Divat

Sütve és csavarva: amit a hajgöndörítésről tudni érdemes

Ha bájosan tekeredő, lágyan hullámzó vagy vadul göndörödő tincsekre vágyunk, a megfelelő ápolókat és eszközöket kell választanunk, hogy a végeredmény tartós legyen. És persze hogy a hajunkat is kímélje.

Fixálás helyett alapozás

Ha már dolgozunk azzal, hogy hullámosítsuk vagy göndörítsük a hajunkat, jó lenne, ha az elkészült frizura nem csak 1-2 órán át tartana. Ehhez sokan az erős tartású fixálókat vetik be: előkerülnek az extra vagy ultra strong hajlakkok, amikkel kopogósan keményre lehet ugyan lakkozni a tincseket, de ez se nem szép, se nem praktikus, se nem divatos.

A trükk az, hogy ne a fixálástól várjunk csodát, a hangsúlyt helyezzük át az előkészítésre. A haj akkor formázható könnyen, ha jól hidratált és táplált, de nincs „túlápolva”. Ez azt jelenti, hogy használjunk rá balzsamot vagy pakolást, de csak az egyiket, ne mindkettőt, ne túl nagy mennyiségben, és ne hagyjuk fenn a javasolt időnél tovább. Alaposan öblítsük ki, majd jöhet egy hővédő, hőre aktiválódó formázó készítmény: ez az, ami igazán tartóssá teszi majd a göndörítést. Fontos még, hogy hagyjuk teljesen kihűlni a hullámosított vagy göndörített tincseket, mielőtt formára igazítanánk, lazítanánk őket, és épp csak egy kevés, rugalmas hajlakkal fixáljunk.

Forró trükkök

Ha hőhatás segítségével göndörítjük a hajunkat, akkor nagyon fontos, hogy legyünk óvatosak és körültekintőek. Az alábbi trükkök segíthetnek, hogy a formázás ne károsítsa a fürtöket:

1. Mindig használjunk speciális hővédő készítményt mosás után, szárítás vagy formázás előtt.

2. Az eszköz hőmérsékletét a hajtípusunkhoz alkalmazkodva állítsuk be: vékony szálú hajra akár 180 fok is elég lehet. Festett, szőkített hajra ne használjunk 200-nál magasabb fokozatot. Vastag szálú, erős tincsekre válasszuk csak a 220-230 fokot.

3. A hajszárítót ne tartsuk túlságosan közel a hajhoz, főleg ne hosszabb ideig egy helyen.

4. A göndörítővasakat igyekezzünk úgy használni, hogy a szükséges legrövidebb ideig érintkezzenek a hajjal.

5. Ha kellemetlenül felforrósodik a hajunk, esetleg égett szagot érzünk, mindenképp álljunk le, vegyük lejjebb a hőfokot, és csak akkor folytassuk a formázást, ha meggyőződtünk róla, hogy az biztonságos, a hajunk nincs veszélyben.

Hővel formázó segítségek

Összegyűjtöttük a legpraktikusabb eszközöket

a hajformázáshoz. Nézzük, melyik mire való!

Hajsimító: Nem is muszáj beruházni teljesen új eszközre, ha van már lapvasunk. Ugyanis kis gyakorlással, becsíptetés után ügyesen rácsavarva a hajat könnyedén hullámosíthatunk is vele.

Automata hajgöndörítő: Csak bele kell húzni a tincset, és magától becsavarja, jelzi a használati időt, és egyenletes, gyorsan elkészülő loknikat formáz.

Hengeres hajsütő: Klasszikus eszköz klasszikus hullámokhoz: választhatunk olyat, amelynek van csíptetője, de olyat is, amelyre csak rá kell tekerni a hajat. Sőt, L alakú is létezik már, amivel még könnyebb a formázás a fej hátsó részén is.

Kúpvas: Természetes hatású loknik készíthetők vele, ha a tincsek alsó 3-4 centijét nem csavarjuk rá.

Becsavarodva

Nem csak forró eszközökkel varázsolhatunk magunknak loknikat. Ha van időnk bőven, esetleg rászánunk egy egész éjszakát a hajvarázslatra, kíméletesebben formázhatjuk a fürtjeinket az alábbi módszerekkel. Ami lényeges: kicsit szárítsuk meg a hajunkat, mielőtt felcsavarjuk, és ha éjszakára is fennhagyjuk az eszközöket, a hajtő mindenképp legyen száraz.

  • A klasszikus csavarók közül a legegyszerűbben a „tapadós” felületűek használhatók: a tépőzárszerű anyagon rögzül a haj – de csak ha nem túl hosszú. Alváshoz nem igazán praktikus.
  • A vékonyabb, puha szivacsból készült csavarókkal meg lehet próbálni aludni. Sűrűbb, kisebb átmérőjű loknikat lehet velük készíteni.
  • Nagy divat a fürdőköntös-hajcsavarás: a köpeny puha frottírövét elöl a hajvonalhoz illesztve fokozatosan kell rá kétoldalt felcsavarni a hajat, hogy lágy loknikat kapjunk. Hosszú hajjal működik jól. (Speciális göndörítő szivacshengert is lehet hozzá kapni, az eredmény hasonló lesz.)
  • Kipróbálhatjuk azt is, hogy kétoldalt csigakontyba tekerjük a hajunkat (akár szárazon, vagy nagyon enyhén nedvesítve), vastagabb textilbevonatú hajgumival rögzítjük éjszakára – szabálytalan, természetes hatású hullámokat eredményez.

Hullámok felturbózva

Akinek eleve hullámos vagy göndör a haja, annak könnyebb dolga van: nem mindig kell szabályos loknikat sütni, elég lehet egy kicsit „rásegíteni” a haj saját göndörségére. Ehhez fontos, hogy hajmosáskor olyan ápolókat használjunk, amelyek nem szárítják és nehezítik el a hajat – a szulfát-, szilikon-, parabén-, alkohol- és kőolajszármazék-mentes termékek közül válasszunk. A hajat mosás után ne dörzsöljük, hanem finoman itassuk ki belőle a nedvesség nagyját, majd kenjünk fel speciális hullámos vagy göndör hajra való, kiöblítést nem igénylő ápolót. Ezt felfelé nyomkodó, a göndörödést segítő mozdulatokkal masszírozzuk be, ne nyújtsuk a tincseket. Ha tehetjük, hagyjuk levegőn száradni (ez télen azért nehezebben oldható meg), vagy alacsony hőfokon, tárcsás szárítófejjel (diffúzorral) alulról megemelve szárítsuk.

Filléres csodahajformázó

Lenmagból és vízből könnyedén készíthetünk olcsó és mindenmentes hajgöndörítőt, amely kihangsúlyozza és szebbé teszi az eleve hullámos tincseket. Úgy kell használni, mint a zselét: vizes hajra felvinni, szárítani, majd kinyomkodni a keménységet. Az elkészítéséhez negyed bögre lenmagot kell 2 bögre vízzel folyamatosan kevergetve addig forralni, amíg sűrűsödni nem kezd. Kihűlés után le kell szűrni, és lehet is használni. Zárható üvegben hűtőszekrényben egy hétig tárolható. A YouTube-on rengeteg videó található róla, érdemes megnézni egyet-kettőt, mielőtt kipróbáljuk.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete