Konyha

Recept – Olyan omlós, mint az eredeti: így készül a tejmentes sajtos rúd

Sajnos nem mindenki falatozhat kedvére bármilyen élelmiszert, a tejérzékenyeknek és a vegáknak jó választás ez a tejmentes sós ropogtatnivaló.

Tejmentes sajtos rúd

Hozzávalók kb. 24-30 darabhoz:

tésztához:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 1 teáskanál Dr. Oetker sütőpor
  • 10 dkg vegán margarin
  • 15 dkg Dr. Oetker Creme VEGA
  • 1 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál só

a tetejére:

  • 1 db tojás (M-es)
  • kb. 6-7 dkg reszelt vegán sajt

Előkészítés:

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt.

  • Alsó és felső sütés: kb. 180° (előmelegítve)
  • Légkeveréses sütés: kb. 160° (előmelegítve)

Elkészítés:

A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport és elmorzsoljuk benne a margarint. A többi hozzávalót is hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává összedolgozzuk. A tésztát lisztezett felületen kb. 30×16 cm-es téglalappá nyújtjuk, és kb. 2-2,5 cm széles csíkokra vágjuk, majd az így kapott tésztacsíkokat keresztben is kettévágjuk. A tepsibe helyezzük, a tetejüket bekenjük egy kevés, vízzel felvert tojással, és megszórjuk reszelt vegán sajttal. A tepsit a sütő első harmadába toljuk, és a rudakat megsütjük. A sajtos rudakat sütőpapírral együtt sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.

Fotó: Nosalty