Egészség

Szibériai aranynak hívják: több C-vitamin van ebben, mint a citromban és a narancsban

Ezt az ősi gyógynövényt már a nagyanyáink is ismerték és használták, de kikopott a köztudatból. Ideje újra felfedezni. Használhatod immunerősítésre és nátha kezelésére is.
homoktövis dzsúz

Egyre kevesebben élnek már ma azok közül, akik pontosan tisztában voltak a homoktövis erejével. A legtöbben ma már csak egy szép bogyós ágat látnak benne, amiből remek dekoráció lehetne ősszel, pedig ennél sokkal-sokkal többet tud ez az aranysárga bogyó, amit szibériai aranynak is neveznek.

Olyan nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, hogy az őszi immunerősítésben is használhatod, de a konyhában is remek alapanyag válhat belőle. A homoktövis 100 grammja 300-2500 mg-ot tartalmaz ebből a vitaminból, ami sokkal több, mint amit egy citrom, vagy egy narancs nyújtani tud és még omega-9 zsírsav is van benne.

A homoktövis legnépszerűbb és leginkább ellenálló fajtája valóban Szibériából származik, ahol vadon is nő és tökéletesen megbirkózik a súlyos fagyokkal, a rossz talajjal és a szárazsággal. Ha a bokron hagyják, egyszerűen megszárad télre, és még akkor is fogyasztható.

Hogyan gyűjthető a homoktövis?

Ha homoktövis termést akarsz gyűjteni, tudnod kell, hogy ez nem is olyan egyszerű, mert a növény gallyain sok éles tövis van, és maguk a termések is könnyen összetörhetők. Emiatt fagy után ajánlatos leszedni, mert akkor a termések puhák és könnyebben esnek le az ágakról. Még az is előfordul, hogy csak finoman meg kell rázni az ágat, és magától lepotyog.

Ez is érdekelhet

Sem 2, sem 2,5 bar: ez az ideális guminyomás ősszel és télen, amivel spórolhatsz a benzinen

Régen csak ezzel takarítottak, és minden tiszta volt: a legdurvább barna vízkövet is lemarja

Mindenki elrontja ezt az egy dolgot az orchideákkal: ezért nem virágoznak újra otthon

Milyen ízű a homoktövis?

homoktövis bokor
Ha megcsípte a dér, könnyebben lehet szüretelni a homoktövist

Hát, hogy más ne mondjunk, a homoktövis íze egészen egyedi. Ha csúnyábban akarunk fogalmazni, akkor egy savanyú-keserű valami, amit csak úgy jószántából aligha akarna megenni bárki. Pedig nagyon is érdemes. Ezért szokták ajánlani, hogy valami édessel, például süteményekben, fagylalttal vagy más desszertekkel fogyaszd.

Készíthetsz belőle lekvárt kis narancshéjjal és vaníliaaromával és remekül illik almás pitébe is. Mivel fagyasztáskor a C-vitamin szinte teljesen megmarad, ezért a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek tápértéke megközelíti a friss állapotot. Ezért sokszor jobb a fagyasztott, mint a befőzött változat, mert a hőkezelés (befőzés) jelentős veszteséget okoz. A homoktövisre is ez igaz, inkább fagyaszd le és úgy add például turmixokhoz a gyümölcsöt egész szezonban.

Forrás

Fotó: gettyimages