Konyha Riportok

Drágább a fa, olcsóbb a hal: ezeket érdemes tudni az utolsó karácsonyi vásárlások előtt

A karácsonyvárás hajrájában nem csak az üzletekben szól minden a felkészülésről. Természetesen a piaci standokon is feltűnnek az ünnepi vacsora alapanyagai és lakásunk hagyományos ékei.

Színfoltok az otthonunkban

A hangulatteremtéshez gyönyörű mikulásvirágokat (1000-1500 Ft), ciklámeneket (1500-2000 Ft), karácsonyi kaktuszt, piros bogyós magyalágakat és fehér fagyalcsokrokat vásárolhatunk. Természetesen már kaphatók fenyőfák és fenyőágak is, amelyekkel ugyancsak feldíszíthetjük a lakás fontos pontjait. Előbbiek sajnos nagyon drágák, a Nordmann métere 8-9000 Ft, az ezüst- és lucfenyők ára méterenként 3000 és 5000 Ft között mozog.

A fehér fagyöngynek évszázadok óta varázserőt tulajdonítanak: az ezotéria szerint csokra az ajtóra függesztve megvéd a gonosztól, a villámcsapástól, ráadásul, ha a szerelmesek fagyöngy alatt csókolják meg egymást, érzelmeik örökké kitartanak. Ám ahol gyerekek is vannak, ott a fagyöngyöt mindenképpen olyan helyre akasszuk, ahol nem érik el, mert a növény bogyói mérgezőek!

Egyre divatosabbak a művirágok is, már alig lehet észrevenni, hogy nem igaziak és nem hervadnak el.

Klasszikus étel

A halak az előrejelzés szerint nem drágábbak, mint tavaly. Talán még csökken is az áruk, mert az előző évinél kedvezőbb volt az időjárás. A ponty kilója 1500-2500 Ft körül, a harcsáé már maga­sabban, 4-6000 Ft körül alakul majd az ünnepet épp megelőző napokban.

A mézeskalácssütés illata

A karácsonyi sütögetés nélkülözhetetlen alapanyagaiból sincs hiány. Óriási dió- és mandulahalmok, fénylő héjú szelídgesztenyék, feketén csillogó mákkupacok, aranyszínű, világosabb és sötétebb ­mézek (akác, gesztenye, hárs, selyemfű) kerülnek a standokra. Ilyenkor olyan különlegességek is kaphatók, amelyeket nyáron és ősszel alig láthatunk, például a krémmézek, a napraforgóméz, a galagonyaméz, a rózsa- vagy a levendulaméz. Bármelyiket választhatjuk a teába vagy hússütéskor a mustáros-mézes mázhoz. A mézeskalácshoz az akácméz vagy a vegyes virágméz a legjobb: az akácméztől világos, a virágméztől szép világosbarna színe lesz a sütiknek sütés után.

Ezek a finomságok ugyan nem olcsók, de karácsony idején hajlandók vagyunk mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Az akácméz ára 4-5 ezer forint körül mozog kilónként, a virágmézek mindig olcsóbbak valamivel. A dió kilója 4-5000, a mandula 4000 forint, a gesztenye kilónként 3000 forintba kerül.

Mire jó az édeskömény?

Ánizsos íze különlegessé teheti az ételeinket. Ha a külső, kissé esetleg fonnyadó leveleit levesszük, megpárolva igazi ünnepi köretet készíthetünk belőle sült húsok és halak mellé. Leveshez, főzelékhez, salátához is használható. A felszeletelt gumókat grillezhetjük is. Érdemes kipróbálni.

Fotó: Adobestock