Ezotéria

Ma is él Kennedy-átok: mi igaz a generációkon átívelő brutális tragédiákból?

Máig lázban tartja a közvéleményt, ugyan mi lehet annak az oka, hogy generációkon átívelően annyi balszerencse sújtja a híres amerikai családot, amely jó pár sikeres politikust és ismert embert adott az Egyesült Államoknak.

Éppen negyed évszázada, hogy a merényletben meggyilkolt egykori amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy fia, az ifjabb JFK 1999. július 16-án szörnyethalt egy végzetes repülőgép-balesetben. Tapasztalatlan pilótaként saját maga vezette az Atlanti-óceán partjainál lezuhant kisgépet, amelyen hárman utaztak a feleségével, Carolyn Bessette-tel és a sógornőjével. Az apjához hasonlóan roppant sármos ifjabb John F. Kennedy csupán 38 éves volt. De a tragikus halálhír nemcsak azért rázta meg a világot, mert az ügyvédként és magazinkiadóként is ismert fiatalember hamisítatlan celeb is volt egyben, aki olyan híres nőkkel randevúzott, mint Cindy Crawford, Sarah Jessica Parker vagy Daryl Hannah. Hanem mert ez a szerencsétlenség újabb adalékot szolgáltatott a Kennedy-átok elméletéhez. Évtizedek óta tartja ugyanis magát az elképzelés: nem lehet véletlen, hogy a híres családot folyamatosan balsors sújtja. Valóban, végignézve a listát, hátborzongató, hogyan követik egymást a különös tragédiák generációról generációra.

JFK húgának a lobotómia volt a végzete

A sorscsapások a múlt század negyvenes éveinek elején kezdődtek. Az apja kérésére ekkor hajtottak végre lobotómiát a későbbi elnök húgán, a 23 éves Rosemaryn, hogy az agya roncsolásával „gyógyítsák ki” mentális problémáiból. Ám valami félresikerült, és a szerencsétlen nő örökre megnyomorodott. Az egész életét egy intézetben élte le, önellátásra képtelenül. Családja számára olyan kínossá vált a dolog, hogy eldugták őt a nyilvánosság elől – csak évtizedekkel később derült ki, mi történt vele valójában. Pár évvel a Rosemaryn elvégzett, balul elsült beavatkozás után, 1944-ben meghalt JFK bátyja, a 29 éves Joseph, egy háborús ütközetben felrobbant a repülőgépe. Itt még nem volt vége a Kennedy testvérek balszerencséjének: a leendő elnök másik húga, Kathleen a francia Riviérára tartva lezuhant egy repülőgéppel, alig volt 28 esztendős.

Elvesztett babák és merényletek

John F. Kennedy saját gyerekei körében is folytatódtak a tragikus esetek. Feleségével, a stílus­ikon Jackie Kennedyvel a négyből két gyereküket még csecsemőként elveszítették: Arabella lányuk halva született, Patrick fiuk kétnaposan halt meg. 1962 nyarán holtan találták az elnök szeretőjét, Marilyn Monroe-t – arról máig folyik a vita, hogy öngyilkosság vagy gyilkosság lett-e a végzete. De Kennedy élete sem tartott sokkal tovább. 1963 novemberében érte utol a végzet: 46 éves korában Dallasban végzett vele merénylője, Lee Harvey Oswald két golyója. A gyilkos amúgy maga is halott volt 48 órával később, őt is egy merénylő lőtte le… Csupán öt évet kellett várni a következő tragédiára: JFK öccse, a Bobbynak becézett szenátor, Robert Kennedy szintén merénylet áldozata lett, őt is lelőtték, csupán 42 esztendős volt.

Öngyilkosság vagy baleset?

Alig egy évre rá, 1969-ben öccsük, Ted Kennedy autója vízbe zuhant egy hídról, a balesetben meghalt egy fiatal nő. Az esettel kapcsolatban Ted beszélt először arról, hogy úgy érzi, mintha valamilyen átok sújtaná a Kennedy famíliát – ez annál érthetőbb, mivel várandós felesége a sokk miatt elvetélt a babájukkal. És valóban, tovább folytatódott a sorscsapások sora. 1984-ben a meggyilkolt Bobby Kennedy fia, David – aki korábban megsérült egy autóbalesetben – 28 évesen elhunyt drogtúladagolásban. 1997 szilveszterén aztán életét vesztette egyik testvére is: a 39 esztendős Michael végzetes síbalesetet szenvedett. Ezután következett 1999-ben a fent leírt repülőbaleset, amely megölte ifjabb JFK-t és feleségét. Ezzel kapcsolatban mostanában egy új könyv azt pedzegeti, hogy a Kennedy fiú talán öngyilkos merényletet követett el, szándékosan kormányozta halálba a kisrepülőgépet, és a sírba vitte magával a feleségét. Addigra ugyanis állítólag megromlott a házasságuk, Carolyn pedig a pletykák szerint korábbi kedvesével, a modell Michael Berginnel csalta a férjét…

A legújabb generáció sincs biztonságban

2011-ben JFK unokahúga, Kara Kennedy következett a sorban, aki 51 évesen edzés közben halt meg szívrohamban. Egy évre rá Bobby Kennedy menye, Robert Jr. nevű fiának a felesége, Mary Kennedy 52 évesen öngyilkos lett, felakasztotta magát a válásuk után. De a mai napig nem látszik véget érni a szomorú sorozat. Csak pár éve, 2019-ben történt, hogy Bobby egyik unokáját 22 évesen holtan találták. A csinos, szőke Saoirse Kennedy vesztét állítólag véletlen túladagolás okozta, bár korábban nyilvánosan írt súlyos depressziójáról. 2020-ban pedig Bobby egy másik unokája is tragikus körülmények között vesztette életét. A 40 éves Maeve és nyolcéves kisfia, Gideon kenun egy vízbe esett labda nyomába eredtek a nő anyjának tengerparti házánál, de a szeles időben az áramlatok elsodorták őket az öbölben. Néhány nappal később már csak a holttestüket találták meg a felborult kenuval együtt. Sokan találgatják, vajon kire csap le legközelebb az átok? Mintha senki sem lenne biztonságban.

Fotó: gettyimages