Divat

Rafinált hajdúsítás, sűrűbb szemöldök: így segít valójában a kozmetikai tetoválás

A haj és a szemöldök megritkulása sokak életét keseríti meg: egyeseknél a kor, másoknál betegség vezethet a szálak elvesztéséhez. A sminktetováló szakemberek kezében van az eszköz a feltűnően szőrzethiányos foltok álcázásához.

A szemöldökünk és a hajunk sűrűségéből sokszor egyszerűen az idősödés velejárójaként veszítünk. Hormonális változások, mint a menopauza is okozhatják a ritkulást, de pajzsmirigyproblémákra vagy a szervezetben megbúvó gyulladásos gócokra is utalhat a foltos hajhullás. Az esetek többségében szerencsére a szőrzet elvesztése csak ideiglenes, de az is előfordul, hogy tartósan meg kellene barátkoznunk a kilátszó fejbőrrel, az egyre szélesedő választékkal. A hajbeültetésen és a parókán kívül azonban más eszközök is vannak arra, hogy ne kelljen rosszul érezni magunkat a hajunk, a szemöldökünk elvesztése miatt.

Idővel kikopik

A kozmetikai tetoválás ugyan nem képes a valódi szőrszálakat pótolni, ránézésre azonban mégis kevésbé feltűnővé tudja tenni a szőrzethiányos felületet.

„A mikropigmentáció segítségével szálas vagy kissé elmosott, púderes felületet is létre lehet hozni, a tetovált szálas szemöldök szinte a megtévesztésig hasonlíthat a természetesre” – mondja Klapper-Arany Veronika sminktetováló kozmetikus. Szakértőnk azt is elmeséli, hogy a mindenki által ismert klasszikus testtetoválás és a sminktetoválás között az az egyik legfontosabb különbség, hogy a kozmetikai tetoválás idővel kikopik.

A pigmenteket nem szúrják olyan mélyre a bőrben, mint a sokkal kisebb szemcseméretű pigmentekkel készült tartós mintákat. Ennek fontos oka, hogy a tetoválások színe egy idő után megváltozik, sőt az arcunkon is bekövetkeznek bizonyos változások, például ráncosodni kezdünk vagy megereszkedik a szemhéjunk. Ilyenkor bármilyen tökéletes volt is a régi sminktetoválásunk, megkophat, sőt a helyéről is elmozdulhat – eltávolítani viszont csak bonyolult és fájdalmas procedúrával lehetne. Épp ezért sokkal jobban járunk, ha 2-3 év alatt természetes módon megválunk tőle, és ha szükséges, inkább újracsináltatjuk.

Borostás hatás

Klapper-Arany Veronika szerint a szemöldök tetoválása valamivel könnyebben kivitelezhető, bár egy-egy vendéget néha le kell beszélni az arcához nagyon nem illő szemöldökformáról. A ritkuló haj optikai eltüntetése ennél kicsivel bonyolultabb kérdés. A tetovált pixelszerű pöttyökkel ugyanis „borostás” hatást lehet elérni. A férfiaknál és a ritkuló hajú nőknél ez nem jelent gondot. Előfordul viszont olyan helyzet, amikor túl kevés már a haj az adott területen, és egyszerűen nem illene bele az összképbe, ha a hosszabb haj között egy részen borostásnak látszó felület lenne. Az egyre szélesebbre kopó választékot és a haj egyenletes ritkulását viszont optikailag el lehet tüntetni ezzel a púderes satírozó technikával. Fontos feltétel azonban, hogy a páciens ne változtassa gyakran a hajszínét, ebben az esetben ugyanis a tetovált pixelek elütnek majd az új árnyalattól. „A szőke, ősz hajat, szemöldököt is nehéz pótolni, mivel a sötétszőkénél halványabbat nem tudunk tetoválni, nem adná a kívánt hatást” – teszi hozzá Klapper-Arany Veronika.

Ne csak az ár döntsön!

„A sminktetoválást általában hosszas tervezési folyamat előzi meg – mesél az eljárásról szakértőnk. – Ez a tevékenység kozmetikusi végzettséghez kötött, a kozmetikus pedig, mielőtt belekezdene a folyamatba, feltérképezi a vendég bőrtípusát, kikérdezi az esetleges allergiáiról, és bőrpróbát is végez a pigmenttel. Utóbbiról érdemes tudni, hogy rengetegféle van belőle forgalomban, mindnek megvannak az előnyei és a hátrányai, a vendég igényei és bőre szerint választjuk ki a megfelelőt. Kifejezetten káros pigment viszont ma már nincs, mivel a gyártásuk szigorú engedélyekhez kötött” – teszi hozzá Klapper-Arany Veronika.

Az első tetoválás után minimum egy hónappal, amikor a bőrfelület már meggyógyult, szükség van egy második, korrekciós alkalomra is, ahol a kozmetikus tökéletesíti a formát, a színt és a szálak kialakítását.
A szakember megfelelő kiválasztása nagyon fontos, hiszen a „mű” az arcunkon készül, nem lehet elrejteni, és ha elrontják, korrigálni sem könnyű. Szakértőnk azt ajánlja, hogy mielőtt valaki mellett letesszük a voksunkat, tájékozódjunk körültekintően. A legjobb, ha van az ismeretségi körünkben olyan, akinek tetszik a sminktetoválása, de így is mindenképp kérjünk fotókat az ille­tő munkáiról. Az árak nagy szórást mutathatnak, de mivel ezt a felhasznált anyagok minősége, költsége is erősen befolyásolja, nem biztos, hogy érdemes egyszerűen a legolcsóbbat választani. Arra viszont nemigen van mód, hogy mindezt tb-támogatással végeztessük el.

Van, akinek nem szabad

Az, hogy az eljárás kinek mennyire fájdalmas, egyéni érzékenység kérdése is lehet, mint ahogyan az is, hogy a tetoválás után kinek mennyire dagad be átmenetileg az érintett terület. Nem végeznek viszont a kozmetikusok sminktetoválást várandós és szoptató anyákon, illetve epilepsziával, egyes szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri betegséggel élőkön, és természetesen lázasan, fertőző betegséggel, gyulladt bőrrel, valamint alkoholos állapotban sem fog fogadni a szakember. Cukorbetegség, vérzékenység esetén csak akkor lehet sminktetoválásra menni, ha ehhez az orvosunk írásban hozzájárul. A daganatos betegek is csak orvosi engedéllyel vállalkozhatnak a kihullott szálak pótlására, ahogy az emlőműtét, majd az azt követő plasztikai beavatkozás utáni mellbimbó-korrekciós tetoválásra is – operáció, sugárkezelés után jó ideig tilos a művelet.

Különféle technikákkal

Microblading: alapja egy kis kézi eszköz, amivel a vékony szálakat elkészítik. A hagyományos tetoválógépekkel szemben elvileg sokkal vékonyabb vonalakat képes húzni, így a hatás még természetesebb.

Szálas: a szemöldök vonalában apró, tetovált szálakat alakít ki a kozmetikus. Több szín alkalmazásával háromdimenziós hatás is elérhető.

Púderes, Soft Powder: finom, satírozott hatású tetoválás, mind a szemöldökön, mind pedig a fejbőr kilátszó foltjain kiválóan alkalmazható.

Hibrid: a szálas és a púderes technikák egyedi kombinációja a vendég igényeinek megfelelően.

Szakértőnk véleménye szerint a végeredmény minősége nem a tetováláshoz használt géptől, annak speciális mivoltától függ, sokkal inkább a tetováló ügyességén, a felhasznált pigment minőségén és az alkalmazott technikán múlik. Normál tetoválógéppel is lehet hajszálvékony vonalakat húzni. A szálas technika minden esetben – akármilyen géppel készül is – a szőrnövekedés irányát követi.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete