Narancsos-diós boszorkánypogácsa
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 1 db citrom
- 1 narancs héja
- 12,5 dkg lágy vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db tojás fehérje
- 7-8 dkg finomra vágott dió
- narancslekvár
- dekormix cukorka
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A citromot és a narancsot alaposan megmossuk, lereszeljük a héját, fél citrom levét kifacsarjuk. Habosra keverjük a vajat a porcukorral, hozzáadjuk narancs- és citromhéjat, a citromlevet, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Kézzel gyúrható tésztát kapunk.
- Diónyi adagokat szaggatunk belőle, kézzel golyóvá formáljuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, enyhén lelapítjuk, és az ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe. Megkenjük az elkevert tojásfehérjével, megmártjuk a finomra vágott dióban, és visszahelyezzük a sütőpapírra. 15-20 perc alatt szép világos színűre sütjük. Kivesszük a sütőből, majd a mélyedéseket rögtön megtöltjük a narancslekvárral, és téli dekorcukorral szórjuk meg a lekváros részt.
Kókuszos brownie
Hozzávalók 30 kis szelethez:
- 4 egész tojás
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál kakaópor
- 7 dkg liszt
a kókuszréteghez:
- 10 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg natúr krémsajt
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat enyhén habosra verjük a cukorral. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk a vajjal, vigyázva, nehogy túlmelegítsük, majd összekeverjük a habosra vert tojásokkal. Hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet, és simára keverjük.
- A tésztát vajjal kikent, kilisztezett, 20×30 cm-es tepsibe simítjuk, és az előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- A kókuszréteghez habosra keverjük a margarint a porcukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd a natúr krémsajtot. A brownie tetejére simítjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd falatnyi szeletekre vágjuk.
Mézeskalácskrémes-szilvás muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz:
tésztához:
- 15 dkg margarin
- 2 db nagy tojás
- 10 dkg barna cukor
- 2,5 dl tej
- 1 dl szilvalekvár
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 10 dkg aszalt szilva
a krémhez:
- 15 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg mascarpone
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Alaposan összekeverjük a tészta hozzávalóit: a margarint a tojásokkal, a barna cukorral, a tejjel és a szilvalekvárral, majd összedolgozzuk a sütőporral, fahéjjal, sóval összevegyített liszttel. Végül belekeverjük az apróra kockázott aszalt szilvát is.
A tésztát 12 db kapszlival bélelt muffinformába kanalazzuk, és az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A krémhez habosra keverjük a margarint, a porcukrot, hozzákeverjük a mascarponét és a mézekalács-fűszerkeveréket. Sima csöves nyomózsákba töltjük, és a kihűlt muffinok tetejére nyomjuk díszítésképpen. Végül meghintjük fahéjjal.
Képek: Vrábel Kriszta