Konyha

Unokák kedvence: Tarkaborsos sertésszűz gyümölcsmártással – Recept

Egyáltalán nem kell félni attól, hogy húst zöldségek helyett ezúttal gyümölccsel tálaljunk. Így az unokák is jobban szeretik majd.

Tarkaborsos sertésszűz gyümölcsmártással

Hozzávalók:
• kb. 70 dkg sertésszűz
• 2 evőkanál dijoni mustár
• 4-5 evőkanál durvára tört tarkabors
• tengeri só
• 2 evőkanál olaj
A gratinhoz:
• 70 dkg burgonya
• 1 tojás
• 2 dl tejszín
• 5 dkg vaj és még egy kevés a forma kenéséhez
• 1 teáskanál fokhagymapor
• 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
• só, bors
• 5 dkg reszelt parmezán
• 2 evőkanál zsemlemorzsa
A mártáshoz:
• 1 fej lila hagyma
• 1 szem alma
• 15 dkg szilva (fagyasztott)
• 15 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
• 1 evőkanál méz
• 2 dl száraz vörösbor
• 1 evőkanál olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál fahéj
• 2 evőkanál reszelt gyömbér
• kevés csili

1. Az öntethez a kockákra vágott lila hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Felöntjük a vörösborral. Hozzáadjuk a reszelt almát és a többi gyümölcsöt, a mézet és a fűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kb. 40-45 perc alatt pépesre főzzük.
2. A gratinhoz egy tálban összekeverjük a tojást, a tejszínt, az olvasztott vajat és a reszelt sajtot. Sóval bőségesen, borssal, szerecsendió­val és fokhagymával ízlés szerint fűszerezzük. A hámozott burgonyát vékonyra szeljük, és összeforgatjuk a tojásos öntettel. Egy vajjal kikent, morzsával kiszórt nagy vagy 4 kisebb tálba szedjük és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
3. A húshoz a sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük. A megtisztított, szárazra törölt húst kevés forró olajon, nagy lángon körbepirítjuk. Megkenjük mustárral, megszórjuk borssal, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen, a forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük, és tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük. A gratinnal és az öntettel együtt tesszük a tányérokra.

Fotó: Vrábel Kriszta