Sáfrányos piskótatekercs
Hozzávalók 12 szelethez:
• 10 dkg porcukor
• 4 egész tojás
• 13 dkg liszt
• 1 teáskanál sáfrányos szeklice
• 5 dkg mandula
a krémhez:
• 2,5 dl habtejszín
• 2 evőkanál porcukor
• 10 dkg fehércsokoládé
• 12,5 dkg mascarpone
• 1 tasak instant zselatin fix
• fél dl mandulalikőr
a díszítéshez:
• kisméretű csokitojások
• 5 dkg fehércsokoládé
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a porcukrot az egész tojásokkal elektromos habverővel kb. 5 percig verjük, amíg kifehéredik, és habos lesz. Hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az 1 evőkanál forró vízben áztatott sáfrányt, és fakanállal óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 1,5 cm magas téglalapnak szétterítjük a masszát, és 12 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd óvatosan leválasztjuk róla a sütőpapírt, feltekerjük, hogy így hűljön ki.
2. A barna héjas mandulát egy serpenyőben, szárazon, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd konyhai aprítógépben ledaráljuk.
3. A krémhez a tejszínt a porcukorral együtt habbá verjük, hozzákeverjük a mascarponét és a zselatin fixet. Óvatosan hozzáforgatjuk a mandulalikőrrel elkevert, vízgőz felett megolvasztott fehér csokoládét és a mandulát.
4. Óvatosan kitekerjük a kihűlt piskótát, megtöltjük a krémmel, és feltekerjük. A tetejére is nyomunk egy kevés krémet (kb. a leendő szeletek közepére), rájuk helyezünk 1-1 csokitojást. A díszítéshez használt fehércsokoládét megolvasztjuk, megcsorgatjuk vele a piskótatekercset, és szeletelés előtt minimum 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Fotó: Vrábel Kriszta