Konyha

Belevaló levesbe valók: csak a legprofibb nagymamák ismerik az összes levesbetétet

Nagymamáink hagyományosan ízletes, változatos levesbetétei tartalmasabbá, laktatóbbá tették az első fogást. Galuskák, tészták, gombócok kerültek a tányérunkra, amelyek közül ma már alig ismerünk néhányat. Fedezzük fel őket újra!

A legegyszerűbb levesbetétekhez mindössze liszt, tojás, zsiradék, víz és só szükséges. Ezeket a hozzávalókat aztán a legkülönbözőbb arányokban keverhetjük és formázhatjuk.

Csipetke
20 dkg liszttel, 1 tojással és néhány evőkanál vízzel keményre, de gyúrhatóra dolgozzuk ki a tésztát, és kézzel babszem nagyságúra csipkedjük. Bablevesbe, gombalevesbe, gulyásba vagy krumplilevesbe való. Tojás nélkül is készíthetjük, minél kisebbre szaggatjuk, annál szebb.

Vajgaluska
Egy tojást felverünk, tejfölt, vajat és lisztet keverünk hozzá, amíg galuskatészta állaga nem lesz. Vízbe mártott kiskanál segítségével beleszaggatjuk a levesbe. Zöldborsó-, zöldbab-, karalábélevesbe is nagyon jól illik.

Palacsinta
Ha véletlenül marad ebéd után néhány meg nem töltött palacsintánk (aminek a tésztájába nem tettünk cukrot), csíkokra vághatjuk, és beletehetjük a húslevesbe. Ez a levesbetét-változat különösen az osztrák gasztronómiában népszerű.

Sült borsó vagy levesgyöngy
4 dl forró tejbe 2 dkg vajat és 12 dkg lisztet vegyítünk, és sima tésztát keverünk belőle. Ha kihűlt, hozzáadjuk 3 tojás sárgáját, és nagy lyukú szűrőn vagy nokedliszaggatón forró zsiradékba csöpögtetjük. Kevergetjük, amíg szépen meg nem pirul. Ekkor szűrőkanállal konyhai papírra szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot leitassuk róla. A leves mellé tálaljuk. Erőleves, húsleves gazdagítható vele..

Májasgaluska
Natúr csirkemájból vagy bolti májpástétomból is elkészíthető. Az elkapart májat egy tojással, rétesliszttel vagy finomra őrölt zsemlemorzsával, reszelt hagymával összekeverjük, petrezselyemmel, majoránnával, sóval, borssal fűszerezzük, és kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle a levesbe. Laza állagúra készítsük, mert a levesben megkeményedik.

Söberli
Nevéből sejthető, hogy az osztrák konyhából került hozzánk. 5 dkg puha vajat 2 tojás sárgájával habosra keverünk, adunk hozzá kb. 4 evőkanál lisztet, kevés finomra reszelt parmezán sajtot, ízlés szerint sót és borsot, végül a 2 tojás keményre vert habját. Keverhetünk bele sok petrezselymet, snidlinget, keményre főtt tojást, kis darabokra vágott sonkát, gombát is. Kizsírozott, liszttel meghintett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 Celsius-fokos sütőben sütjük, amíg szépen megpirul. Ha kihűlt, kis kockákra vágjuk, úgy tesszük a levesbe.

Gombócok

Levesbetétként népszerűek a gombócok is, amelyek szinte főétellé változtatják az első fogást. Utána elég egy könnyű másodikat feltálalni.

Krumpligombóc
4 szem krumplit héjában megfőzünk, hámozás után villával széttörjük, sóval, borssal ízesítjük. Összekeverjük 2 tojással, 3 dkg vajjal, 10 dkg liszttel és kevés tejföllel, majd kicsi gombócokat formázunk a masszából, és a forrásban lévő levesben megfőzzük. Kerülhet hagyma-, káposzta- vagy bablevesbe is.

Sonkás gombóc
5 dkg zsírt elkeverünk 2 tojássárgájával, hozzáforgatunk 10 dkg felaprított főtt sonkát, és a tojások keményre vert habját. Zsemlemorzsával masszává gyúrjuk, gombócokat készítünk, és néhány percre a forró levesbe tesszük őket főni.

Zsemlegombóc
A tejben áztatott zsemlét kifacsarjuk, elkeverjük 2 tojássárgájával, kevés vajjal és a tojások habbá vert fehérjével. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy összeálljon, majd gombócokká formálva megfőzzük a levesben.

Májgombóc
A májgombóc annyiban különbözik a májasgaluskától, hogy tejben áztatott és kifacsart zsemlével masszát gyúrunk az alapanyagokból. Kis gombócokat formázunk belőle, és kifőzzük a levesben. Húsleveseket gazdagíthatunk vele.

Rizsgombóc
2,5 dl tejben puhára főzünk 8 dkg rizst. Miközben hűl, pár tojássárgáját keverünk el vajjal, megsózzuk, belekeverjük a rizsbe, majd hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. Annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz, és gombócokat gyúrunk belőle. Curryvel, zöldfűszerekkel, fokhagymával, reszelt parmezánnal egyaránt ízesíthetjük. Zöldséglevesekben tálalhatjuk.

Velős gombóc

Ma már ritkán használjuk a velőt a konyhában. Ha mégis kipróbálnánk levesbetétként, akkor a velőt megfőzzük, szitán áttörjük, 1-2 zsemlét kockákra vágunk, leöntjük tejjel, összekeverjük a velővel, majd vajat, tojást, lisztet adunk hozzá. Gombóccá formázzuk, sózzuk, borsozzuk, és mehet a levesbe.

Fotó: Adobestock