Divat Riportok

Miért akkora kincs egy Fabergé-tojás? A cárok luxusajándékában II. Erzsébet szülei is jól megfértek

A francia származású orosz ékszerész, Peter Carl Fabergé 1885-ben készített először húsvéti ajándéknak szánt ékszertojást az orosz cári családnak. Ezzel a darabbal indult a nevezetes Fabergé-tojások izgalmas története, amelynek során a luxus szimbólumává váltak.

A Fabergé család a hugenották (a franciák gúnyolták így a reformátusokat akkoriban) üldöztetése miatt települt át Franciaországból Szentpétervárra. Itt született meg Peter Carl Fabergé, aki 1870-ben vette át apjától az üzletet, és tért át a súlyos, gazdagon díszített ékszerek készítéséről a finom, könnyedebb stílusra.

A tehetséges aranyműves család ékszerei az 1882-es összorosz művészeti kiállításon keltették fel III. Sándor cár figyelmét. Az uralkodó 1885 húsvétjára rendelt fejedelmi ajándékot feleségének Fabergétől, akit a cári udvar ékszerészének nevezett ki. Apósa, a dán király gyűjteményében látott mívesen megmunkált, szétnyitható ékszertojásokat – a meglepetéssel tulajdonképpen az otthonára akarta emlékeztetni a cárnét.

Tyúkocska az aranytojásban

Az első Fabergé-tojás tömör aranyból készült, és kívül fehér zománcréteg borította. Színarany sárgájának belsejébe egy pici, gyémántszemű tyúk került, amelyik szintén nyitható volt: belsejében a cári korona apró mása és egy rubintojás rejtőzött. A „Kurocska”, vagyis „Tyúkocska” néven elhíresült első ajándéktojás annyira elbűvölte Maria Fjodorovna cárnét, hogy a következő években rendszeressé váltak a cári udvar megrendelései. A Fabergé-műhelyben egyre díszesebb és egyre kreatívabb tojások készültek, amelyek legtöbbje egy apró meglepetést is rejtett. Az úgynevezett „koronázási tojás” például a cári hintó apró aranymását tartalmazta, II. Miklós cár egyik húsvéti Fabergé-tojásában pedig a Kreml katedrálisának miniatűrje foglalt helyet.

Peter Carl Fabergé munkáiért odavoltak a cárok

Budapesten is bemutatták

A csodás, drágakövekkel díszített ékszereket gyártó vállalkozás irányításában ma Peter Carl Fabergé dédunokái, Sarah és Tatiana Fabergé is részt vesznek. A szemkápráztató ékszerek visszanyúlnak az 1885 és 1917 között készült világhírű alkotások formavilágához. Az ékszerkollekció nemrég Budapestre is megérkezett, Magyarország első hivatalos Fabergé-kereskedésébe. A megnyitón 1,5 millió euró értékű darabokat mutattak be népszerű művésznők: Balla Eszter, Dévényi Dalma, Eke Angéla, Gubik Ági, Jakab Juli és Kovalik Natasa. A smaragd- és rubinköves ékszerek mellett egy olyan csodás gyűrű is látható volt a rendezvényen, amelynek központi ékköve egy több mint 11 karátos sárga színű gyémánt.

Az ékszerművészet remekművei

III. Sándor fia és utódja, II. Miklós minden évben két tojást rendelt, egyet az édesanyja, a másikat pedig a felesége számára. A cári család mellett arisztokraták részére is készültek aranyból tervezett, drágakő-berakásos, zománccal díszített tojások. Egy-egy míves darab megalkotása gyakran akár egy évig is eltartott. Az ékszerművészet csúcsteljesítményének tartott remekművekből összesen 69 készült, ebből 57 élte túl a történelem viharait. A legjobban kidolgozott, legmívesebb darabokat természetesen a cári udvar rendelte. Ezekből összesen 52 darab volt, közülük 46 holléte ismert.

A Fabergé-ház azonban nem­csak a tojások tervezésével vívott ki magának óriási hírnevet: műhelyükben más miniatűrök, ékszerek, dísztárgyak és használati tárgyak, például cigarettatárcák is készültek, természetesen mind luxusminőségben. A Fabergé-ékszerek gyakran idézték fel a tojások formáját medáljaikon, függőiken – viselőik így maguk is a cári luxus részesének érezhették magukat.

Fabergé dédunokája, Sarah ma is részt vesz a cég irányításában

Milliós érték a bolhapiacról

Az orosz forradalom idején a cári családot kivégezték, a céget államosították, Peter Carl Fabergé és családja pedig menekülni kényszerült. Több ékszertojást viszont maga Sztálin mentett meg a beolvasztástól, aki a pénzszűkében lévő Szovjet­unió nevében a nemzetközi műkincspiacon adott túl rajtuk. A Fabergé-tojások szétszóródtak a világban, a szentpétervári Fabergé-mú­zeumon kívül a világ több múzeumában, és magángyűjtőknél is megtalálható belőlük egy-egy darab. Sőt, néha egészen furcsa helyen bukkannak elő az ékszerház kincsei. Egy amerikai színesfém-kereskedő a bolhapiacon vásárolt meg egy tojást 13 ezer dollárért. Kutatni kezdett, és kiderítette, hogy egy 33 millió dollárt érő, 1887-es cári Fabergé-tojás van a birtokában. Aukción utoljára 2007-ben bukkant fel Fabergé-tojás: a Rothschild család órával díszített luxustojása 18,5 millió dollárért kelt el.

Szédítő árak és filmes érdekességek

  • A brit királyi család komoly Fabergé-gyűjtemény tulajdonosa. A kincseket még Viktória királynő kezdte gyűjteni, de ajándék ékszertojások kerültek a gyűjteménybe VII. Edward király felesége, Alexandra királynő révén is, aki az orosz Maria Fjodorovna cárné testvére volt.
  • Az egyik különleges tojás II. Erzsébet szüleinek, VI. György királynak és feleségének a portréját rejti.
  • Szédítő árai vannak a valódi tojásoknak és ékszereknek: egy Fabergé-kollekcióért 100 millió dollárt adtak egy 2004-es aukción, de a legelső tojás értéke is körülbelül 4 millió dollár. Egy lengyel gyűjtő két kést birtokol az orosz arisztokrata Kelcs család ezüst Fabergé-étkészletéből, ezekért 1,2 millió dollárt ajánlottak.
  • Gyakran bukkannak fel hamisítványok a piacon. 2010-ben például a párizsi De Gaulle reptéren foglaltak le a vámosok 354 darab hamis Fabergé-tojást. Még Oroszország leghíresebb múzeumában, az Ermitázsban őrzött ékszertojások eredetiségével kapcsolatban is felmerültek már kétségek.
  • A legendás Fabergé-tojások számos filmben és sorozatban felbukkannak, pél­dául az 1983-as Polipka című James Bond-filmben vagy a 2004-es Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét című izgalmas krimiben. De az Életrevalók című szívmelengető film egyik nyitó jelentébe is beleszőtték a drága kincset mint a luxus szimbólumát.
  • A márka budapesti üzletének megnyitóján az egyik csodás darab értéke például 185 ezer euró volt. Összehasonlításul: ebből már egy tengerparti apartmant is vehetünk Horvátországban.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete