Hozzávalók:
• 1 kg körüli oldalas
• 2-3 fej vöröshagyma
a mázhoz:
• 1 kis fej vörös-hagyma
• 3 evőkanál olaj
• 2 evőkanál paradicsompüré
• fél dl fehérborecet
• fél dl Worcestershire-szósz
• 1 evőkanál reszelt gyömbér (vagy
1 teáskanál őrölt)
• 3 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 3 evőkanál méz
a körethez:
• 20 dkg jázminrizs
• 50 dkg zöldség vegyesen (sárgarépa, brokkoli, kukorica, borsó)
Elkészítés:
1. A mázhoz az egyik apróra vágott hagymát egy közepes méretű lábosban 3 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzákeverjük a paradicsompürét, az ecetet, a Worcestershire-szószt, a mézet, a reszelt gyömbért. Beletesszük az aprított fokhagymákat, és 30 perc alatt sűrűre főzzük a mártást, majd simára turmixoljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá.
2. Az oldalast bőségesen sózzuk, borsozzuk, tűzálló tálba tesszük, köré rakjuk a darabolt hagymákat, alufóliával lefedjük, és 200 fokos sütőben 2-2,5 óra alatt omlós puhára sütjük. Kivesszük a tepsiből, megkenjük a máz felével, és 10 percre visszatesszük sülni 250 fokon.
3. Kivesszük, megkenjük a maradék szósszal, 10 percig pihentetjük, majd tálaljuk. Amíg sül a hús, bő, sós vízben kifőzzük a rizst, ha megpuhult, leszűrjük. A zöldségeket kevés olajon puhára pároljuk, 1 dl vizet öntünk alá, majd elkeverjük a rizzsel.
Fotó: Vrábel Kriszta