Konyha

Spórolós csalás a konyhában: varázsoljon a rizsből főételt

Vétek volna a rizsre csak, mint köretre gondolni, ugyanis kiadós és olcsó főétel is készülhet ebből a remek alapanyagból.

Spenótos rizottó sonkakockákkal

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg kerek szemű rizs (rizottónak való, pl. arborio, carnaroli)
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 40 dkg friss spenót
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1,2 l hús- vagy zöldséglé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg parmezán
  • 4 evőkanál olaj
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A finomra vágott vöröshagymát az olaj és a vaj felének keverékén megdinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a felkockázott sonkát, a megmosott, lecsöpögtetett, felcsíkozott spenótot, és tovább pároljuk.
  2. Felöntjük a borral, és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs felszívja a bort. Ekkor hozzáadunk 1 evőkanál hús- vagy zöldségalaplevet, és tovább főzzük kevergetve, amíg a rizs ezt is felszívja. Így folytatjuk a rizs főzését.
  3. Az utolsó adag levet már nem engedjük teljesen beszívódni, hogy leveses maradjon a rizottónk. Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Elkeverjük benne a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Azonnal ­tálaljuk.

Töltött rizsgolyó

Hozzávalók:

  • 20 dkg rövid szemű rizs
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 15 dkg darált sertéshús
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1+1 db tojás
  • só, bors
  • zsemlemorzsa
  • napraforgóolaj

Elkészítés:

  1. Egy közepes fazékban vizet forralunk, sózzuk, beleöntjük a rizst, és puhára főzzük. ­Leszűrjük, félretesszük, megvárjuk, amíg kihűl.
  2. Elkészítjük a ragut: a hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és a majoránnát, majd valamivel később a paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi. Sóval, borssal, aprított fokhagymával ízesítjük, és 40-45 percig főzzük a ragut.
  3. A kihűlt rizsbe 1 egész tojást keverünk, és megformázzuk a gombócokat: vizes kézzel kiveszünk egy adagnyi rizst, nagyjából formázunk belőle egy kerek labdát, majd ezt kicsit szétlapítjuk, beleteszünk egy kanálnyit a raguból, és visszaformázzuk szép, szabályos gombóccá.
  4. A labdákat a felvert tojásban, majd a morzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük. Csípős paradicsommártással vagy ketchuppel kínáljuk.

Képek: Vrábel Kriszta