Sütőben sült cukros fánk
Hozzávalók 10 darabhoz:
• 3 dkg friss élesztő
• 2 evőkanál porcukor
• 3 dl tej
• 50 dkg liszt
• csipet só
• 2 db tojás sárgája
• 5 dkg vaj
• porcukor és lekvár a tálaláshoz
• napraforgóolaj a kenéshez
a mázhoz:
• 5 dkg étcsokoládé
• 5 dkg fehér csokoládé
• színes cukorka
Elkészítés:
1. Az élesztőt a cukorral együtt elkeverjük a langyos tejben. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, a vajat. Lágy tésztát gyúrunk belőle, simára dagasztjuk, majd 1,5-2 órán át hagyjuk kelni.
2. Lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Nagyméretű fánkszaggatóval fánkokat formázunk, a közepükbe kisebb lyukat szúrunk (feles pohárral vagy sajtosroló-formával), sütőpapírra helyezzük, és konyharuhával fedve 30-40 percig újrakelesztjük.
3. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kelesztési idő elteltével a fánkokat megkenjük olajjal, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
4. Az ét- és fehér csokoládét külön-külön, vízgőz felett 1-1 evőkanál víz hozzáadásával megolvasztjuk. A kihűlt fánkokat megcsurgatjuk a csokoládékkal, és megszórjuk a cukorkával.
Fotó: Vrábel Kriszta