Divat

Szépséges reggelt! A gyönyörű bőr és haj lefekvés előtt készül, el is mondjuk, hogy hogyan

Lefekvés előtt néhány egyszerű trükkel sokat tehetünk azért, hogy reggel kisimultan, kipihenten kezdhessük a napunkat.

A legfontosabb rituálé

Az arctisztítás elengedhetetlen minden életkorban ahhoz, hogy a bőrünk a lehető legtovább megőrizze szépségét és simaságát. Ha sminkeltünk, kezdjünk olajos vagy kétfázisú sminklemosóval, ezután használjunk micellás vizet, habzó arctisztítót vagy arctejet, a bőrtípusunktól függően. Vásárolhatunk bármilyen drága szérumot vagy arckrémet, ha a bőrünket nem tisztítjuk lelkiismeretesen, a hatékonyságuk nem lesz maximális.

Kényeztető ápolás

Éjszaka, amikor pihenünk, a bőrünk regenerálódik, megújul. Az olyan arcápolók, amelyek segítik ezeket a megújító folyamatokat, látványosan megszépíthetik a bőrt reggelre. Persze a hatás rendszeres alkalmazással lesz igazán látványos. A megfelelően ápolt bőr reggel mindig üdébb, simább és teltebb. Megmutatjuk, a különböző típusú készítményeket hogyan érdemes használni.

1. Tonik: Tisztítás után helyreállítja a bőr pH-értékét, előkészíti a krémek befogadására. Vattakorongra cseppentve vagy egyszerűen az ujjunkkal vigyük fel a bőrre.
2. Szérum: A bőrünk aktuális állapota alapján választhatunk például ragyogásfokozó, pigmentfolt elleni, öregedésgátló, pattanáseltüntető vagy ráncsimító készítményt. A hidratáló krém előtt használjuk, az ujjunkkal finoman ütögessük be a bőrbe.
3. Éjszakai hidratáló: A nappalinál gazdagabb, zsírosabb állagú krém, amely regeneráló, a sejtmegújulást támogató összetevőket tartalmaz. Finoman, gyengéden masszírozzuk be a bőrbe – ezzel segítjük a beszívódását, és az arc izmait is el tudjuk lazítani.
4. Maszk vagy pakolás: Hetente egy-két alkalommal használhatunk a szérum után tápláló, hidratáló, tisztító pakolást – amire épp szükségünk van. Figyeljünk a hatóidőre, ne hagyjuk fenn tovább. Ha lemosást igényel a maszk, utána ne felejtsünk el hidratálni.
5. Éjszakai maszk vagy textilmaszk: Ezek a lemosást nem igénylő termékek látványosan feltöltik és megszépítik a bőrt, és rendkívül egyszerű használni őket. Tisztítást és tonizálást követően alkalmazzuk.

A tincsek védelmében

Ahhoz, hogy a frizuránk reggelre rendezett, a hajunk hosszú távon egészséges legyen, nagyon figyeljünk arra, hogy ne feküdjünk le vizes vagy nyirkos hajjal aludni. A nedves haj sokkal sérülékenyebb, az éjszaka során könnyebben törhetnek, hasadhatnak, gyengülhetnek a szálak. A vizes fejbőr pedig megfázhat, illetve ha nem tud megszáradni, nagyobb eséllyel szaporodhatnak el rajta a kórokozók. A teljes szárítás lefekvés előtt – főleg télen – elengedhetetlenül fontos. Időnként használhatunk speciális éjszakai szérumot a hajra, fejbőrre, vagy masszírozhatunk például argánolajat a tincsek végébe, esetleg a hajtőbe, de a haj legyen száraz, és az olajból csak keveset használjunk.

Párnaparák

Az sem mindegy, mire hajtjuk le a fejünket, illetve min pihentetjük egész éjszaka.

  • Akinek zsíros, problémás a bőre, annak érdemes a szokásosnál gyakrabban cserélnie a párnahuzatot, és magas hőfokon tisztítani.
  • A selyemhuzat nagyon kíméletes mind az archoz, mind a hajhoz: nem szívja róluk magába a nedvességet és az ápoló anyagokat, nem irritálja a bőrt vagy gubancolja össze a hajat.
  • A sima felületű, nem túl magas, esetleg anatómiai kialakítású párna segít, hogy ne vasaljunk reggelre ráncokat vele az arcunkra, és ne feszüljenek a nyak- és vállizmaink.

Lazulás tetőtől talpig

Akár tusolunk, akár egy kád vízbe merülünk, a tisztálkodás rendkívül jó stresszoldó lehet a nap végén. Fontos azonban, hogy a víz semmiképp ne legyen forró, csak kellemesen meleg, így lesz a leginkább ellazító a hatása. Segít a napi feszültségtől való megszabadulásban, ha tusolás vagy fürdés közben finoman átmasszírozzuk a testünket. Kipróbálhatjuk a száraz kefés masszázst is: a speciális kefével tisztálkodás előtt kell lentről felfelé, a szív felé irányuló hosszú, simító mozdulatokkal átmasszírozni a bőrt. Különleges, bizsergető és ennek köszönhetően ellazító élmény, a bőr feszesen tartásában is segíthet.

A retinolos ránctalanító krémet, szérumot vagy a hámlasztó (leginkább az AHA-savat tartalmazó) készítményt mindenképp este, lefekvés előtt használjuk, és másnap reggel ne feledkezzünk meg a fényvédőről.

Amitől jobban alszunk

Ha az alvásunk minősége jobb, az éjszakánk pihentetőbb lesz, és ez az arcunkon is meglátszik. Ezekkel az egyszerű trükkökkel segíthetjük a mélyebb alvást:

  • Lefekvés előtt fél-egy órával már ne tévézzünk, telefonozzunk, és ne is dolgozzunk.
  • Szellőztessünk ki alaposan a hálószobában, és vegyük lejjebb a fűtést.
  • A világító elektromos berendezéseket kapcsoljuk vagy vigyük ki.
  • Sötétítsünk be, amennyire csak lehet.
  • A vacsorát időzítsük legalább 2 órával lefekvés előttre.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete