Ezotéria

Hiedelmek a szellemekkel kapcsolatban: mindig is tudtuk, hogy velünk vannak, téglapor segít távol tartani őket

A világ bármely részén járjunk, a szellemekkel kapcsolatban biztosan találunk érdekes, borzongató szokásokat. Ezeket gyűjtöttük csokorba.

Az embereknek mindig is célja volt, hogy a rossz szellemeket távol tartsák a házuktól, szeretteiktől és önmaguktól is. A legtöbb népi hagyomány erről szól. Sőt, a halottal kapcsolatban is számos fontos szabály létezik, amelyeket, ha nem tartunk be, a legenda szerint örökké kísérteni fognak.

Azt látják, amit akarnak

Több országban feltételezik például azt, hogy a halottól a lélek nem távozik el azonnal, hanem még néhány napot a test mellett tölt. Ezért fontos, hogy a virrasztás alatt az elhunyt lelke ráébredjen, hogy már nem él, és így képes legyen eltávozni. A mai modern, városban élő ember életéből azok a szokások azonban elmaradtak, amelyek ezt szolgálták. Ilyenek voltak a siratóasszonyok, akiknek feladata volt, hogy tudatosítsák a holt lélekben, hogy földi pályafutása véget ért, és el kell mennie a Fénybe. Ám mivel ezek a rituálék szinte kihaltak, sokszor a szellemek itt ragadnak, és úgy jönnek-mennek egykori otthonuk falai között, mintha mi sem történt volna.Sokszor az sem zavarja ő

ket, ha a házat lebontják, és újat húznak fel a helyére, hiszen ők azt látják, amit akarnak; a régi dolgokat. Így aztán nem csoda, hogy olykor mindent megtesznek, hogy elijesszék az új lakókat, akik az ő szemük-
ben betolakodók. A magyar népi hagyomány erre az esetre azt tanácsolja, hogy új helyre költözve először sót tegyünk a konyhaszekrénybe, ezzel jelezve a házi szellemeknek, hogy jó szándékkal, barátsággal érkeztünk a házba.

A tükrök mindig is átjárók voltak

Nem csoda, hogy a Brit-szigeteken nemcsak a híres várkastélyoknak, de szinte minden útszéli kocsmának megvan a maga szelleme, és őket nagy tiszteletben tartják.

A halottakkal kapcsolatos szokásoknak se szeri, se száma. Az ő hitük szerint, ha este kell egy erdőn átkelnünk, soha ne térjünk le az ösvényről, ugyanis ott könnyen szellemekkel találhatjuk magunkat szembe. Ha a házban valaki meghalt, azonnal kinyitják az ajtókat és az ablakokat, hogy a lelke el tudjon távozni, és letakarták az összes tükröt, mert, ha meglátja magát az elhunyt, nem fog tudni szabadulni. A tükröket amúgy is átjárónak tartották két világ között, például magyar hagyomány az, hogy nem szabad előtte gyertyát gyújtani, mert a szellemek megjelennek benne. Japánban például éppen a kísérteteket üldözik el az ajtóra akasztott tükörrel. Több népcsoport tagjai úgy hiszik, a halottat minden földi jóval el kell látni, a sírba a kedvenceit tenni, hogy ne akarjon visszatérni, amikor pedig kiviszik a házból, zajt kell kelteni, szintén azért, hogy ne jöjjön többé vissza. Egyiptomban a temetési szokás része volt, hogy a holttestet illatos, drága fűszerekkel, olajokkal kezelték, mert így könnyebben befogadják majd a túlvilágon.

A rosszakaratú szellemek távoltartásának is megvannak a maga eszközei. New Orleansban például téglaport szórnak a küszöb elé, máshol elhunyt szeretteik ékszereit rejtik a bejárati ajtóhoz, hogy az ő lelkük távol tartsa a démonokat.

Meglepő…

Koreában úgy tartják, hogy sötétedés után nem szabad fütyülni, mert ezzel előcsalogatjuk a szellemeket.

Az állatok is megérzik a szellemet

A szellemek jelenlétét a néphiedelem szerint a kutyák és a macskák képesek jelezni. Ha az ebek vonyítanak, vagy házi kedvencünk mereven egy pontot néz a semmiben, valószínűleg a mi szemünknek láthatatlan lényeket érzékelnek. Sokan úgy gondolják, a sírós gyereket is a szellemek bántják, hiszen hároméves korukig még nyitva van a harmadik szemük, és ezt tudják a kísértetek is.

Vannak olyan természeti jelenségek és állatok is, amelyek jelenlétükkel szinte vonzzák a szellemeket. A köd nem véletlenül hozzávalója minden szellem témájú mozinak, ahogyan a baljós uhu is. Egyes vidékeken úgy gondolják, ha egy házba beköltözik a bagoly, akkor vele együtt kísértetek tanyája is lesz. Máshol az volt a hiedelem, hogy a pirkadatkor kukorékoló kakas a szellemeket figyelmezteti, hogy ideje visszatérni az árnyékvilágba.

Fotó: Fotolia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete