Burgonyás-újhagymás kalácskoszorú
Hozzávalók 8 darabhoz:
• 50 dkg fehérliszt
• 25 dkg burgonya
• 2-3 szál újhagyma
• 1 teáskanál cukor
• 1 teáskanál só
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 db tojás
+ 1 db a kenéshez
• 2 dl langyos tej
• 5 dkg vaj
• a díszítéshez festett vagy festetlen főtt tojás
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
2. A langyos tejet krémesre keverjük az élesztővel és a cukorral. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a leszűrt, villával összetört burgonyát (a főzőlevet tegyük félre), és a finomra vágott újhagymát. Hozzákeverjük a tojást, a tejet és az olvasztott vajat is. 8-10 perc alatt homogénre dagasztjuk a tésztát (ha szükséges még folyadék hozzá, a burgonya főzővízéből kanalazzunk), majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát 24 egyenlő részre osztjuk, rudakat sodrunk belőlük, és hármasával összefonjuk őket. A végüket összefogva, koszorút formázva sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a kalácsokat. Megkenjük a felvert tojással, és újabb 30-45 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a kalácsot.
4. A festett tojást csak a sütés végén helyezzük a koszorú közepére, mert a tojásfesték megfogná a kalácsot, és ez a festék sajnos nem ehető. Ha festetlen vagy hagymahéjjal színezett főtt tojással díszítjük, ezeket sütés előtt is belehelyezhetjük a kalácskoszorúkba, és velük együtt süthetjük meg.
Fotó: Vrábel Kriszta