok gyümölcs, a proteinekben gazdag és keményítőben szegény étrend lassíthatja a hajhullás folyamatát. A gyümölcsök és zöldségek flavonoidokat tartalmaznak,
melyek antioxidánsként védik és stimulálják
a hajgumókat és hajgyökereket. A ricinus gyökerét már az ókori Egyiptomban is használták. Az olajával, később a leforrázott gyökér levével mostak hajat, amely ezáltal tömöttebbé és erősebbé vált.

Házi praktikák

1. Havonta egyszer, lefekvés előtt kenjük be a fejbőrt olívaolajjal vagy leforrázott rozmaring és olívaolaj 1:1 keverékével.

2. Készítsünk pakolást két nagy vöröshagyma kipréselt levéből, amelybe mézet keverünk, majd vegyünk fel zuhanysapkát, vagy tekerjük a hajunkat fóliába, nehogy az ágynemű foltos legyen. Reggel alaposan öblítsük át a hajunkat.

3. A citrom a haj esetében is külsőleg-belsőleg csodaszerként hat. Hajmosás előtt alaposan dörzsöljük a fejbőrünkbe. Természetes „bőrradír” a fejbőr számára, csökkenti a fejbőr viszketését, a korpásodást, zsírosodást.

4. Rendszeres masszázs: A rendszeres fejmasszázs nemcsak a szorongást oldja, hanem a hajhagymák vérellátását is javítja. A legjobb, ha reggel és este öt percig masszírozzuk a fejünket. Arra vigyázzunk, hogy ne túl erősen tegyük, ne sértsük meg a hajhagymákat, végezzük lassan és közepes erősséggel.

TESZT

Hány hajszálat veszít el naponta?
❑ 0–100 között 0 pont
❑ 100–150 között 1 pont
❑ 150–300 között 2 pont
❑ 300 felett 3 pont

Hogyan hullik a haja?
❑ Egyenletesen, mindenhonnan 0 pont
❑ Tarkótájon 1 pont
❑ Fejtetőn 2 pont
❑ Foltokban 3 pont

Melyik időszakban tapasztalja a hajhullást?
❑ Télen 0 pont
❑ Leginkább ősszel 1 pont
❑ Tavasszal 2 pont
❑ Nyáron 3 pont
❑ Egyenletesen, minden évszakban 4 pont

Mennyire zsírosodik a haja?
❑ Heti egyszeri hajmosás szükséges 0 pont
❑ Három naponta szükséges hajat mosni 1 pont
❑ Kétnaponta 2 pont
❑ Naponta 3 pont
❑ Napi kétszer 4 pont

Értékelés: Adja össze pontjai számát, és máris megtudhatja, hogy …

0 pont: Nincs baj!
A 100 szál alatti hajveszteség normális, nem jelent hajhullást. Télen több haj marad a fésűben, ez természetes folyamat. Nyáron a hajhullás már semmiképpen nem nevezhető normálisnak.

1-5 pont: Figyeljen oda az étkezésre, életmódra, kerülje a stresszt, és válogassa meg a hajápoló szereket, amit használ.

6-10 pont: Érdemes szakemberhez fordulni egy alapos kivizsgálásra!

11-14 pont: Feltétlenül azonnali beavatkozásra van szükség.

Fotó: profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete