Konyha

Mi fán terem a papaja és a pepino? Ismerje meg ezeket a különleges ízű egzotikus gyümölcsöket

Egyre többször tűnnek fel a boltokban messzi tájakról érkező termések. Elsőre azt sem tudjuk, édesek-e vagy savanyúak. Mégis érdemes őket megkóstolni, mert meglepően sokoldalúak.

A dinnye ízére hasonlít

A pepino a burgonyafélék családjába tartozik, rokona a padlizsánnak, a paradicsomnak és a krumplinak. Az Andok mérsékeltebb éghajlatú tájain terem, Kolumbiában és Ecuadorban. Ma már Magyarországon is termesztik néhányan, a kiskertben is próbát tehetünk vele. Kisebb dinnyére emlékeztet, de inkább ovális, enyhén csúcsos. Vékony, sárga héját lilás csíkok erezik. Kevés magot tartalmaz, kettévágva érezhetjük kellemes illatát. Ha megkóstoljuk leveses belsejét, körtére, dinnyére és uborkára hasonlító ízeket élvezhetünk. Amerika spanyol hódítói ezért nevezték el pepino dulcénak, vagyis édes uborkának. Érdekes módon nem terjedt el olyan gyorsan, mint a többi, az Újvilágból származó zöldség és gyümölcs, csak a 20. század elején jelent meg a mi kontinensünkön. Megvásárolhatjuk akkor is, ha még nem elég érett, mert szobahőmérsékleten néhány nap alatt eléri a legjobb állapotát. Ilyenkor hűtőben is tárolhatjuk még néhány napig.

Rendkívül sok A- és C-vitamint, kalciumot tartalmaz, és rosttartalma is kiemelkedő. Ha kissé éretlen, főzhetünk belőle levest, mártást. Közepesen éretten salátákba tehetjük, az érett változatokkal pedig gyümölcssalátáinkat, gyümölcspüréinket, kompótjainkat, lekvárjainkat gazdagíthatjuk, de sajtok mellé is kínálhatjuk.

Pepino-csatni

Kis kockákra vágunk 2-3 pepinót és 1 almát, és meglocsoljuk kevés citromlével. Egy kisebb lila hagymát felszeletelünk, és olajban megdinszteljük, majd belekeverjük az almát, és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a pepinót, 2 evőkanál előzőleg vörösborba áztatott mazsolát, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk 2 evőkanál barna cukorral, és 15 percig pároljuk. Hozzáadunk 1 evőkanál mézet, 1 dl almaecetet, és gyakran megkeverve kb. fél óra alatt lekvárrá főzzük. Kis üvegekbe töltve hűtőben néhány napig tárolhatjuk.

Kezeljük cukkiniként, tökként

A papaja, bár a dinnyefélék családjába tartozik, megjelenésében mégsem emlékeztet dinnyére. Hosszúkás alakú, héja zöld vagy sárga, húsa illatos, citromsárga, narancssárga vagy vöröses. Íze lehet édes vagy savanykás, attól függően, hogy honnan érkezett – például Costa Ricából, Hawaiiról vagy éppen Mexikóból, ami az eredeti származási helye. Apró, fekete magvakat láthatunk benne, ha kettévágjuk. Ugyancsak utóérlelhető. Szobahőmérsékleten és hűtőben is eláll pár napig, de a még nem érett, zöld változatát is remekül felhasználhatjuk. Úgy kezelhetjük, mint a tököt vagy a cukkinit: csőben sütve, pépesítve. Lereszelve főzeléket készíthetünk belőle. Halak, fehér húsok mellé kitűnő köret. Összeállíthatunk belőle thai salátát, paradicsommal, citrommal, paprikával, fokhagymával és halszósszal. Vietnámban kisütik a szeleteit. Ha már elég érett a papaja, a magokat könnyedén kikanalazhatjuk belőle. Öblítsük le a gyümölcsöt, és locsoljuk meg egy citrom vagy lime levével, majd fogyasszuk el úgy, mint a sárgadinnyét. Tejszínhabot is kínálhatunk mellé, a felnőttek pedig meglocsolhatják egy kupica rummal. Jeges desszert is lehet belőle, ha leturmixoljuk, és összekeverjük egy adag vaníliafagylalttal.

Papajás csirkecurry

Meghámozunk, kimagozunk és kockákra vágunk két papaját. Feldarabolunk 4 szelet ananászt, 1 banánt, összekeverjük, és meglocsoljuk 1 citrom vagy lime levével. Lereszelünk egy nagyjából 2 centiméteres friss gyömbért, és összekeverjük 2 evőkanál kókuszreszelékkel. Kockákra vágunk 60 dkg csirkehúst, olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a gyömbért és a kókuszt, 2 evőkanál curryport, öntünk rá 2 dl tejet, megsózzuk, lefedjük, és puhára főzzük, majd az utolsó 10 percre a gyümölcsöket is hozzáadjuk.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete