1. Szépítő arcpakolás
A banán hidratálja és puhábbá varázsolja a bőrt, ráadásul teljesen természetes módon, így készíthetünk belőle arcmaszkot.
Így csináljuk: Pépesítsünk össze egy közepes méretű banánt, majd finoman oszlassuk el az arcunkon, a nyakunkon és a dekoltázsunkon. A masszát hagyjuk fent 10-20 percig, majd öblítsük le hideg, langyos vízzel. Egy másik népszerű maszkrecept szerint mehet bele még ¼ csésze natúr joghurt és 2 evőkanál méz is, fokozva a bőr ragyogását.
2. A száraz haj megmentője
Ez a káliumbomba déli gyümölcs a szálkás, fakó hajszálakkal is csodát tesz, és nagyon hamar elkészíthető belőle a pakolás.
Így csináljuk: Pürésítsünk össze egy-három túlérett banánt (hajhossztól függően), majd masszírozzuk be vele a fejbőrt, egészen a hajvégekig. 15 perc után bő vízzel mossuk le, végül a jól bevált samponnal alaposan mossuk meg a hajunkat.
3. Expressz desszert
Ha nincs időnk egy bonyolult sütemény elkészítéséhez, jól jön a hűtőbe bekészített banánfagylalt – a gyerekek nagy kedvence.
Így csináljuk: Annyi csak a dolgunk, hogy robotgépben vagy turmixgépben összedolgozzuk a bebarnult darabokat, majd egy formába töltve berakjuk a fagyasztóba. Tehetünk bele más savanykás gyümölcsöt, kókuszreszeléket vagy mogyoróvajat is. Tálaláskor tejszínhabbal is megbolondíthatjuk.
4. Segít beérni
Az avokádót sajnos sokszor csak éretlenül szerezhetjük be a boltokban, és akár több napig is várnunk kell, hogy otthon fincsi krémet készíthessünk belőle, és a piritósra kenhessük. Banánnal viszont felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Így csináljuk: Csomagoljunk be egy érett banánt az éretlen avokádóval egy (nem átlátszó) papírzacskóba, és várjunk
egy-két napot. Mi a titok? A banán etilént szabadít fel, amely beindítja az avokádó érését.
5. Bőrfényesítés, ékszerszépítés
Elsőre kicsit furcsa lehet, de a banánhéj azonnal visszaadja a megfeketedett ezüstök és a matt bőrcipők fényességét, megspórolva nekünk a drága, speciális termékeket.
Így csináljuk: Alaposan távolítsunk el minden szálat a héj belsejéből, majd dörzsöljük át vele a szépülésre szánt tárgyat. Pár perc után hagyjuk abba, majd papírtörlővel, puha ruhával töröljük át az evőeszközt, ékszert, lábbelit. Ezt a technikát használhatjuk bőrbútorok felfrissítéséhez is, de érdemes előtte egy kisebb – nem szem előtti – részen próbát tenni.
6. Egészséges, szép növények
A banán héjából (ebben az esetben kizárólag bioterméket használjunk a gombaölő szerek miatt) készíthetünk egyfajta folyékony trágyát is, amely energetizálja a növényeket.
Így csináljuk: 10 dkg túlérett banánhéjat – ha van hozzá türelmünk, várjunk néhány napot, amíg kicsit megszárad – daraboljunk fel, majd főzzük fel 1 liter vízzel. Hagyjuk egy éjszakán keresztül pihenni, majd másnap szűrjük át egy szitán. Következő lépésként hígítsuk fel a folyadékot 1:5 arányban vízzel, végül pedig mehet is a szobanövényeinkre a tápláló főzet.
Extra tipp:
Ha a növények levelei beporolódtak, vizes ruha helyett a héj belsejével töröljük át őket. A héj eltávolítja a szennyeződéseket, szép fényt ad a zöldeknek, és olyan bevonatot képez, amely portaszító hatású, így a téli fűtési időszakban különösen jól jön.
7. Konyhai balesetnél
Eltört egy pohár a kezünkben mosogatás közben, és a szilánk belefúródott a bőrünkbe? A banánhéjban található természetes enzimek segíthetnek gyorsabban kiszedhetjük az idegen tárgyat.
Így csináljuk: Akár félórán keresztül nyomjuk a héj belsejét a bőrhöz, amíg a szilánk a felszínre nem kerül, majd távolítsuk el, és fertőtlenítsük a sebet.
8. A tintafolt ellensége
Bosszantó tud lenni, ha napokig viselnünk kell a kezünkön a tollból származó kék pacákat, amely még szappannal sem jön le teljesen, de szerencsére a kamrában van megoldás rá.
Így csináljuk: A héj belső felével óvatosan dörzsöljük át a foltokat, és lám, a banánban található természetes olajoknak köszönhetően már ott sincsenek.
Összeállította: Sinkó Edit
Kiemelt kép: AdobeStock