Konyha

Recept – Spórolós karácsony: teljes menüt mutatunk, ami kihozható 1200 forintból fejenként

Az ünnepi konyhában sokan még azt is bevállalják, hogy túlköltekezik magukat a menüért. Receptjeink azoknak kínálnak alternatívát, akik viszont idén inkább spórolnának a menün, mégis finomakat tálalnának.

Gyömbéres-fahéjas csirkehúsleves – 250 Ft/adag

Hozzávalók 8 adaghoz:
• 70 dkg csont csirkeleves alaphoz (mellcsont, farhát)
• 2 db babérlevél
• 4-5 db szegfűszeg
• só, frissen őrölt bors
• 2 rúd fahéj
• 3-4 cm gyömbér
• 25 dkg sárgarépa
• 25 dkg karalábé
• 40 dkg zöldborsó (fagyasztott)
• 50 dkg kelbimbó
• 1 fej vörös-hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 szem paradicsom
• 1 kg csirkemellfilé
• 20 dkg cérna-metélt

Elkészítés:

1. A megtisztított, alaplevesnek való csontokat a fűszerekkel, a megtisztított hagymával, fokhagymával, paradicsommal, a fahéjjal és a szeletelt gyömbérrel együtt feltesszük annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
1,5-2 órán át főzzük.
2. Lehabozzuk a levest, és kivesszük a csontokat. Hozzáadjuk az egyben hagyott mellfiléket, és 20 percig főzzük. A zöldségeket hámozzuk, gyufaszálra vágjuk, a leveshez adjuk a borsóval, kelbimbóval együtt, majd az egészet felforraljuk.
3. A levest a zöldségekkel és a külön főzött cérnametélttel együtt kínáljuk, a levesben főtt hús pedig a második fogás lesz.

Sütőtökös vadasmártás főtt hússal, lilakáposzta-rösztivel – 650 Ft/adag

Hozzávalók:
• 1 kg sütőtök
• 1 merőkanál húslé
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál mustár
• 1 evőkanál méz
• 1 teáskanál csilikrém
• fél citrom
• 1 kg levesben főtt csirkemellfilé (az előző receptben)
a rösztihez:
• 50 dkg burgonya
• 20 dkg lila káposzta
• 10 dkg liszt
• 1 db tojás
• só, frissen őrölt bors
• olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. A sütőtököt feldaraboljuk, és 220 fokra melegített sütőben puhára sütjük. A megsült sütőtökhúst lábosba szedjük, adunk hozzá 1 merőkanál húslevet. Hozzákeverjük a tejfölt, és botmixerrel krémesítjük. Sóval, mustárral, mézzel, csilivel és kevés citromlével ízesítjük. A levesből kivett, puhára főtt csirkemelleket felszeleteljük, és a mártásba tesszük.
2. A rösztihez a burgonyát meghámozzuk, és a káposztával együtt káposztareszelőn vagy aprítógépben legyaluljuk. Nagy tálban összekeverjük, sózzuk, szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsöpögni. Kifacsarjuk, majd hozzákeverjük a lisztet és a tojást, és sózzuk, borsozzuk.
3. Felhevítünk egy tapadásmentes serpenyőt, beleöntjük az olajat, majd kézzel lapos pogácsákat formázunk a krumplis masszából (ne legyenek vastagok, különben a belsejük nem sül át rendesen), és adagonként ropogósra sütjük mindkét oldalukat. A felesleges olajat konyhai papírtörlőn leitatjuk.

Édes dödöllegombóc forralt boros gyümölcsökkel – 300 FT/adag

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg burgonya
• 15 dkg liszt
• csipet só
• olaj
• 2 evőkanál porcukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
a gyümölcsöntethez:
• 3 deciliter vörösbor
• 1 db narancs
• 1 rúd fahéj
• 1 teáskanál forralt bor fűszerkeverék
• 1 púpozott evőkanál vaníliás pudingpor
• 1 evőkanál kristálycukor
• 1 mokkáskanál rumaroma
• 1 db körte
• 1 db alma
• 10 dkg fagyasztott meggy

Elkészítés:

1. A dödölléhez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi enyhén sós vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi. Rajta hagyjuk a főzővizet, áttörjük a burgonyát, majd hozzászitáljuk a lisztet, és 3-4 percig együtt főzzük a csirízes masszát.
2. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd kézzel gombolygatva kicsi gömböket formázunk belőle. Nagy serpenyőben közepesre hevítünk ujjnyi olajat, és készre sütjük benne a kis gombócokat. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
3. A gyümölcsmártáshoz a bort, a narancshéjat, a kifacsart narancslevet, a rúd fahéjat és a forralt bor fűszerkeveréket egy lábosban 10 percig forraljuk. Egy kisebb lábosban pedig összevegyítjük a pudingport, a cukrot, majd fokozatosan kevergetve felöntjük a forralt borral. Hozzáadjuk a rum-aromát, az apróra felkockázott almát, körtét és a meggyet. Takaréklángon összeforraljuk a mártást. Ha túlságosan sűrű lenne, akkor még egy kevés vizet adunk hozzá.

Képek: Vrábel Kriszta