Konyha

Recept: édes vendégvárás – ezekkel a karácsonyi sütikkel biztosan nem sül fel

Manapság, amikor már majdnem mindent lehet készen kapni, egyre jobban felértékelődnek a kézzel gyúrt, otthon sütött finomságok.

Narancsos-diós boszorkánypogácsa

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 1 db citrom
  • 1 narancs héja
  • 12,5 dkg lágy vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás fehérje
  • 7-8 dkg finomra vágott dió
  • narancslekvár
  • dekormix cukorka

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A citromot és a narancsot alaposan megmossuk, lereszeljük a héját, fél citrom levét kifacsarjuk. Habosra keverjük a vajat a porcukorral, hozzáadjuk narancs- és citromhéjat, a citromlevet, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Kézzel gyúrható tésztát kapunk.
  2. Diónyi adagokat szaggatunk belőle, kézzel golyóvá formáljuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, enyhén lelapítjuk, és az ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe. Megkenjük az elkevert tojásfehérjével, megmártjuk a finomra vágott dióban, és visszahelyezzük a sütőpapírra. 15-20 perc alatt szép világos színűre sütjük. Kivesszük a sütőből, majd a mélyedéseket rögtön megtöltjük a narancslekvárral, és téli dekorcukorral szórjuk meg a lekváros részt.

Kókuszos brownie

Hozzávalók 30 kis szelethez:

  • 4 egész tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 7 dkg liszt

a kókuszréteghez:

  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg natúr krémsajt

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat enyhén habosra verjük a cukorral. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk a vajjal, vigyázva, nehogy túlmelegítsük, majd összekeverjük a habosra vert tojásokkal. Hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet, és simára keverjük.
  2. A tésztát vajjal kikent, kilisztezett, 20×30 cm-es tepsibe simítjuk, és az előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  3. A kókuszréteghez habosra keverjük a margarint a porcukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd a natúr krémsajtot. A brownie tetejére simítjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd falatnyi szeletekre vágjuk.

Mézeskalácskrémes-szilvás muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:

tésztához:

  • 15 dkg margarin
  • 2 db nagy tojás
  • 10 dkg barna cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl szilvalekvár
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • 10 dkg aszalt szilva

a krémhez:

  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Alaposan összekeverjük a tészta hozzávalóit: a margarint a tojásokkal, a barna cukorral, a tejjel és a szilvalekvárral, majd összedolgozzuk a sü­tőporral, fahéjjal, sóval összevegyített liszttel. Végül belekeverjük az apróra kockázott aszalt szilvát is.

A tésztát 12 db kapszlival bélelt muffinformába kanalazzuk, és az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

A krémhez habosra keverjük a margarint, a porcukrot, hozzákeverjük a mascarponét és a mézekalács-fűszerkeveréket. Sima csöves nyomózsákba töltjük, és a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk díszítésképpen. Végül meghintjük fahéjjal.

Képek: Vrábel Kriszta