Konyha

Recept – Mindenmentes karácsony: ezekkel az ételekkel nem kell lemondania a klasszikus ízekről

Manapság sajnos egyre többen nem ehetnek búzalisztes, tehéntejes, cukros ételeket. De ők se üljenek éhesen az adventi asztalnál! Az alábbi menükben gluténmentes, laktózmentes, cukormentes ételeket kínálunk.

Zöldfűszeres túrókrémkoszorú

Hozzávalók 8 adaghoz:
• 20 dkg laktózmentes cottage cheese
• 25 dkg laktózmentes tehéntúró
• 1 evőkanál 20%-os laktózmentes tejföl
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál mustár
• 1 kis csokor petrezselyem
• 3 evőkanál szárított fűszerkeverék
(pl. provence-i)
• frissen őrölt bors, só
a díszítéshez:
• fodros zöldsaláta
• 10 dkg szeletelt szalámi
• 10 dkg vékonyra szelt főtt sonka
• retek, koktél-paradicsom

Elkészítés:

1. A cottege cheese-t összekeverjük a túróval, a tejföllel, zúzott fokhagymával, a mustárral, a finomra vágott petrezselyemmel, a zöldfűszerekkel. Frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük.
2. Kanállal kör alakban kínálótálra adagoljuk, és a kanál segítségével megformázzuk a koszorú alapját a krémből. Ráhelyezzük a fodros salátát, a vékonyra szelt sonkaszeleteket.
3. A szalámirózsákhoz a szobahőmérsékletű szalámiszeleteket félbehajtva, több körben egymásra rétegezve egy kis méretű pohár karimájára helyezzük úgy, hogy a szalámik egyik fele kívül, másik belül legyen, majd óvatosan leemeljük a pohárról, és a koszorúra tesszük. Csillag alakúra vágott pirítós kenyérrel kínáljuk.

Töltött édesburgonya

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 80 dkg édes-burgonya (2 közepes darab)
• 1 fej vöröshagyma
• 25 dkg sovány, darált marhahús
• 2 dl paradicsom-püré
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 1 mokkáskanál csilikrém
• 20 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
• 10 dkg zabszem
• 20 dkg sütőtök
• 20 dkg cukkini
• 10 dkg kápia-paprika
• só, frissen őrölt bors, olaj

Elkészítés:

1. A héjukat alaposan megsikáljuk, majd hosszában kettévágjuk az édesburgonyákat. A 4 darabot sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és alufóliával fedve 220 fokos sütőben elősütjük, amíg annyira megpuhulnak (kb. 45 perc), hogy villával vagy teáskanállal könnyen ki tudjuk vájni a közepüket.
2. Amíg sül a burgonya, az apróra vágott hagymát olajon dinszteljük, hozzáadjuk és lepirítjuk a darált húst, majd felöntjük a paradicsompürével. Ízesítjük az egyik zúzott fokhagymával, római köménnyel, csilikrémmel, hozzákeverjük a lecsöpögtetett csicseriborsót, és lefedve 25 percig főzzük a húsragut.
3. A zabszemeket sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és a raguhoz keverjük. (Ha nem gluténmentes változatot főzünk, zab helyett használhatunk bulgurt is).
4. A sütőtököt, a cukkinit, a kápiapaprikát kb. azonos méretűre kockázzuk, majd tapadásmentes serpenyőben a másik gerezd zúzott fokhagymával együtt megpirítjuk a zöldségeket, megsózzuk, és a raguhoz keverjük.
5. A kész ragut az előkészített édesburgonyákba kanalazzuk, és 230 fokos sütőben 10 perc alatt összesütjük.

Fahéjas panna cotta szilvaöntettel

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 3 dl laktózmentes tejszín
• 3 dl laktózmentes tej
• 2 rúd fahéj
• 2 teáskanál őrölt fahéj
• édesítőszer, tetszés szerint folyékony vagy por alakban
• 7 g étkezési zselatin
• 50 dkg szilva (fagyasztott)
• 1 narancs reszelt héja

Elkészítés:

1. A tejet lábosba öntjük, hozzáadjuk az egyik fahéjrudat és 1 teáskanál őrölt fahéjat, felforraljuk, majd hagyjuk hűlni. A fahéjrudat kivesszük, a tejhez hozzáöntjük a tejszínt, és a tetszés szerinti édesítőszert. Elkezdjük melegíteni a keveréket, és amikor még éppen langyos, kiveszünk belőle egy keveset, egy kis tálkában elkeverjük benne a zselatint, majd visszaöntjük a fazékba.
2. Forráspontig kevergetve melegítjük a fahéjas tejszínt, majd mikor enyhén kihűlt, szétöntjük négy kerámia-, üveg-, vagy műanyag tálkába. Hagyjuk kihűlni, majd szilárdulásig hűtőszekrénybe tesszük.
3. A felengedett szilvát feldaraboljuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a maradék rúd és 1 teáskanál fahéjat, a narancs reszelt héját. Sűrű pépesre összeforraljuk a szilvamártást.
4. Tálalás előtt vékony pengéjű késsel körben leválasztjuk a megszilárdult panna cottákat a tálkáról, majd kb. 30 másodpercre forró vízbe mártjuk az edénykék talpát, kiborítjuk a formából a desszertet, és a kissé kihűlt szilvamártással tálaljuk.