Konyha

Boldog palacsintanapot! Öt ellenálhatatlan recept fanatikusoknak édesen és sósan

Tudta, hogy a hagyomány szerint február 2-án, gyertyaszentelőkor a tél közelgő végét ünnepelték meg családi palacsintázással? Azért éppen így, mert a tészta kerek formája és sárga színe a napot, a visszatérő fényt jelképezi. A gyerekekkel együtt sütni pedig jó móka!

SÓSAK

Medvehagymás palacsinta

Hozzávalók 10 db palacsintához:

• 20 dkg liszt
• 1 db tojás
• 1,5 dl tej
• kb. 2 dl szódavíz
• csipetnyi só
• fél dl napraforgóolaj
• 1 kis csokor medvehagyma
• 20 dkg juhtúró
• 1 dl tejföl

Elkészítés:

1. A tojáshoz kevés lisztet keverünk, amíg sima nem lesz, majd fokozatosan hígítjuk felváltva tejjel, vízzel, és sűrítjük liszttel, amíg laza palacsintatésztát nem kapunk. Megsózzuk, és 1 evőkanál olajat keverünk bele.
2. A medvehagyma leveleit megmossuk, és egészen kicsi darabokra aprítjuk, majd a palacsintatésztába keverjük.
3. Kiolajozunk egy tapadásmentes palacsintasütőt, és kisütjük a palacsintákat. A juhtúrót elkeverjük a tejföllel, és megtöltjük a krémmel a palacsintákat.

Bolognai palacsintatorta

Hozzávalók 8 szelethez:

• 12 db sós palacsinta
• 25 dkg darált marhahús
• 25 dkg darált sertéshús
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
• só, bors
• 1 dl tej
• 15 dkg félkemény sajt
• fél dl olívaolaj
• 2-3 db zsályalevél
• 1 teáskanál szárított oregánó

Elkészítés:

1. A felkockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húsokat, és a megpucolt, sajtreszelőn lereszelt zöldségeket. 5-6 percig nagy lángon pirítjuk a húst, majd felöntjük a borral. 3-4 percig pároljuk, majd beletesszük a paradicsomot, a zöldfűszereket, a darabolt fokhagymát, fél dl vizet. Sózzuk, borsozzuk.
2. Lefedve 1,5 órán keresztül főzzük a ra­gut, időnként megkeverjük. A főzési idő vége felé fokozatosan felöntjük tejjel.
3. Tűzálló tál aljára kezdjük rétegezni a palacsintát, minden réteget megkenünk húsraguval, minden második rétegre reszelt sajtot szórunk. A tetejére is sajtot szórunk. 230 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, míg a tetején ropogósra nem sül a sajt.

Vadas palacsinta

Hozzávalók 10 db palacsintához:

• 2,5 dl maradék vadas szaft, 2 szelet hússal
• 10 evőkanál liszt
• 2 db tojás
• 1 dl tej
• 1 kis csokor petrezselyem
• szódavíz
• 3 evőkanál étolaj
• 5 dkg félkemény sajt
• só

Elkészítés:

1. A lisztből, 1 tojásból, tejből, szódából, 2 evőkanál olajból palacsintatésztát keverünk.
10 darab vastagabb palacsintát sütünk belőle.
2. 2 palacsintát vékonyan felcsíkozunk, elkeverjük az aprított, főtt marhahússal, 1 tojással és a finomra vágott petrezselyemmel.
3. A maradék 8 palacsintát megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, tűzálló tálba helyezzük. Megkenjük a palacsintákat a maradék szafttal, ráreszeljük a sajtot, és 230 fokos sütőben 25 perc alatt összesütjük.

ÉDESEK

Narancsos palacsinta

Hozzávalók 12 db palacsintához:

• 15 dkg liszt
• 1 db tojás
• 2 evőkanál porcukor
• 1,5 dl tej
• szódavíz
• csipet só
• 3 evőkanál étolaj
• 4 db nagy narancs
• 1 dl tejszín
• 1 tasak főzés nélkül készítendő
vaníliás pudingpor
• tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A lisztet elkeverjük a tojással, a tejjel, csipet sóval, 2 evőkanál porcukorral, kevés olajjal. Simára keverjük a tésztát, és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy híg palacsintatésztát kapjunk. 20 percre félretesszük, pihentetjük.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: 1 narancs héját lereszeljük, a narancsok levét kifacsarjuk. 2,5 dl narancslevünk legyen. A pudingporhoz adjuk a narancslevet, a tejszínt, elektromos habverővel verjük 3-4 percig, amíg a krém besűrűsödik, majd hozzákeverjük a narancshéjat.
3. A palacsintasütő serpenyőt felforrósítjuk, kikenjük olajjal, egyenként kisütjük a palacsintákat. Hagyjuk őket kihűlni, majd 1-1 nagy evőkanálnyi krémet töltünk beléjük, feltekerjük, és tejszínhabbal kínáljuk.

Csokoládés palacsintatorta

Hozzávalók 8 szelethez, 20 db palacsintához:

• 50 dkg liszt
• 2 db tojás
• 1 evőkanál cukor
• csipet só
• 3 dl tej
• szódavíz
• 6 evőkanál étolaj
a krémhez:
• 1 tasak csokoládés pudingpor
• 5 dl tej
• 3 dkg kristálycukor
• 20 dkg étcsokoládé
• 10 dkg vaj

Elkészítés:

1. A liszthez adjuk a tojást, a cukrot, csipet sót, majd a tejjel csomómentesre keverjük. Adunk hozzá 5 evőkanál olajat és annyi szódát, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. 30 percig pihentetjük, majd felforrósított, olajjal kikent serpenyőben kb. 20 da­rab közepesen vastag palacsintát sütünk.
2. A krémhez a pudingport csomómentesre keverjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, kevergetve felforraljuk, és sűrűre főzzük a pudingot. Elkeverünk benne 15 dkg kockákra tört étcsokoládét és 6-7 dkg vajat.
3. Hűlni hagyjuk a krémet, majd megkenjük vele a palacsintákat, és egymásra rétegezzük őket. Hűtőszekrénybe tesszük 3-4 órára. Vízgőz felett megolvasztjuk a maradék csokoládét és a vajat, és tálalás előtt 30 perccel megcsorgatjuk vele a palacsintatortát.

Fotók: Vrábel Kriszta