Konyha

Mi fán terem a pad thai, a rillettes és a bagel? Új nevek az étlapon, amiket érdemes megjegyezni

A hagyományos magyar ételek mellé mindig érkeznek újabb és újabb külföldi specialitások, és fokozatosan beépülnek a menüsorba. Ismerjük meg az éttermek legújabb sztárjait!

Pad thai
Thaiföld népszerű étele, amely a II. világháborúban került előtérbe: akkor ugyanis veszélybe került a hagyományos rizstermelés, így a kormány támogatni kezdte a tésztás finomságokat. Itthon is egyre több keleti étterem szolgálja fel, de a saját konyhánkban is összekeverhetjük. Felforrósított wokban vagy serpenyőben készül, általános hozzávalói: pirított rizstészta, sült csirke vagy rák, babcsíra, újhagyma, pirított mogyoró, tojásrántotta, fokhagyma és halszósz. Csilivel erősre is fűszerezhető.

Pastrami és bagel
Mindkettő Európában született és New York zsidó éttermeiben csinált karriert. A pastrami neve román eredetű, azt jelenti: húst tartósítani a pásztorok speciális pácolási eljárásával. A húsokat – ma már főleg marhaszegyet, a 19. században még bárányt – főzéssel, gőzöléssel, nedves pácban való érleléssel, fűszerekkel, szárítással, füstöléssel, vagyis a hűtő feltalálása előtti eljárásokkal puhítják, ízesítik. Gazdagon tesznek belőle a szendvicsbe.
Ugyancsak európai eredetű étel a bagel (ejtsd: bégöl), a gyűrű formájú, kelt tésztából gyúrt „lyukas zsemle”. Először főzik, aztán sütik, és félbevágva, szendvicsként sajttal, sonkával, zöldségekkel töltik meg.

Rillettes
Francia húskrém, olykor húslekvárnak is nevezik. A disznóvágásból visszamaradt kevésbé értékes húsok, zsírok felhasználására találták ki. Sertésből, vadhúsból vagy szárnyasokból is készíthető, a lényeg, hogy alacsony hőfokon órákig kell főzni (abálni) az alapanyagot, hogy krémszerű masszává puhuljon. Utána darálni, vagy szálaira szedni is lehet. Mediterrán fűszerekkel, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel ízesíthető. Kenyérrel, pirítóssal, zöldségekkel tálalják.

Paella
Spanyolország nemzeti étele (ejtsd: paéjja), amit gyakran készítenek szabad téren, hatalmas, kerek serpenyőkben. Speciális rizses hús, a főzése családi, társasági esemény, olyan, mint nálunk a grillezés. Kerek szemű arborio rizs (rizottórizs) kell hozzá, ezenkívül mindenféle hús (csirke, nyúl, sertés), hal, tenger gyümölcsei, koktélrák, garnéla, kagylók, zöldségek (paradicsom, kápiapaprika, zöldborsó, fokhagyma) is helyet kaphat benne. Csilivel, füstölt paprikával és legfőképpen a kihagyhatatlan sáfránnyal fűszerezik, ettől nyeri el élénksárga színét.

Ramen és pho
A sűrű, változatos alapanyagokat tartalmazó gazdag húsleves, a ramen ma már a japán gasztronómia jellegzetessége, ám korábban, a 19. században még kínai étel volt. Sok tészta van benne, erőteljes ízét a benne fövő húsok (csirke, marha), halak, alga, zöldségek (gomba, sárgarépa, újhagyma), illetve pácolt tojás adja. Természetesen a fűszerek (koriander, gyömbér) és a fermentált szójababpüré, a miso sem hiányozhat belőle. Méretes levesestányérban tálalják, a színe a hozzávalóktól, például a szójaszósztól akár sötétbarna is lehet. Rokona, amely egyre népszerűbb szerte a világban, a vietnámi pho (ejtsd: fő). Ez ugyancsak nem más, mint egy hús- és zöldségleves rizstésztával, halszósszal. Számtalan variációja létezik, akár családonként is más lehet a recept.

Gremolata
Olasz, pontosabban milánói zöldségszósz. Apróra vágott petrezselyem, fokhagyma és reszelt citromhéj keveréke, amelyet olívaolajjal dolgoznak össze. Általában a sokféle nevet viselő húsos velőscsont, marhalábszár, párolt borjúcsülök, az osso bucco kísérője, de a grillezett húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, vagy akár tésztákba keverve is nagyon finom. Olykor szardellával teszik még pikánsabbá, és más változatok is megengedettek. A citromot helyettesíthetjük például naranccsal, a fokhagymát mogyoróhagymával, a petrezselymet pedig mentával.

Crème brûlée és panna cotta
A crème brûlée (ejtsd: krem brülé), azaz „égetett krém” hagyományos, könnyű desszert egy laktató ebéd után. Francia- és Spanyolországban egyaránt népszerű. Tojássárgájából, tejszínből, tejből, cukorból gyorsan elkészíthető, az egyetlen nehézség, hogy a tetejére való karamellréteg elkészítéséhez szakácsfáklyára, azaz zsebsárkányra van szükségünk. Kisebb üveg- vagy kerámiatálkákban tálalhatjuk. Sütőben is rásüthetjük a karamellt: így viszont tovább tart, és közben a krém kiszáradhat. Olasz változata a panna cotta, szó szerinti fordításban „főtt krém”: tejszínből és cukorból áll, tojás nélkül. Zselatinnal keményítik. Öntettel tálalják, nagyon finom csokoládéval, gyümölcsökkel.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete