Szinte nincs olyan nap, hogy a otthon ne egy bögre kávéval indítanánk a napot. Aztán a munkahelyünkön jön a következő, ebéd után még egy, és talán délután is, amikor hazaérünk. Nem sok ez egy kicsit? Ha tejjel, ha anélkül isszuk, jó, ha tisztában vagyunk vele, mennyi az annyi, vagyis az a mennyiség, ami nem kevés, nem sok, sőt, még egészséges is.
A kávézás sok ember számára napi rituálé, de a hatását gyakran alábecsülik. Nemcsak élénkít ugyanis, hanem bioaktív anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak a májra. A kutatók most részletesen megvizsgálták, hogyan erősíti a kávé a máj egészségét, és kiderítették, hogy ebből a szempontból két csésze kávé naponta az ideális mennyiség.
A kávé csökkenti számos májbetegség kockázatát
Egy átfogó tanulmányhoz a kutatók epidemiológiai, kísérleti és klinikai vizsgálatok adatait elemezték újra. Az eredmények alapján a kávéfogyasztás csökkentheti az alábbi négy betegség kockázatát:
- Nem alkoholos zsírmáj: A kávéfogyasztóknál 29%-kal alacsonyabb a kockázat, mint a nem kávézóknál.
- Alkohol okozta májkárosodás: A kávé csökkenti a májenzimek (AST, ALT, GGT) szintjét.
- Hepatitis C: A kávéfogyasztás lassítja a májfibrózis és cirrózis kialakulását.
- Májsejtes karcinóma: Naponta két csésze kávé csökkenti a májsejtes rák kockázatát, különösen Hepatitis C esetén.
Ezeket olvastad már?
Öt jótékony hatás
A kávé védőhatása a benne található bioaktív anyagoknak, például a koffeinnek és polifenoloknak köszönhető. Az átfogó elemzésben öt mechanizmust vizsgáltak molekuláris szinten:
- Antioxidáns hatás: A kávé antioxidánsokat tartalmaz, mint a klorogénsav és polifenolok, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt – a májkárosodás egyik fő kockázati tényezőjét.
- Gyulladáscsökkentés: A kávé bioaktív anyagai gyulladáscsökkentő hatásúak, így mérsékelhetik a krónikus gyulladásokat, amelyek a legtöbb májbetegség kísérői.
- Antifibrotikus hatás:A májkárosodás során keletkező hegszövet képződését a kávéban található anyagok lassítják, így mérsékelve a májfibrozist.
- Anyagcsere-szabályozás:A kávé segíti a szervezetet a zsír és a cukor feldolgozásában, és megakadályozza, hogy a zsír felhalmozódjon a májsejtekben. Ennek köszönhetően csökken a zsírmájbetegség kialakulásának esélye. A kutatások szerint a rendszeresen kávézóknál 29%-kal kisebb az esély a betegségre, mint azoknál, akik nem fogyasztanak kávét.
- A bélmikrobiom erősítése: Az egészséges bélflóra kulcsfontosságú a máj egészségéhez, mert a tápanyagok közvetlenül a májba jutnak. A kávé támogatja a jó baktériumok szaporodását, ezáltal erősítve a máj védelmét.
Mennyi kávé a megfelelő?

A napi kávémennyiség, ami egészséges a májnak, egyéni tényezőktől függ, például a koffeinérzékenységtől. A tudományos ajánlás szerint napi 400 mg koffein, azaz körülbelül 3–4 csésze a maximális mennyiség, ami még egészségesnek mondható.
Hepatitisz C betegek esetén a kutatók azt találták, hogy két csésze kávé naponta csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát, mivel lassítja a máj zsírosodását és hegesedését.
Ugyanakkor a túlzott kávéfogyasztás (például napi 5 csésze felett) emelheti az LDL-koleszterinszintet. Az érzékeny, szív- vagy érrendszeri problémákkal küzdő, illetve szorongó emberek esetében a kávé negatívan is hathat.
A lényeg a mértékletesség: naponta 2–4 csésze kávé fogyasztása jótékony hatással van a májra és az egész szervezetre egyaránt.
Forrás: focus
Fotó: archív


