Ezotéria

Kötődnek hozzánk a szellemek: így döntheti el, hogy ki veszélyes dühöngő és ki segítő szándékú

Szellem, démon, kísértet, lidérc. A nyelv is megkülönbözteti a láthatatlan világ lakóit. De vajon melyikük veszélyes, és ki az közülük, aki teljesen ártalmatlan?

Dühöngő vagy segítő?

filmek sorában ritkák azok, amelyek úgy mutatják be a szellemvilág lakóit, mint Caspert, a bájos kísértetet. A legtöbb alkotás rémisztő, a benne megjelenő szellemlények gonoszak és ijesztőek.

„A szellemvilág nemcsak rosszindulatú lelkekből áll, akik halálra rémisztik az élő embereket, hanem gyakran segítő szándékúak – mondja Me-litta lélekgyógyász. – Ők mintegy ajándékként maradhattak a szeretteik közelében, és segíthetik azokat. Az ilyen segítő szellemeket szoktam megidézni, és ők azok, akik különböző csatornákon – például álmok, sugallatok, megérzések által – üzennek a családtagjaiknak. Őket nem muszáj elküldeni, hiszen semmilyen galibát nem okoznak, sőt, még ahol tudnak, segítenek is.

A baj azokkal a lelkekkel van, akik önmagukkal nincsenek megbékélve, nem hajlandóak elfogadni, hogy meghaltak, és ők általában a segítőket sem akarják észrevenni. Miután neki nem jó ez a megrekedt állapot, ezért a haragjukat le akarják vezetni, és zajokat keltenek, hátborzongatóan adják a tudtunkra, hogy jelen vannak.”

„Azok, akik pozitív érzelmekkel távoztak, akik jó viszonyt ápoltak a szeretteikkel, ismerőseikkel, általában szellemként sem okoznak problémát – veszi át a szót Kis Ernő a Természetes Gyógymódok Egyesületének tanára, radiesztéta és segítő. – Akik viszont nincsenek felkészülve a halálra vagy az életük sem volt túl kellemes, azok nem találnak nyugalmat.”

A szenvedélybetegséggel küzdők, a lelkileg sérültek általában nehezebben találják meg az utat a Fénybe, és gyakran van szükségük szakember segítségére. A balesetben vagy műtét közben hirtelen elhunytak viszont gyakran nem tudják, hogy meghaltak, és előfordul, hogy ugyanúgy élik az életüket, mintha mi sem történt volna. Ezzel szemben, akik öngyilkosok lettek, sajnos benne ragadnak abban a beszámíthatatlan állapotban, amelybe a tettük előtt kerültek. Így nem csoda, ha nem képesek továbblépni a Fénybe.

A szellemek kötődhetnek helyekhez, tárgyakhoz s bizony emberekhez is. Van, hogy szinte észre sem vesszük a jelenlétüket, máskor egyértelmű jeleket adnak.

Ha helyhez kötődnek:

Vannak olyan helyek, ahol sokkal gyakoribb a kísértetjárás. Ezek közé tartoznak azok, amelyek amúgy is kapcsolatosak a halállal, például kórházak, temetők, egykori csataterek vagy tömegszerencsétlenségek színhelyei.

● „Edinburgh például híresen szellemjárta hely – mondja Melitta. – A város föld alatti járataiban és sírkamráiban az Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztivál idején önkéntesek szálltak alá az alagútrendszerben, hogy megtapasztalják, igazak-e a legendák az ott kóborló lelkekről. Sokan közülük olyan hátborzongató élményekkel lettek gazdagabbak, hogy soha többé nem akarnak oda visszatérni. Hangos légzést hallottak, árnyalakokat láttak feltűnni, majd köddé válni a sötét folyosókon, sőt volt, aki érintést is érzett a bőrén, holott senki nem volt a közelben.”

● Thaiföldön a helyiek szerint a többezer áldozattal járó szökőár után ellepték a szigeteket a cunami áldozatainak szellemei. Sokan még ma is hallják a sikoltozó, menekülő emberek hangját, mások arról számolnak be, hogy a tragédia előtt jókedvűen mulatozó turisták szellemei még ma is azt hiszik, hogy a vakációjukat töltik.

Ha tárgyhoz kötődnek:

A szellemek tapadhatnak bútorokhoz, festményekhez, tárgyakhoz.

● „Egyszer voltam egy lakásban, amelyet az 1880-as évek tárgyaival rendeztek be, mivel a ház is ebben a korszakban épült – meséli Kis Ernő. – Amikor elmentem hozzájuk, tapasztalhattam, hogy szinte valamennyi tárgyukhoz tapad egy-egy lélek, akiket át kellett segíteni a túloldalra. De a kísértetek ugyanígy kötődhetnek például játékokhoz is. Az egyik legveszélyesebb, ha olyan antik ékszert veszünk, aminek nem tudjuk a történetét, hiszen ezekhez kötődik a legtöbb érzelem, legyen az negatív vagy pozitív. Nemcsak akkor tapadhat hozzá lélek, ha valamilyen szomorú eseményt jelképezett – például egy rosszul kötött házasságot –, hanem akkor is, ha a boldogsághoz ragaszkodik, amit az az ékszer jelentett neki.”

Ha emberhez kötődnek:

A legveszélyesebbé az a helyzet válhat, ha emberhez tapad a szellem. Hiszen – főleg, ha jeleket akar adni – energiára van szüksége, és ezt általában attól szívja el, akihez kötődik. És bizony ő nemcsak egy elhunyt szerettünk lehet, hanem teljesen idegen is.

● „Az illető idővel gyenge és erőtlen lesz, olyan érzése támad, mintha a mellkasán folyton ülne valaki – mondja Kis Ernő. – Súlyosabb esetben a kísértet teljesen átveszi a hatalmat az élő felett, például megváltozik annak viselkedése.”

Fotó: fotolia