Spenótos rizottó sonkakockákkal
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg kerek szemű rizs (rizottónak való, pl. arborio, carnaroli)
- 15 dkg füstölt sonka
- 40 dkg friss spenót
- 2 dl száraz fehérbor
- 1,2 l hús- vagy zöldséglé
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 dkg vaj
- 10 dkg parmezán
- 4 evőkanál olaj
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A finomra vágott vöröshagymát az olaj és a vaj felének keverékén megdinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a felkockázott sonkát, a megmosott, lecsöpögtetett, felcsíkozott spenótot, és tovább pároljuk.
- Felöntjük a borral, és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs felszívja a bort. Ekkor hozzáadunk 1 evőkanál hús- vagy zöldségalaplevet, és tovább főzzük kevergetve, amíg a rizs ezt is felszívja. Így folytatjuk a rizs főzését.
- Az utolsó adag levet már nem engedjük teljesen beszívódni, hogy leveses maradjon a rizottónk. Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Elkeverjük benne a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Azonnal tálaljuk.
Töltött rizsgolyó
Hozzávalók:
- 20 dkg rövid szemű rizs
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 15 dkg darált sertéshús
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál majoránna
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1+1 db tojás
- só, bors
- zsemlemorzsa
- napraforgóolaj
Elkészítés:
- Egy közepes fazékban vizet forralunk, sózzuk, beleöntjük a rizst, és puhára főzzük. Leszűrjük, félretesszük, megvárjuk, amíg kihűl.
- Elkészítjük a ragut: a hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és a majoránnát, majd valamivel később a paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi. Sóval, borssal, aprított fokhagymával ízesítjük, és 40-45 percig főzzük a ragut.
- A kihűlt rizsbe 1 egész tojást keverünk, és megformázzuk a gombócokat: vizes kézzel kiveszünk egy adagnyi rizst, nagyjából formázunk belőle egy kerek labdát, majd ezt kicsit szétlapítjuk, beleteszünk egy kanálnyit a raguból, és visszaformázzuk szép, szabályos gombóccá.
- A labdákat a felvert tojásban, majd a morzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük. Csípős paradicsommártással vagy ketchuppel kínáljuk.
Képek: Vrábel Kriszta