Divat Egészség

Nem mindegy, hogyan kenjük be a bőrünket: biztosan jól krémezi?

Reggel-este tisztítás és hidratálás: ezek a legalapvetőbb arcápolási lépések, amit megtehetünk, hogy minél tovább maradjon szép, fiatalos a bőrünk. Pláne, ha még ezeket a profi technikákat is megfogadjuk!

Mindig felfelé

Amikor felvisszük az arcunkra a hidratálót vagy bármilyen krémet, az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy soha ne húzzuk lefelé a bőrt. Mindig a gravitáció ellenében, lentről felfelé irányuló mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne erősítsünk rá a szövetek természetes megereszkedésére.

Belülről kifelé

A másik irány, amit célszerű követni, a középről kifelé haladás. Melegítsük fel egy kicsit az ujjaink között a krémet, így érintsük az ujjakat az arc közepéhez, majd innen kifelé-felfelé vezetve a mozdulatot, finoman simítsuk a bőrbe a krémet. Nincs szükség körkörös dörzsölésre, inkább az ismétlődő, de egyirányú, lágy kézmozdulatokkal segíthetjük leghatékonyabban a hatóanyagok felszívódását és az arc felfrissülését.

A szem körül finoman

Ezen a részen nagyon vékony a bőr és kevés faggyúmirigy található, ezért gyengédebben kell vele bánni, mint az arc többi részével. Ha nem érzékeny a bőrünk vagy a szemünk, akkor jó lehet ide is az arcápoló, hidratáló krémünk. De ha ez soknak bizonyul, vagy szeretnénk öregedésgátló, ránccsökkentő vagy épp a sötét karikák, szem alatti duzzanatok elleni hatást pluszban, akkor érdemes beruházni egy speciális szemkörnyékápoló krémre vagy szérumra. A gyűrűsujjunkkal finoman ütögessük a bőrbe, majd a szem alatt kívülről befelé, a szemhéjon belülről kifelé irányuló gyengéd, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be.

Ügyeljünk a sorrendre!

Ha többféle krémet is használunk, akkor az az aranyszabály, hogy először mindig a legkönnyedebb állagút vigyük fel, és erre kerüljenek a gazdagabb, teltebb vagy zsírosabb termékek. Ha például bőrfiatalító szérumot és hidratálót is használunk, mindig a szérum legyen az első.

A szemkörnyékápolót feltehetjük a nappali krém előtt és után is.

Ha pedig fényvédőt használunk (és azt érdemes észben tartani, hogy a fényvédelem a legjobb öregedésgátlás), az mindig a legutolsó lépés legyen.

A nyak se maradjon ki!

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy az arc­ápolás véget ér az állvonalnál. A nyak bőre egyébként is látványosabban öregedhet az arcnál, és az eltérést fokozhatjuk azzal, ha ezt a részt kihagyjuk az ápolásból, hidratálásból. Egy kis krém besimításával hosszú távon sokat javíthatunk a helyzeten. Itt is ügyeljünk arra, hogy ne húzzuk fentről lefelé a bőrt, hanem vízszintesen vagy lentről felfelé irányuló, finom mozdulatokkal dolgozzunk.

A dekoltázst körkörösen

A legjobb az lenne, ha a dekoltázs bőre is részesülhetne a hidratáló ápolásban. Ha mindennap nem is jut eszünkbe, hetente 1-2 alkalommal a mellkasunkra is vigyük fel a krémet. Akkor járunk el profin, ha az arcápolóból teszünk fel, de ha ezzel spórolni akarunk, használjuk a testápolónkat is. Gyengéd, körkörös mozdulatokra van szükség, a bőrt nem feszítve. Ajánlott tusolás utánra időzíteni, amikor a bőr egyébként is veszíthetett nedvességtartalmából, és könnyebben beszívja a felvitt krémet.

Este nyugtat, reggel ébreszt

A nap végén, arctisztítás után jobban eshetnek a simogató, relaxáló hatású, különösen gyengéd mozdulatok. Ráadásul az estére ajánlott arcápolók általában gazdagabb állagúak, mint a nappalra valók, ha nem siklik rajtuk könnyedén az ujjunk, nem is lehet hosszabb masszázst végezni velük. Reggel azonban, amikor a bőrünk kicsit ellazultabb, használhatunk erőteljesebb (de a bőrt nem nyújtó vagy feszítő) mozdulatokat, hogy az izmokat is áttornáztassuk kicsit. A nappalra való könnyebb, gélesebb állagú krémekkel ez könnyedén kivitelezhető. Az arcunk simább, a bőrszínünk élettelibb lesz ettől, és a hatóanyagok is jobban fel tudnak szívódni.

Mit kíván a bőrünk?

A „mivel?” legalább olyan fontos kérdés, mint a „hogyan?”, ha az arcunk krémezéséről van szó. Nagyon fontos, hogy a bőrtípusunknak és a bőrünk aktuális igényének megfelelő arckrémet használjunk.

  • Zsíros bőrre könnyedebb állagú, kiegyensúlyozó hatásút, száraz bőrre olajosabb, gazdagabb állagú terméket válasszunk.
  • Ha épp érzékenyebb, könnyebben kipirosodó a bőrünk, keressünk nyugtató összetevőket tartalmazó, hipoallergén arcápolót.
  • Ha szárazabbnak érezzük, akkor jól jöhet egy extrahidratáló hialuronsavas szérum.
  • Míg ha aktuálisan problémás, pattanásos, akkor speciálisan ilyen bőrre ajánlott hidratáló krémet érdemes keresni.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete