Ezotéria

A túlvilággal beszélgetnek: világhírű médiumok hátborzongató esetei

Évszázadokkal ezelőtt és napjainkban is vannak olyan emberek, akik képesek a láthatatlan világgal felvenni a kapcsolatot. Az ő leghíresebb eseteiket gyűjtöttük össze.

Tárgyakat lebegtetett

Az egyik leghíresebb médium az itáliai c volt a XIX. század fordulóján. 1892-ben több szeánszot tartott Milánóban, ezen vett részt kora egyik híres tudósa, Cesare Lombroso. És ez az élmény vezetett odáig, hogy a racionális gondolkodóból olyan emberré vált, aki hitta természetfelettiben.

Eusapia Palladino

„Szeptember 28-án este szeánszon voltunk – írta. – Eusapia transzban volt, és teljesen más hangon szó-
lalt meg. Azt mondta, hogy most a médiumot felemelem az asztalra. Két-három perc elteltével a székkel együtt emelkedni kezdett, majd megérkezett az asztal tetejére. Kis idővel később egy láthatatlan kéz ismét felemelte, és óvatosan visszahelyezte a földre. Közben a jelenlévők végig úgy érezték, mintha valaki megérintette volna fejüket.”

Eusapia 1905-ben Párizsba látogatott, ahol Marie és Pierre Curie is részt vett néhány szeánszon. A férfi azt írta barátjának öt nappal a halála előtt, hogy úgy érzi, ezek az alkalmak meggyőzték, hogy van olyan fizikai állapot, amire nem tudunk magyarázatot találni. Eusapia Palladino szeánszain gyakran lebegtek tárgyak – fotó is készült ilyen esetekről –, de többször mutatkoztak meg szellemarcok és szellemalakok is.

Seth hangja

Jane Roberts

Jane Roberts az átlagos amerikai háziasszonyok életét élte, míg 30-as évei elején Roberts és férje vásárolt egy ABC-s táblát, hogy kapcsolatot teremtsenek a másvilággal. Az asszonynak egy magát Sethnek nevező férfi lélek válaszolt, akinek szavait akkortól, ahogyan fogalmazott, „a fejében hallotta”. Seth szavait Jane férje jegyzetelte le gyorsírással, és a szövegekből több könyv is született. Ezeket az ezotéria alapműveinek tartják, amelyben Seth olyan témákról beszél, mint a reinkarnáció, a karma, a szabad akarat kérdése. Ő mondja azt is, hogy „magunk teremtjük meg a saját valóságunkat”, azaz a képzeletünk segítségével bármire képesek vagyunk. Jane Roberts élete utolsó éveiben Seth segítségével elhunyt lelkek gondolatait is tudta közvetíteni, például Rembrandtét vagy Cézanne-ét.

Ezrek előtt lép fel

John Edward

John Edward médium sportcsarnokokat tölt meg szerte a világon, és saját show-műsora van, hogy közvetítse a túlvilág üzeneteit. Az amerikai férfi évtizedek óta hallja és látja a holtakat. Úgy fogalmaz, nem tudja ki és bekapcsolni a képességét, egyszerűen csak működik. Az interneten is találhatunk felvételeket, ahol egyszerűen ránéz arra, akinek közvetítenie kell, és megkérdezi, volt-e ilyen nevű szerette, aki már nincs köztünk. A résztvevők döbbentek, és gyakran sírnak a meghatottságtól. Edward egyik leghíresebb esete Steve Irwinhez kötődik. A természetfilmekből ismert Irwin 2006-ban halt meg, miután egy tüskés rája mellkason szúrta. A médium Steve feleségével, Terrivel és édesapjával találkozott, és közvetítette számukra Irwin üzeneteit. A feleség a találkozó után azt mondta, már nem fél a haláltól.

Médium a tévéből

Elizabeth Baron

Elizabeth Baron korunk egyik legismertebb médiuma. Több tévé- és rádióműsorban szerepelt, eltűnt emberek után kutat. Legismertebb eseteiről internetes oldalán olvashatunk. 1992-ben Dél-Karolina sűrű erdei felett eltűnt a radarról egy rendőrségi helikopter, a fedélzetén két emberrel. A seriff úgy fogalmazott, tűt keresnek a szénakazalban. Elizabeth Baron a helyszínre ment, és egy helikopterrel az erdő fölé vitték. Az ő útmutatása szerint repült a pilóta, és a médium megmutatta, hol érzékeli a testeket, majd hazautazott. Aznap hat órakor, azon a területen, amit Baron meghatározott, megtalálták az eltűnt helikoptert és utasait.

Az utolsó boszorkány

Helen Duncan

Skócia utolsó boszorkányaként emlegetik Helen Duncant, aki az 1800-as évek végén született, és már gyermekként azt állította magáról, hogy képes a holt lelkekkel beszélgetni. Azok, akik jelen voltak szeánszain, állítják, hogy szájából transzállapotban valamilyen fehér anyag távozott, és a holtak hangján szólalt meg. Több újságban is szemfényvesztőnek nevezték, és nyolc hónapos börtönbüntetést kapott médiumi tevékenységéért. A II. világháborúban is folytatta szeánszait, egy alkalommal egy tengerész szellemével beszélt, aki állította, hogy a Barham nevű hajón szolgált. Valójában csak hónapokkal később derült ki, hogy a Barham elsüllyedt, mivel a tengerészet titokban tartotta, hogy odaveszett a legénység.

Fotó: Profimedia – Red Dot, Shutterstock, archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete