Konyha

TOP3 filléres finomság: a legjobb farsangi fánkok édesen és sósan

Vízkereszttől hamvazószerdáig az olajban sült édességeké a főszerep, amelyeknek számtalan változata létezik. Azok sem maradnak ropogtatnivaló nélkül, akik nem édesszájúak.

Churros forró csokoládékrémmel (38 forint egy darab)

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
• 30 dkg liszt
• 5 dl víz
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 4 nagyobb tojás
• 3 evőkanál cukor
• olaj a sütéshez
A csokoládékrémhez:
• 10 dkg étcsokoládé
• 1 dl víz
• 1 dl tejszín
• egy csipet só

1. A vajat egy lábasba tesszük. Ráöntjük a vizet, és azzal együtt melegítve felolvasztjuk.
2. Hozzákeverjük a lisztet is. Melegítve tovább keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától, és gombóccá áll össze. Levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyesével, elektromos habverővel elkeverjük benne a tojásokat.
3. A tésztát két adagban nyomózsákba töltjük, és forró olajba rudacskákat nyomunk belőle. Adagonként 1-2 perc alatt készre sütjük a fánkokat, majd kiszedve meghempergetjük őket a cukorban.
4. A mártogatóshoz összetörjük a csokoládét, lábosba tesszük, felöntjük a vízzel és a tejszínnel. Egy csipet sót adunk hozzá, és lassú tűzön összemelegítjük, amíg a csoki felolvad.

Narancsos-fahéjas szerpentinfánk (15 forint egy darab)

Hozzávalók
kb. 40 darabhoz:
• 35 dkg liszt
• 1 mokkáskanál sütőpor
• 1 narancs és 1 citrom reszelt héja
• 2 tojás
• 1 evőkanál tejföl
• 1 csapott evőkanál porcukor
• egy csipet só
• olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• porcukor
narancslekvár

1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a citrom és a narancs héjával, a csipet sóval, a két tojással, a tejföllel és a porcukorral. Nyújtható, formázható tésztát gyúrunk belőle, és utána 20 percig pihentetjük.
2. A fánktésztát lisztezett felületen
3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval vagy késsel hosszú csíkokat vágunk belőle, majd ezeket lazán feltekerjük egy-egy fém habrolóformára.
3. A fánkokat a formákkal együtt forró olajba tesszük, és pár pillanat alatt készre sütjük, amíg világos aranybarna színt nem kapnak, és kicsit fel nem hólyagosodnak. Papírtörlőre szedjük, majd fahéjas porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Sülthagymás-burgonyás fánkocskák tejfölös mártogatóval (30 forint egy darab)

• 30 dkg hámozott, kockázott burgonya
• kb. 30 dkg liszt
• 1 tojás
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 csipet só
• kb. 1 dl langyos víz
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 evőkanál liszt
• olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál fokhagymakrém
• só
• frissen őrölt bors

1. Az apróra vágott hagymát lisztbe forgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük róla a felesleges olajat.
2. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővizét félretesszük. 1 dl langyos főzővízben krémesre keverjük az élesztőt. A főtt burgonyát villával összetörjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk az élesztős vizet, a tojást, a lisztet, és egy teáskanál sót. Ha szükséges liszttel vagy a burgonya főzővízével korrigáljuk a tészta állagát, hogy lágy, gyúrható legyen. Hozzádolgozzuk a pirított hagymát is.
3. Egy órán át kelesztjük a tésztát, majd kis fánkokat formázunk belőle. Lisztezett felületen további 30 percig kelesztjük őket, végül bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukat készre sütjük.
4. A tejfölt elkeverjük a fokhagymakrémmel, sóval, borssal ízesítjük, és a fánk mellé kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta