Ezotéria

Skóciai szellemtúra: hátborzongató kastélyok a másvilágra fogékonyaknak

Skócia ködös tájai még azoknak is meglódítja a fantáziáját, akik nem hisznek a szellemekben, a másvilágban.

Melitta lélekgyógyász Skóciába utazott. Egy olyan jövendőmondónak, aki a másvilág titkait is kutatja, ez természetesen nem csupán a pihenésről szólt, hanem a láthatatlan felfedezéséről is.

A titkos szoba átka

Skócia hemzseg a kísértettörténetektől, talán nincs is olyan kastély, vár vagy akár kocsma, ahol időről időre ne jelenne meg egy szellemalak. Melitta a legkülönlegesebb helyekre látogatott el, és mesélt tapasztalatairól. „A helyiek számára teljesen természetes a szellemek jelenléte – kezdi. – A történelmi események, de a tragikus szerelmi sztorik is azt eredményezték, hogy sok lélek kóborol az ódon falak között. Az egyik leghíresebb Fyve vára, ehhez három hátborzongató történet is kapcsolódik. Időnként feltűnik egy megcsalt feleség szelleme, illetve azt rebesgetik, hogy az épületben van egy titkos szoba, amit szörnyű átok sújt. Ha valaki felkutatja, az meghal, a felesége pedig megvakul.” Szintén a Fyve várhoz kötődik a könnyező kövek átkának legendája. „A történet szerint egy magas rangú egyházi méltóságot nem engedtek be a várba, és ezért átkot szórt rá. Három követ rejtett el, és amíg nem találják meg mind a hármat, addig nem lesz szerencséje a vár népének.”

Találkozás Véres Mackenzie-vel

Melitta a leghátborzongatóbb élményeket Edinburgh-ben, a Greyfriars temetőben élte át. Sir George Mackenzie a XVII. században Skócia főügyésze volt, és politikai foglyok százainak halála szárad a lelkén. Úgy tűnik, egyikük sem nyugodhat békében. „Mackenzie síremlékét a helyiek csak a Fekete mauzóleumnak hívják. A régi börtön szomszédságában áll, ahol „Véres Mackenzie” jó néhány áldozata lelte halálát, így nem csoda, hogy a börtönben és a mauzóleumban is furcsa dolgok történnek. Sőt, egyesek ezt tartják a világ egyik legfélelmetesebb helyének.
A helyiek közül többen kértek, hogy még csak meg se közelítsem Mackenzie mauzóleumát, mert voltak, akiket egy láthatatlan kéz összekarmolt, amikor bent jártak. Többen számoltak be hideg kezek érintéséről, és hogy furcsa, édeskés szag terjengett az épületben. Nem véletlen, hogy az edinburgh-i tanács évekkel ezelőtt bezáratta a korábban turistacsalogató börtönt és sírhelyet.” Melitta végül mégis csak meglátogatta Véres Mackenzie-t. „Már a mauzóleumhoz közeledve éreztem, hogy egyre hidegebb lesz a levegő. Telepatikus úton próbáltam beszélni a lélekkel, hogy nem rossz szándékkal jöttem, mégis úgy éreztem – és higgyék el, nem a helyiek félelmei miatt –, mintha valaki fojtogatna.”

Kedves babonák

Ma már leleményes utazási irodák szereznek kimondottan szellemvadászatra alkalmas skóciai túrákat, Edinburgh azonban nem csak rémisztő történeteket tartogat. A híres Greyfriars temető például nemcsak a rosszhírű mauzóleumról, de egy Bobby nevű kutyáról is híres. A XIX. században a kis terrier egy rendőré volt, aki tüdőbajban meghalt. A hűséges kutya 14 évvel élte túl gazdáját, és élete nagy részét a sírhelyénél töltötte. A kutyus szobrot kapott, és a rendőr közelében temették el. Az edingburgh-iak egyik kultikus helye a sétálóutca kövén látható szív (Midlothian szíve), amelybe, ha beleköpnek, szerencséjük lesz.

Glamis grófjának szelleme

És a skóciai hátborzongató túra itt még nem ért véget. Melitta elmesélte, hogy a helyiek szerint Edinburgh utcáin olykor rémítő sikolyokat lehet hallani, csak úgy, a semmiből. Pestis idején ugyanis a szegényeket leterelték a föld alatti alagutakba, és befalazták a lejáratokat, nehogy továbbterjedjen a betegség. „A skótok szerint a mai napig lehet hallani a lent rekedt férfiak és nők kiáltásait.” Melitta, ha itthon indul a históriák és hiedelmek nyomába, mindig a helyiektől érdeklődik. Így tett Skóciában is, ahol elmesélték neki a híres Glamis-kastély legendáját.

„A kastélyban állítólag két kísértet is bolyong. Egyikük egy nő, akit boszorkányság vádjával megégettek, bár valójában csak annyi volt a bűne, hogy családja V. Jakab király politikai ellenfele volt. Azt mondják, még ma is hallani a ropogó hangokat, ahogyan a máglyát építették, és többen találkoztak már a „fehér hölggyel”.
A másik egy nagy szakállú gróf, akit játékszenvedélye vitt a bajba. A kastélyban kártyázott egy férfival, amikor is a szolgáló figyelmeztette; éjfél előtt hagyják abba a játékot. Glamis grófja közölte, ő bizony ítéletnapig itt fog kártyázni, ha arra támad kedve. A történet szerint néhány perccel később egy férfi csatlakozott a játékosokhoz, majd éjfélkor lángban állt az egész szoba.

A helyiek azt suttogják, a grófhoz maga Lucifer jött el, és arra kényszeríti, hogy valóban ítéletnapig a kastélyban bolyongjon és kártyázzon.

Fotó: Profimedia – Red Dot, Shutterstock, archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete